סיכום הסקר הציבורי של איריס הסרגל (Iris vartanii)
25/05/2014רשות הטבע והגנים יצאה בפעם הראשונה במבצע לקבלת מידע מהציבור על תפוצה של אוכלוסיות בר של איריס הסרגל. הסקר נערך במשך חודשיים מאמצע דצמבר 2013 עד אמצע פברואר 2014 ולווה בקמפיין תקשורתי שנועד לרתום את הציבור לטובת הגברת המידע על המין הנדיר הייחודי לישראל.

בסקר השתתפו
בסך הכול 86 אנשים אשר שלחו אלינו 113 תצפיות.
רוב הדיווחים נשלחו באמצעות מחשב – 73 תצפיות, לעומת 40 תצפיות מהטלפון הנייד.
התמונות המצורפות לדיווחים אפשרו לנו לבדוק את זיהוי המינים.
אלה התוצאות
- זיהוי ודאי של איריס הסרגל Iris vartanii – 76 תצפיות
- זיהוי לא ודאי של איריס הסרגל Iris vartanii – 20 תצפיות (תצפיות ללא תמונה, חלקם מן העבר)
- איריס הלבנון Iris histrio – 9 תצפיות
- איריס ארצישראלי Iris palaestina – 2 תצפיות
- צהרון מצוי (אחיאירוס מצוי) Moraea sisyrinchium – 3 תצפיות
- חבצלת החוף (Pancratium maritimum) – תצפית אחת
- איריס שטוח עלים (Iris planifolia) – תצפית אחת מסיציליה
אודות איריס הסרגל
במפה ניתן לראות את פיזור האוכלוסיות הידועות של איריס הסרגל מסומנות בבלון לבן (מבוסס על הספר האדום לצמחים בסכנת הכחדה בישראל מאת פרופ' אבי שמידע וד"ר גדי פולק) וכן את התצפיות שהתקבלו מהציבור במהלך הסקר (ירוק – תצפיות מאומתות של איריס הסרגל, אפור – תצפיות שדורשות בדיקה נוספת, אדום – תצפיות על איריס הלבנון).
הדיווחים שהתקבלו מספקים מידע חשוב על אוכלוסיות המין. כמו שניתן לראות במפה, התקבלו דיווחים מאתרים שבהם לא היו ידועות אוכלוסיות של המין (למשל, באזור צפת). מידע זה הוא בעל חשיבות גבוהה למטרות תכנון מושכל שלוקח בחשבון שיקולי שמירת טבע. במפה ניתן לראות כי קיימות אוכלוסיות, שהיו ידועות בעבר, אך בסקר הנוכחי לא התקבלו עליהן דיווחים. בשנה הבאה נחזור לאוכלוסיות אלו כדי לבדוק את מצבן וכן כדי לאמת דיווחים מאוכלוסיות חדשות שהתגלו בסקר.
כמה מילים על הפריסה הגיאוגרפית של התצפיות. רוב התצפיות נרשמו בכרמל (כמעט 60%). ברמת מנשה נרשמו 19% תצפיות ובשומרון 13%. קיבלנו גם דיווחים מרמת הגולן, מגליל העליון ומהרי יהודה.
הצופים שלחו לנו 88 תמונות, חלקן באיכות גבוהה מאוד ואף בעלות ערך אומנותי. כפי שציינו לעיל, התמונות אפשרו לנו לבדוק את זיהוי המין. בנוסף, מדגימות התמונות בצורה ברורה את המגוון הגדול של צורות הפרחים של איריס הסרגל, ושל פרטי הדגם הצבעוני. רב-גוניות במראה הפרח יכולה לנבוע משונות גנטית בקרב האוכלוסיות השונות של מין הזה.
התמונות שצולמו באזור הר מירון מעידות על כך שבאזור הזה גדלים כנראה שני מיני האיריס הקרובים מבחינה פילוגנטית: איריס הסרגל ואיריס הלבנון. הדבר מעניין ומזמין בדיקה מפורטת ומעמיקה יותר בשנה הבאה.
שמחנו ללמוד שהסקר שלנו תרם לשימור של איריס הסרגל. תושבי כפר חרוב בדרום רמת הגולן מצאו אוכלוסייה גדולה מאוד (מאות פרטים) של הצמח "המבוקש" בחורשת האורנים ליד הישוב, במקום המיועד להרחבת הישוב. הם יצרו קשר עם רשות הטבע והגנים, כדי לתכנן ולבצע ביחד את הצלת הצמחים.
הדיווחים הוסיפו לנו נתונים לגבי גודל אוכלוסיות ופיזור מרחבי של איריס הסרגל, ברוב המקרים דווח על צמחים בודדים (שני שליש הדיווחים). בשליש המקרים דווח על עשרות פרטים, למשל בכרמל: במצוק הארבעים, במוחרקה, בהר שוקף, באתר חגית, ליד תחנת דלק בת שלמה, ליד עמונה בשומרון. רק בשני אתרים מצאו המדווחים מאות פרטים: בחורשת האורנים ליד כפר חרוב בדרום רמת הגולן וליד ישוב גלעד ברמת מנשה.
הדיווח האקזוטי במיוחד הגיע מסיציליה. התייר הישראלי שביקר שם דיווח על ריכוז של מאות פרטים של "איריס שטוח-עלים" שלח גם תמונה מרהיבה של הצמח, שדומה קצת מבחינת צבעוניותו לאיריס הסרגל אך בצורתו מזכיר את איריס ארצישראלי.
לתוצאות הסקר תרומה גדולה לשמירת טבע: אישור לקיומן האוכלוסיות שהתגלו בעבר, איתור אוכלוסיות חדשות, הערכת גודל אוכלוסיות, תיעוד מגוון צורות הפרחים והדגמים הצבעוניים שלהם.
תודה רבה לכל המדווחים. אנחנו מקווים לפגוש אתכם בסקרים העתידיים ועל מסלולי הפריחה בכל הארץ.