חווארי מצדה - הצעה למסלול טיול

מאת: איל שפירא 27.01.2022

טיול בנופי בראשית

חווארי מצדה - דורון ניסים חווארי מצדה - צילם דורון ניסים

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון מסלול: 11


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-2 ק"מ (מעגלי)


משך המסלול: 2.5-1.5 שעות


 


דרגת קושי ואופי הטיול

רמת קושי: קלה


מסלול מעגלי


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


הנה ההזדמנות שלכם לצאת לטיול קליל בנופים דרמטיים שמזכירים את פני הירח. הטיול הזה מאכלס לא מעט טוויסטים בעלילה ויצירות אמנות מן הטבע

נקודת מוצא וסיום: תחילת הטיול בחנייה התחתונה, בחלק המזרחי של הגן הלאומי.

איך להגיע: "גן לאומי מצדה" בווייז

עונה מומלצת: סתיו, חורף ואביב. בקיץ מתאים כטיול ירח מלא (לבעלי ניסיון בטיולי לילה ולאחר טיול הכנה מקדים)

טריוויה לדרך: ים המלח הוא שריד לימת הלשון שהשתרעה בימי קדם מים כנרת בצפון ועד אזור חצבה שבדרום.

כל כך הרבה פעמים עמדתם גבוה על פסגת הר מצדה, הבטתם בנוף עוצר הנשימה שנפרס למרגלותיכם והבטחתם לעצמכם שיום אחד אתם פשוט חייבים לטייל בנופי בתרונות החוואר הציוריים שניבטים מלמעלה.

ובכן, היום הזה הגיע.

חווארי מצדה קיבלו את שמם בזכות אופי הסלע המקומי. אבל כעת מגיע טוויסט קטן בעלילה: סלע החוואר, המופיע בגוון צהוב בהיר, מאכלס חרסית וקירטון. אבל על אף שמו, הוא שונה לחלוטין מסלע "חוואר הלשון", שאותו תפגשו היום. מדובר בתצורה גיאולוגית המשתייכת למה שהגיאולוגים קוראים "חבורת ים המלח". זהו שריד מימת הלשון האדירה שכיסתה בימי קדם את האזור כולו. כל שנותר מאות הימה הוא ים המלח של ימינו, וגם סלעי המשקע המיוחדים הללו, שכלל אינו מורכבים מחוואר.

כעת, אחרי פרט הטריוויה ששינה את כל מה שחשבתם על חוואר, אפשר לצאת לדרך.

מהחניון המזרחי של הגן הלאומי מצדה, שבו מצויים חניית אוטובוסים גדולה ומקבץ של עצי דקל, יורדים בשביל שחור לכיוון דרום וחודר אל הוואדי. כבר בשלב התחלתי של הטיול, תוכלו להתענג על תצורות הסלע היפות, הנראות כשכבות ותבליטים המונחים זה על גבי זה, תוצאה של דורי-דורות של תהליכה סחיפה, קימוט, זרימה ומה שביניהם. ממש אמנות מן הטבע, שדורשת מכם לעצור, להתבונן וגם לצלם את כל היופי הזה.

בעוד אתם צועדים לאטכם בערוצים העמוקים, מעליכם מתרוממים מצוקי החוואר, כמו ארמונות שמגיעים לגובה של שמונה מטרים ויותר. אם אתם מבצעים את המסלול הזה כטיול לילה לאור ירח מלא, תגלו שכמעט ואין צורך בפנס, מאחר שסלעי חוואר הלשון הבהירים מחזירים היטב את אור הירח. כך או אחרת, כדאי לדעת כי תצורות הסלע הללו נוצרו לפני 70-15 אלף שנים – צעירים יחסית מבחינה גיאולוגית.

במהרה תגיעו לצומת שבילים ירוק ושחור. מי שמעוניינים במסלול קווי (המגיע עד לגדותיו של כביש 90), ימשיכו בשביל השחור. מי שמעוניינים במסלול המעגלי, ימשיכו עם הירוק לכיוון דרום, ולאחר כ-600 מטרים חוברים שוב לשביל השחור, ומנקודה זו – בחזרה לנקודת ההתחלה של המסלול.

איך להגיע?
כתבו בוויז: גן לאומי מצדה

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.