לומדים מדעי הטבע בגן לאומי עין עבדת ואחוזת קבר בן גוריון
שם השיעור: התחתרות נחל צין בקניון עין עבדת

המושג או הנושא מתוכנית הלימודים:
תהליכים בנוף: קניון, בלייה, מעיין בערוץ נחל
תופעה הממחישה את הנושא:
קניון עין עבדת מתחתר בתוך סלע גיר קשה ובתוכו מורבדים פסי צור. בחלק הרחב של הנחל מתגלה שכבת סלעים רכים של חרסית וחוואר. שלושה מעיינות נובעים בתוך הקניון והם יוצרים מפלים ומדרגות סלע גבוהות אשר בתחתיתם נוצרו בריכות.
הצעה לפעילות תלמידים:
התלמידים יערכו בדיקת מסלע בשתי נקודות, האחת בחלק הרחב של נחל צין בו יזהו שיכבה בנויה מסלעי חוואר וחרסית, סלעים רכים ומתפוררים בצבע אפור ירקרק. הבדיקה השנייה תתבצע בקניון הצר. כאן יזהו גיר קשה, סדוק ולבן, שבו מורבדים פסי צור. ניתן להבחין כי באזורי השכבות הרכות הנחל מתחתר בקלות וערוצו רחב, לעומת ערוץ קניוני וצר בשכבות הקשות.
בתצפית מהחניון העליון ניתן לזהות ולהדגים בנוף שתי תופעות בלייה: שביית נחלים: ניכרת בפנייה החדה שמבצע הנחל לכיוון בקע הערבה במזרח. להבנת התופעה יש להיעזר במפה, ובה להצביע על כך שנחל צין עליון מנקז את רמת עבדת לכיוון מערב, ואילו בנקודה זו הוא "נשבה" על ידי נחל צין תחתון המנקז את הרמה לכיוון מזרח. התחתרות לאחור: זרם המים הקבוע מהמעיין, וכן זרמי השיטפונות בעונת הגשמים, חותרים בסלע. ככל שהשיפוע גדול יותר, כך גדלה מהירות הזרימה ובהתאם מידת הבלייה של הסלע. במהלך אלפי שנים, המים חותרים בסלע, ו"מזיזים" את ראש המפל לאחור, במעלה הערוץ.