מורנה ים תיכונית

27/01/2019
מורנה ים תיכונית Muraena helena
מורנה ים תיכונית Muraena helena, איור: טוביה קורץ

מערכה: מיתרניים Chordata
על-מחלקה: דגי גרם Osteichthyes
משפחה: מורניים Muraenidae

שם מדעיMuraena helena

מצב שימור (IUCN): לא בסיכון
תפוצה בישראל: הים התיכון

המורנה הים תיכונית נפוצה לאורך חופי הארץ. היא חיה בנקיקים וכוכים בסביבה סלעית בדרך כלל בעומק 5—50 מטרים, אך יכולה להימצא גם בעומק רב. לרוב נראה רק ראשה מציץ מנקיקים אלו, אך לעיתים אפשר לראות אותה שוחה קרוב לקרקעית. היא עשויה להגיע עד אורך מטר וחצי בערך (!), אך רוב הפרטים שנצפים הם באורך כ־80 ס"מ. גופה של המורנה ארוך ושרירי, ראשה מסיבי, בעל לסתות חזקות וארוכות ושיניים ארוכות וחדות. ראייתה של המורנה אינה טובה והיא אינה מסתמכת עליה אלא על שני זוגות נחיריים בולטים, שבאמצעותם היא חשה את סביבתה. צבעה משתנה מחום לצהבהב או אפור, אך צבע הגוף של רוב המורנות הים תיכוניות הוא בגוון חום—סגול עם כתמים צהובים בולטים, קטנים וגדולים, בעיקר בחלקו האחורי של הגוף.

המורנה הים תיכונית עשויה להפגין התנהגות טריטוריאלית ולנשוך. נשיכתה עלולה לגרום פציעה חמורה.

תזונה:

המורנה היא טורפת וצדה את טרפה ממארב, בעיקר בשעות הלילה. היא ניזונה מדגים וחסרי חוליות גדולים.

רבייה:

מחקרים הראו שהמורנה הים תיכונית מעמיקה על מנת להשריץ את צאצאיה, כנראה בתקופת הקיץ. עם זאת יש לזכור שתקופת הרבייה וההשרצה קשורות לטמפרטורת מי הים, ולכן העיתוי משתנה מאזור לאזור לפי תנאי הטמפרטורה בהם.

 

כל המינים ממשפחת המורניים מוגנים

כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!

נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*

מקורות:

Louisy, P. (2015). Europe and Mediterranean Marine Fish Identification Guide. Les Editions Ulmer, France.
Sallami, B., Ben Ibrahim, A., Ben Salem, M., Chakroun-Marzouk, N. (2018). Meristic, morphometric and biological characteristics of the common moray eel (Muraena helena) in northern Tunisia. J. Mar. Biol. Assoc. U.K., 1-6.

Fishbase

רוטמן, שבי. מדריך החי והצומח בים תיכון