דקר אלכסנדרוני

09/11/2022
דקר אלכסנדרוני Epinephelus costae
דקר אלכסנדרוני Epinephelus costae, איור: טוביה קורץ

מערכה: מיתרניים Chordata
על-מחלקה: דגי גרם Osteichthyes
משפחה: דקריים Serranidae

שם מדעי: Epinephelus costae

מצב שימור (IUCN): אין מספיק נתונים
תפוצה בישראל: הים התיכון

לדקר האלכסנדרוני גוף מאורך יחסית לדקר הסלעים, עם פסים ברורים לאורכו. לבוגרים גם כתם צהוב על הגב. הוא חי באזורי סלע בעומק 5–60 מ', לרוב לבדו או בקבוצות קטנות (עד 10 פרטים). הצעירים נמצאים בעומק רדוד יותר מאשר הבוגרים. 

דקרים (לא רק ממין זה) נחשבים לסמנים טובים לשמורה ימית מוצלחת, ואכן בסקרי השמורות הימיות של רשות הטבע והגנים מתייחסים אל כמות הדקרים בשמורה כמדד להצלחתה. דקר אלכסנדרוני היה נפוץ מאוד בעבר בחופי הארץ, אך בשנים האחרונות אוכלוסייתו הלכה וקטנה עקב דייג יתר. 

החל מחודש מאי 2021, מין זה מוכרז כמין מוגן בחופי ישראל ואסור לדוג אותו.

תזונה:

הדקר האלכסנדרוני ניזון מדגים, סרטנים ורכיכות.

רבייה:

משפחת הדקריים מתאפיינת בתחילת חיים בזוויג נקבה ובהמשך בהפיכה לזכר (הרמפרודיטיות עוקבת – Protogyny), כלומר בתחילת חייהם כל הדגים הם נקבות ועם הזמן חלקן הופכות לזכרים. 

בתוניסיה, נקבות הגיעו לבגרות מינית בגודל 30 ס"מ וזכרים בגודל 60 ס"מ. 

עונת הרביה של הדקרים מתרחשת בקיץ, ב"חתונה" המונית.

 

כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!

נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*

מקורות:

Francour, P. & Pollard, D.A. 2018. Epinephelus costae. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T132762A100464786. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T132762A100464786.en. Accessed on 09 November 2022.

Fishbase

GBIF