לומדים גיאוגרפיה בגן לאומי כוכב הירדן

25/09/2016

שם השיעור: גורמי מיקום אסטרטגי בכוכב הירדן

חפיר המקיף את המבצר
חפיר המקיף את המבצר

המושג או הנושא מתוכנית הלימודים:

גורמי מיקום אסטרטגיים, מעבר הכרחי

תופעה הממחישה את הנושא:

מבצר כוכב הירדן ממוקם על המצוק הבזלתי רמת כוכב מעל בקעת הירדן, גבולה המזרחי של ממלכת ירושלים הצלבנית, משקיף לעבר המעבר ההכרחי בגשרי הירדן (ליד קיבוץ גשר). מלבד אמצעי ההגנה הטבעיים והמיקום הטופוגרפי נבנה המקום כמבצר תצפית הכולל חפיר, חומה, מגדלי תצפית, חרכי ירי, קירות מאסיביים ומגדל פנימי מבוצר.

הצעה לפעילות תלמידים:

תחילה יבחנו התלמידים את תפקוד המקום, על פי הממצא החומרי: חפיר המקיף את המבצר מכל עבריו, כניסה מבוצרת הכוללת גשר ושער, חומות ומגדלי תצפית ושמירה, מבצר פנימי (מגדל עוז) ודרכי מילוט. עליהם להגיע למסקנה כי המקום תפקד כמבצר. בתצפית לנוף עליהם להבחין כי המבצר לא נועד לשלוט על סביבתו הקרובה, שכן אין בקרבת מקום דרך או יישוב. לעומת זאת, יש מהמבצר תצפית רחבה אל בקעת הירדן. מכאן שזהו מבצר תצפית. בניתוח מפה גיאוגרפית ניתן להבחין כי למרגלות מבצר התצפית נמצא גשר על הירדן, המהווה חלק ממעבר הכרחי בין הים התיכון ונמלי עכו וחיפה, דרך עמקי הצפון, ועד המעלה לעבר הירדן, למשל דרך נחל ירמוך. מכאן שזהו מבצר שנועד לאפשר תצפית על אחד משערי היבשה החשובים לארץ ישראל מכיוון מזרח.

בהמשך יבחנו התלמידים דרכים אפשריות לכיבוש המבצר, משימה שעמדה בפני הצבא המוסלמי שכבש את הארץ מידי הצלבנים. דרך אחת היא מצור ממושך, עד שמאגרי המים והמזון של המגנים תסתיים. דרך נוספת היא חפירה מתחת למגדל המזרחי, במטרה לפגוע ביסודותיו ולמוטטו. ניתן להשלים את הסיפור ההיסטורי, ולספר על כיבוש המבצר בידי המוסלמים וכניעת הצלבנים.​