טיול בחוף הקשתות בקיסריה - המלצה למסלול טיול בגן הלאומי קיסריה
05.03.2020חוף הקשתות הסמוך לקיסריה הוא אחד מקטעי החוף הציוריים ביותר בארץ. כאן, במרחק של כחצי שעה נסיעה מתל אביב, תוכלו לפגוש פיסת היסטוריה, חולות נודדים המסתירים אמת מים עתיקה, חלזונות ים וצדפים שנפלטו לחוף, וים צלול בצבעים של טורקיז וירוק. מומלץ לשלב את הטיול בביקור בגן הלאומי קיסריה ולסיים בתצפית לעבר השקיעה במקום. תענוג!

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
חוף הקשתות בקיסריה הוא מהמקומות הקסומים האלה שכולנו נוטים לפספס כשאנחנו נוסעים דרך כביש החוף. וגם אם נגיע לאיזור, תמיד נסע לקיסריה או זכרון יעקוב, ולא נעצור באחד המקומות היפים והבתוליים בארץ! וכאן, במרחק של 30 דקות נסיעה ממרכז הארץ יש הכל – היסטוריה, אקוודוקט (אמת מים) עתיק ומרשים, מפרצונים ומים בצבע טורקיז והמוני קונכיות וצדפים שמותר להתרשם ולגעת בהם, אך אסור להוציא מהחוף. אחר כך, כמובן, מומלץ לבקר בקיסריה היפהפייה. המקום יפה בכל שעות היום, אך בהחלט מומלץ להגיע לעת שקיעה, שאז המקום נצבע בצבע זהוב כתום עוצר נשימה. תענוג!
תיאור המסלול
את סיורנו נתחיל בחוף האקוודוקט, המכונה גם חוף הקשתות, משם ניסע לשער המזרחי של העיר הצלבנית נצפה על נמלה של קיסריה, נמשיך לטיילת שלאורך החוף ואיתה נגיע אל ההיפודרום, לארמון השונית ולתיאטרון הרומי.
הקשתות שהעניקו לחוף את שמו הן שרידי מערכת המים של העיר קיסריה. אספקת מים סדירה היא אחד מהמאפיינים של עיר רומית. המים זרמו כל העת מברזים וממזרקות לתוך אגנים ברחבי העיר, בבתי השימוש ואף מילאו בתי מרחץ. אספקת המים לקיסריה נעשתה על-ידי אמות שהובילו מים לעיר מעינות שוני, עינות אביאל ונחל תנינים. שרידי הקשתות שבחוף שייכים לאמה המכונה האמה הגבוהה. למעשה, אלו הן שלוש אמות שחוברו זו לזו. כל אחת מהן נבנתה בתקופה שונה, כנראה בשל התפתחותה של העיר והצורך להגדיל את כמות המים שסופקו לה. מעניין לציין שיוסף בן מתתיהו, המתאר בפירוט רב את בנייתה של קיסריה על-ידי הורדוס אינו מזכיר כלל אמות מים. לכן, סבורים חלק מהארכיאולוגים שאמות המים לקיסריה נבנו בתקופה מאוחרת יותר.
המטייל צפונה לאורך החוף צפוי לפגוש מספר מפרצונים חוליים ולראות ממזרח לו את אמת המים מכוסה על ידי חולות נודדים וגלויה לסירוגין. ככל שנרחיק מאזור החנייה האמה הולכת ונעלמת בחול הרך עד שהיא נראית כדיונה ארוכה, שריד לדיונות שבעבר הלא רחוק היו נפוצות במישור החוף. על החוף נוכל לראות צדפים, חלזונות ים, חרסים ואבנים שהים שייף. רוב הצדפים שנערמים כאן הם מסוג הנקרא נעמית. אם יתמזל מזלנו נוכל לראות קונכיות של חלזון הנקרא ארגמון, ממנו הפיקו הפניקים צבע לצביעת בדים, ששימש רק מלכים ורמי מעלה.
לקונכיות שעל החוף תפקיד חשוב במערכת האקולוגית: חלקן משמשות מקום מסתור לבעלי חיים אחרים, אחרות משמשות כמקור סידן לבניית קונכיות חדשות או בונות את סלעי החוף. לכן הן נחשבות לערך טבע מוגן ואסיפתן מן החוף אסורה. לחוף זה עולות לפעמים בתחילת הקיץ צבות ים להטיל את ביציהן. צבי ים הינם בעלי חיים מוגנים והטלת הביצים בחוף הים היא אחת הסיבות לחוק החדש האוסר על נסיעה בחופים.
מחוף הקשתות נחזור ליישוב קיסריה, נפנה ימינה ובכיכר נפנה שוב ימינה וניסע עד גן לאומי קיסריה. ניכנס לקיסריה דרך השער המזרחי של העיר הצלבנית שהשרידים המרשימים ביותר שנותרו ממנה הם חפיר ושער מפוארים. בגן הלאומי תקבלו חוברת מפורטת ומרשימה שתעזור לכם בביקורכם במקום. מומלץ לסיים את הביקור בתצפית יפה לעבר השקיעה באחד מבתי הקפה במקום!
איך להגיע
אל חוף הקשתות נגיע מכביש החוף (כביש 2), ירידה במחלף אור עקיבא החדש.
נוסעים מערבה, בכיכר הראשונה פונים ימינה לרחוב רוטשילד ומיד שמאלה לרחוב האקוודוקט.
ממשיכים ישר עד שמגיעים לחניית החוף.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.