צלופח אירופי

27.01.2019
צלופח-טוביה-קורץ1

מערכה: מיתרניים Chordata
על-מחלקה: דגי גרם Osteichthyes
משפחה: צלופחיים Anguillidae

שם מדעיAnguilla anguilla

מצב שימור (IUCN): בסכנת הכחדה חמורה
תפוצה בישראל: הים התיכון

סיפורו של הצלופח האירופי העסיק מדענים שנים רבות. הוא מתחיל את חייו בימת סרגסו שבמערב האוקיינוס האטלנטי ומשם הוא נישא עם זרם הגולף לכיוון אירופה. כשהוא מגיע לחופי אירופה הוא נכנס לנחלים ולאגמים, שם הוא גדל (הצלופח האירופי הוא קתדרומי, כלומר מסוגל לחיות במים מלוחים וגם במים מתוקים). חלק מהפרטים נשארים באזור החופי או באזור המפגש של הים עם הנחלים (אסטואר). לאחר תקופת התבגרות הבוגרים נודדים בסתיו חזרה לימת סרגסו כדי להתרבות, אף על פי שהיא מרוחקת כ־4,000 ק"מ מהים התיכון!

הצלופח האירופי הוא מין טריטוריאלי וחי לבדו. הוא חי 15—20 שנה ואורכו עד 50 ס"מ בערך. הוא נמצא בעיקר בסביבות סלעיות מעורבות בחול או בסביבות חוליות עם צמחייה צפופה, ומסוגל לחיות בטווח טמפרטורות רחב מאוד. גופו מוארך, הוא חסר סנפירי בטן, וסנפירי הגב, הזנב והשת מתחברים למעין סנפיר ארוך המקיף חלק גדול מגופו. צבעיו מגוונים ונעים בין אפור, חום—ירקרק וצהבהב.

תזונה:

תזונתו של הצלופח האירופי מגוונת. הוא ניזון מסרטנים, תולעים, רכיכות, דגים ואפילו מחרקים.

רבייה:

כאמור, כשהצלופח האירופי מגיע לבגרות מינית הוא נודד חזרה לימת סרגסו ושם הוא מתרבה ולאחר מכן מת.

 

כל המינים ממשפחת הצלופחיים מוגנים

כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!

נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*

מקורות:

Bouchereau, J.L., Marques, C., Pereira, P., Guélorget, O., & Vergne, Y. (2009). Food of the European eel Anguilla anguilla in the Mauguio lagoon (Mediterranean, France). Acta. Adriat., 50(2), 159-170.

Costa, J.L., Assis, C.A., Almeida, P.R., Moreira, F.M., & Costa, M.J. (1992). On the food of the European eel, Anguilla anguilla (L.), in the upper zone of the Tagus estuary, Portugal. J. Fish Biol., 41, 841-850.

Louisy, P. (2015). Europe and Mediterranean Marine Fish Identification Guide. Les Editions Ulmer, France.

Winifred, E.F. (1946). Observations on the Food of Eels (Anguilla anguilla) from the Windermere Catchment Area. J. Anim. Ecol., 15(1), 43-53.

Fishbase