פותחים עונה - עופות דורסים בשידור חי

11/02/2021

פרויקט צילום האונליין הוא שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן דוכיפת, ה-Negev Zoo וצה"ל (צבא הגנה לטבע)

הטלה בקן העקבים. צילום - באדיבות מיזם עופות דורסים בשידור חי (1)
הטלה בקן העקבים. צילום - באדיבות מיזם עופות דורסים בשידור חי (1), הטלה בקן העקבים. צילום - באדיבות מיזם עופות דורסים בשידור חי

באביב 2016 השקנו פרויקט ייחודי ומרתק, אשר חשף, באמצעות מצלמות אונליין (24/7), את עולמם החבוי של הדורסים הגדולים והמסתוריים המקננים בישראל: העקב העיטי (Buteo rufinus), החיוויאי (Circaetus gallicus), האוח העיטי (Bubo bubo), הרחם (Neophron percnopterus) והנשר (Gyps fulvus).

דרך הפרויקט אנו מצליחים להעביר תכנים ערכיים בפני מילוני צופים מ- 104 מדינות שונות! ומדגישים את חשיבות השימור של המערכות הטבעיות ורצף השטחים הפתוחים בישראל.

לאור הצלחתו של הפרויקט, החלטנו להתקין את המצלמות גם בעונת הקינון הנוכחית (2021). במהלך החורף, כשהעקבים שהו בחו"ל, התקננו מצלמות על מספר קינים אלטרנטיביים וחיכינו במתח לשובם ארצה.

במהלך נובמבר-דצמבר הם חזרו ובסוף ינואר זכינו לראות אותם מתחילים במלאכת החיזור ושיפוץ הקינים.
עד שב-10.2.21 זה קרה!

צפו בשידור מקן של עקב עיטי:

לצפייה בשידור חי באתר הצפרות הישראלי  לחצו כאן 

ד״ר גלעד פרידמן מנהל פרויקט "עופות דורסים בשידור חי": ״ביצה ראשונה הוטלה על ידי הנקבה ושיא חדש לישראל נקבע באותם רגעים.
למה שיא חדש?
מפני שהשנה העקבים הטילו מוקדם יותר מכל הטלה מוקדמת שהייתה להם עד היום (13-21.2)! ומפני שהם מטילים כשלושה שבועות מוקדם יותר מכל זוג עקבים שעקבנו אחריהם במהלך השנים!
כך שכרגיל, זוג העקבים המדהים הזה שובר שיא כל פעם מחדש.״

ד״ר יריב מליחי אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים: ״המעקב המצולם ארוך הטווח מתמקד בזוג אחד המגדל 3-4 גוזלים כל שנה ומאכיל אותם במהלך חודשיים בעשרות פרטי טרף ביניהם זוחלים, עופות ויונקים. הדבר מלמד רבות על חשיבותם של שמורות טבע ושטחים פתוחים המהווים בית גידול איכותי ומגוון שיכול בכלל לאפשר קיום ושרידות של טורף על כמו העקב העיטי״.
אין מילים!״

דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע: "העקב העיטי הוא דורס בגודל בינוני, עם מוטת כנפיים של כמטר וחצי, המקנן על מצוקים ועצים ואת הטרף המגוון שלו – יונקים קטנים, זוחלים שונים, עופות ואפילו חרקים עסיסיים – הוא צד בשטחים פתוחים ולא מיוערים, כדוגמת שטחי בתה. לכן, שימורם של שטחי הבתה בישראל ושמירה על המגוון הביולוגי העשיר מאד החי שם, הם הבסיס לשימורם של העקבים, שאוכלוסייתם בישראל מוערכת בכ-150 זוגות. העקב העיטי מקנן כמעט בכל אזורי הארץ, ומחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים שהעקבים המקננים בארץ, מבלים את החורף הרחק מנחלות הקינון, בין היתר במזרח אירופה ובתורכיה".

הטלה בקן העקבים. צילום – באדיבות מיזם עופות דורסים בשידור חי (2), הטלה בקן העקבים. צילום - באדיבות מיזם עופות דורסים בשידור חי

פרויקט "עופות דורסים בשידור חי", פרי שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן המורשת, קרן דוכיפת, חברת חשמל ופרויקט "פורשים כנף", הוקם באביב 2016 וחושף, באמצעות מצלמות אונליין המשדרות 24/7 את עולמם החבוי של הדורסים הגדולים והמסתוריים המקננים בישראל. עד כה, נחשפו עשרות מיליוני צופים מכ-120 מדינות לחייהם המרתקים של העופות הדורסים, אך גם לקשיים ואתגרים שהם חווים – חמיסת גוזלים, הפרעות אדם לקינון, התמודדות עם טורפים אחרים, פגעי מזג אוויר ואף שריפות.

חפשו בפייסבוק "עופות דורסים בשידור חי".

עקב עיטי דוגר על הביצה, עקב עיטי דוגר על הביצה. הצילום באדיבות מיזם עופות דורסים בשידור חי (1)