לומדים גיאוגרפיה בגן לאומי מצדה
23/06/2015שם השיעור: גבולות גיאוגרפיים ויחידות נוף בתצפית ממצדה

המושג או הנושא מתוכנית הלימודים
גבולות גיאוגרפיים ויחידות נוף: הבקע במרחב ים המלח, מדבר יהודה והרי מואב
תופעה הממחישה את הנושא
מצדה נמצאת על פסגה מבודדת בקו מצוק העתקים, בגבול מדבר יהודה והבקע. מפסגת מצדה תצפית לכיוון צפון, מזרח ודרום ובה נראים: מצוק העתקים, חוף ים המלח, ים המלח (בגבול שבין האגן הדרומי והצפוני) והרי מואב שבירדן.
הצעה לפעילות תלמידים
התלמידים יצפו לנוף ויזהו את יחידות הנוף: מדבר יהודה, בקע ים המלח והרי מואב. ניתן לערוך השוואה של מפה לשטח, או השלמת נתונים שנראים בנוף על גבי מפה 'אילמת'.
בהמשך ניתן להגדיר מאפיינים פיזיים לכל אחת מיחידות הנוף במדדים כגון גובה, תלילות, צבע שולט, סוג סלע, נוף צומח ועוד. כמו כן ניתן להתייחס לשימושי האדם כגון יישובים, דרכים, כריית מחצבים, תיירות ועוד. המונח 'גבול גיאוגרפי' ניכר בנוף היטב, במיוחד בקו המצוק המפריד בין מדבר יהודה למישור חוף ים המלח.
גן לאומי מצדה כחלק מקו מצוק העתקים
ניתן להגדיר את יחידות הנוף בדרגת פירוט מקצועית יותר: יחידת רמת השוליים המזרחיים, המהווה את שלח המצוק, כגון הפסגה המישורית של מצדה. מצוק העתקים, המהווה יחידה נוף אנכית, המתייחדת בהפרשי גובה מרשימים. חוף ים המלח, שבאזור זה הוא רחב יחסית וכלל מניפות סחף של הנחלים ומשקעי חוואר הלשון.
בקע ים המלח, המופרד לאגן מים צפוני ולאגן מים דרומי. באגן הדרומי יש מעורבות רבה של האדם, והוא משמש כבריכת אידוי למפעלי ים המלח. הלשון, שביניהם, מהווה המשך למישור חוף ים המלח.