נחל שלף בשמורת טבע נחל דליה: פינות של קסם במסלול לא מוכר
14.04.2022בימי חורף ואביב יפים, כשההמונים נוהרים אל נחל השופט הפופולרי, הדבר הכי חכם שתוכלו לעשות הוא להתבודד בנחל שלף הסמוך – פנינת טבע לא מוכרת ועתירת זרימות ופריחות צבעוניות

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
כולם יודעים שאין לאסוף "מזכרות" מן הטבע, במיוחד בשמורות טבע. אבל מהטיול הזה מובטח לכם לשוב הביתה על מזכרות במשקל רב. בדמות בוץ שנצמד לנעליים ולא מרפה. כל זאת, בהנחה שאתם מטיילים כאן בעונה היפה ביותר למסלול הזה: החורף. נחל שלף, המצוי בשמורת טבע נחל דליה ויובליו, אינו מוכר כמו נחל השופט הסמוך לו.
נקודת מוצא: כ-900 מטרים מדרום לכביש הגישה לקיבוץ רמות מנשה
נקודת סיום: לצד עין מחוללים, דרומית לקיבוץ רמות מנשה
תיאור המסלול
נחל דליה שבאזור רמות מנשה מציע מפגש עם מים זורמים ופריחות במרחק לא רב ממרכז הארץ. עם זאת, לא רבים מכירים את אחד מיובליו היפים, הנחבאים אל הכלים: נחל שלף.
לאחר שמחנים את הרכב בנקודת ההתחלה, מאתרים בקלות את דרך העפר הרחבה החולפת בין השדות החקלאיים, וצועדים בה לכיוון מערב, עם סימון השבילים הכחול. שום דרמה לא מתרחשת בשלב הזה, ולמעשה – דרמות גדולות כלל אינן הקטע של המסלול החמוד הזה, שכל-כולו הליכה נעימה בטבע, תוך מפגש עם נקודות חן שיפצירו בכם לעצור לקפה או בהייה ממושכת.
כעבור כמה מאות מטרים, פוגשים בשלט ירוק של רשות הטבע והגנים, המציין את העובדה שאתם מצויים בשמורת טבע נחל דליה. ממשיכים על השביל הכחול (בנקודה זו ישנו פיצול קטן. לא משנה באיזה שביל תבחרו בפיצול – הוא יביא אתכם שוב אל המשך השביל הכחול), וחולפים לצד שיחי פטל סבוכים. אלו מסוככים על נחל שלף, כך שלא תוכלו עדיין לראות את זרימת המים, אבל בהחלט תשמעו אותה.
הנחל הקטן הזה הוא ביתם של בעלי חיים רבים. את חלקם תשמעו מקרקרים לאורך הדרך, וחלקם סמויים יותר, כמו דגי לבנון הירקון, מין נדיר ואנדמי ממשפחת הקרפיוניים. ואם כבר מדברים על מינים נדירים, כדאי לדעת כי בשמורה גדלים צמחים כגון כף צפרדע איזמלנית וגם ורד צידוני – שיח שפורח בלבן וצהוב בחודשים מאי ויוני.
כמה מאות מטרים לאחר שחוצים את ערוץ הנחל במעבר רדוד (הזורם היטב לאחר גשמים), פונים ימינה, עדיין עם השביל הכחול, ועוברים לצד שרידי בוסתנים ושיחי צבר. נקודת העניין הבאה שלכם היא עין שלף – הנוטה להסתתר מעיני מטיילים רבים. מומלץ להשתמש באפליקציית ניווט שטח או פשוט לשים לב למשעול צר החולף בין שיחי הפטל הצפופים. שביל צר זה נשלף מהדרך שלכם לכיוון צפון (ימינה), ובתוך צעדים ספורים יביא אתכם אל חלקת גן עדן קטנה ונהדרת. לשם אוריינטציה: חפשו עץ אקליפטוס גבוה, הניצב ממש מעל הנקודה, ולכו לכיוונו.
לאחר ההפסקה הקטנה הזו, ממשיכים בשביל הכחול לכיוון דרום-מערב, ומגיעים לשטח מיוער בעצי אורן, שבו משגשגות בחורף פריחות נהדרות של רקפות. אם הגעתם באביב – זה המקום לנסות ולאתר את הוורד הצידוני הנדיר. ואם הגעתם במרץ או אפריל – לא תוכלו להתעלם מפריחת העיריוני הצהוב, גיאופיט יפהפה שבולט היטב בשטח.
ממשיכים לצעוד, כאשר משמאלכם היער ומימינכם עמק יפהפה שבו זורם הנחל. בין השאר, תגלו ביער את שרידי של טחנת קמח קדומה, שעשתה שימוש במי הנחל.
עוד כמה מאות מטרים, וחוצים שוב את הנחל (לאחר גשמי החורף, מומלץ להוריד נעליים לשם חציית קטע קצרצר זה). לאחר שעוברים את הערוץ, פונים מיד שמאלה בשביל בסימון שחור, ולאחר כ-100 מטרים מגיעים אל אזור עין מחוללים – נקודת הסיום של המסלול, ויופי של נקודה להפסקת קפה מול המים. שימו לב רק שהכניסה למים אסורה בכדי לא להפריע לחי וצומח בשמורה.
איך להגיע
לנקודת ההתחלה: מצומת עין השופט נוסעים דרומה על כביש 672. ברגע שחולפים על פני כביש הגישה לקיבוץ רמות מנשה, סופרים 900 מטרים, ומחנים בזהירות בשוליו המערביים של הכביש, מיד לאחר שמסתיים מעקה הבטיחות הקצר. שימו לב כי הפרשי הגובה בין הכביש לשוליים הולכים וגדלים מיד לאחר מעקה הבטיחות. היו זהירים.
לנקודת הסיום: מכביש 672 פונים מערבה לכביש הגישה לקיבוץ עין השופט (כביש 6954). לאחר 2.3 ק"מ, רואים מצד שמאל שביל עפר ולצידו שלט דהוי המכריז "מרכז ביוספרי מגידו". נוסעים בשביל זה (סימון שחור), חולפים לצד עצי היער, חוצים את הנחל הרדוד, פונים שמאלה ומיד ימינה ועוצרים בעין מחוללים, המצוי לצד מקבץ עצתי אקליפטוס גבוהים. שימו לב: אם המעבר הרדוד בעייתי, ניתן לחנות לפניו ולהמשיך לעין מחוללים ברגל (הליכה של דקות ספורות).
הערות
- לאחר ימי גשם, המסלול עשוי להיות בוצי מאוד ולהקשות על ההליכה.
- הנחל הינו בית גידול של מיני דו חיים נדירים, ועל מנת לא להזיק למינים אלו הכניסה למים אסורה
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.