פזית ים תיכונית

27/01/2019
פזית ים תיכונית Anthias anthias
פזית ים תיכונית Anthias anthias, איור: טוביה קורץ

מערכה: מיתרניים Chordata
על-מחלקה: דגי גרם Osteichthyes
משפחה: דקריים Serranidae

שם מדעיAnthias anthias

מצב שימור (IUCN): לא בסיכון
תפוצה בישראל: הים התיכון

הפזית הים תיכונית חיה בדרך כלל באזורים סלעיים, אך גם באזורי קרקעית רכה. היא שוחה בעומק 30—100 מטרים ולכן נתקלים בה פחות בצלילה. הפזיות חיות בקבוצות של מעט זכרים והרבה נקבות. צבעה של הפזית כתום עד ורוד ויש לה שלושה פסים בולטים בצידי הראש. הזכר והנקבה שונים מעט זה מזה. לזכר סנפירי בטן וגב מאורכים ומעוטרים יותר מלנקבה.

תזונה:

הפזית ניזונה מסרטנים ומדגים קטנים.

רבייה:

משפחת הדקריים מתאפיינת בתחילת חיים בזוויג נקבה ובהמשך בהפיכה לזכר (הרמפרודיטיות עוקבת – Protogyny), כלומר בתחילת חייהם כל הדגים הם נקבות ועם הזמן חלקן הופכות לזכרים. לתופעה זו אין הוכחה מדעית לגבי הפזית הים תיכונית, אך היא נצפתה במינים קרובים, למשל בפזית ים סופית. ההסבר המדעי הוא שכשיש מחסור בזכרים נקבות הופכות לזכרים כדי לשמור על היחס המספרי ההתחלתי של הקבוצה.

 

כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!

נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*

מקורות:

Fishlezon, L. (1970). Protogynous Sex Reversal in the Fish Anthias squami,pinnis (Teleostei, Anthiidae) regulated by the Presence or Absence of a Male Fish. Nature, 227, 90-91.

Louisy, P. (2015). Europe and Mediterranean Marine Fish Identification Guide. Les Editions Ulmer, France.

Fishbase

פישלזון, ל. (1996). לקסיקון החי והצומח של ארץ ישראל. כרך 3 (החי במים), משרד הביטחון ההוצאה לאור.