גיטרן מובהק

מאת: עדי ברש מקבוצת "כרישים בישראל", דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה והראשונה לחקור את האקולוגיה של כרישים ובטאים בחופי הארץ 24/03/2019
Rhinobatos rhinobatos גיטרן מובהק.jpg
Rhinobatos rhinobatos גיטרן מובהק.jpg, גיטרן. איור: Marc Dando

מערכה: מיתרניים Chordata
מחלקה: דגי סחוס Chondrichthyes
משפחה: גיטרניים Rhinobatidae

שם מדעי: Rhinobatos rhinobatos

שמות נוספים: Common Guitarfish, سمكة السلفوح, Гитарный скат

מצב שימור (IUCN): בסכנת הכחדה (EN)
תפוצה בישראל: הים התיכון

הגיטרן המובהק הוא אחד משני מינים של גיטרנים החיים בים התיכון. הגיטרנים הם דגי סחוס שטוחים השייכים לקבוצת הבטאים. אורכם מגיע למטר וחצי והם שוחים קרוב לקרקעית. ביכולתם להישאר על הקרקעית ללא תזוזה בזכות חורי סינון מים הממוקמים בראשם. חורים אלה שואבים מים לתוך הזימים, וכך מבטלים את הצורך בתנועת הדג כדי לנשום. הגיטרן קיבל את שמו בשל צורת גופו הדומה לגיטרה. קוצים עדינים בולטים לאורך מרכז גופו והזנב. חריצי הזימים, הפה והנחיריים נמצאים בחלק הגוף התחתון. הגיטרנים חיים באזור החולי, ממים רדודים ועד לעומק של 100 מ'. לעתים הם מתחפרים בחול לשם הגנה.

תזונה:

הגיטרנים ניזונים בעיקר מחסרי חוליות המסתתרים בקרקעית החולית.

רבייה:

העוברים של הגיטרן המובהק מתפתחים בביצה בתוך הרחם. אולם, בשלב מאוחר של ההתפתחות, שק החלמון אוזל והוולדות ניזונים על ידי ספיגת חומרים מנוזל השחלה. הנקבה משריצה ארבעה עד 10 ולדות פעם או פעמיים בשנה.
מול חופי הים התיכון של ישראל, גיטרנים בוגרים נצפים בעיקר בחודשי הקיץ, ולאחר מכן בין ספטמבר לנובמבר ניתן לראות פרטים צעירים בחוף הרדוד מאוד. במעגן מיכאל, למשל, אפשר לראות בהליכה על החוף עשרות ואף מאות גיטרנים צעירים בחול הרטוב, בורחים חזרה אל המים כאשר מתקרבים אליהם. ייתכן כי אזור זה משמש בית גידול לגיטרנים צעירים. תופעה זו נצפתה בחופים רבים בארץ, אולם בהיקף קטן יותר.

הגיטרן המובהק מוגדר מין בסכנת הכחדה. קרבתו הרבה לחוף מעמידה אותו תחת איום של דיג, והוא נתפס תכופות כשלל לוואי בדיג מכמורת בכל הים התיכון. במהלך העשורים האחרונים, שני המינים המצויים באזורנו נעלמו כמעט לחלוטין מהחופים הצפוניים של הים התיכון, ככל הנראה כתוצאה מפעילות דיג, ולכן החשיבות בשמירה על הפרטים שנותרו לאורך חופינו גדולה במיוחד.

 

כל דגי הסחוס, וביניהם הגיטרנים, מוגנים

כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!

נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*