ראיתם צבי ים? אנא דווחו

02/02/2020

ראיתם צב ים ? חייגו 3639*

נתקלתם בצב ים במצוקה? דווחו לנו
נתקלתם בצב ים במצוקה? דווחו לנו

ראיתם צב ים מת?

אנא דווחו לנו. דיווחים על צבי ים מתים משמשים אותנו לניטור מצב האוכלוסייה באזורנו. בישראל נפלטים כ-200 צבי ים מידי שנה, כ- 70% מתוכם נפלטים כשהם כבר מתים. אנו מתעדים את הדיווחים על הפגרים לצורך מעקב שנתי, ומנתחים את הנתונים לפי פרמטרים שונים (גודל הנפלטים, מספר נפלטים לפי עונה, לפי אזור ועוד).

מה אנחנו רוצים לדעת? הנתונים הבסיסיים ביותר הם מועד התצפית והמיקום.
נוסף על כך חשוב לנו לדעת אם מדובר בצב ים חום או ירוק, גודלו של הצב, וכן אם מדובר בזכר או נקבה. לצורך זיהוי ודאי – מומלץ לשלוח תמונה. נשמח לדעת גם על סימנים המצביעים על גורם הפגיעה (למשל קרסי דיג או רשתות, אם קיימים), וכן אם יש על אחת מגפיו של צב הים תג סימון מתכתי או עשוי פלסטיק. הפרטים הרשומים על תג שכזה עשויים לספק אינפורמציה רבה על הצב. קיומו של תג סימון מעיד שצב הים הוחזק בשבי בשלב כזה או אחר, בין אם במסגרת מחקר, באקווריום/גן חיות או במרכז הצלה כלשהו בעולם.

ראיתם צב ים חי הנמצא בסביבתו הטבעית?

נשמח לקבל פרטים ותמונות.
דיווחים על צבי ים מתים או בריאים

 חייגו 3639*

לא רק פקחי רשות הטבע והגנים או מדענים יכולים לשמור על צבי הים, אלא כל אחד מאתנו: ילדים, נערים ומבוגרים. באופן מפתיע, הדרך פשוטה מאוד.

שאלות ותשובות

  1. מה עושים עם צב ים שנפלט לחוף?

    נסו להעריך אם צב הים חי או מת – האם הוא נושם? זז? ממצמץ? האם הוא נפוח מאוד? האם ראשו מוחזק באויר ללא תנועה?

    צב ים חי לא בהכרח יזוז, אם הוא מאוד תשוש, אך ימצמץ וינשום כל כמה דקות. צב ים מת עשוי להיראות חי אם ראשו מוחזק באויר ופיו פתוח, בשל קשיון איברים המתרחש לאחר המוות. כמו כן, צב ים מת עשוי להיות נפוח מאוד, כתלות בזמן שעבר מהתמותה.

    אם צב הים חי – אל תנסו להשיבו אל הים – צב הים זקוק לטיפול רפואי! דווח למרכז ההצלה והשגח על צב הים עד הגעת הפקח. במידה וצב הים מסובך בפסולת – אל תסירו אותה! לעתים דווקא הסרת החסימה היא שעשויה לגרום למותו. במרכז ההצלה נסיר את החסימה בצורה מבוקרת.

    אם צב הים מת – דווחו עליו למרכז ההצלה. צלמו את צב הים, ובדקו אם יש לו תג סימון על הגפיים. תג זה עשוי להעיד על טיפול שקיבל בעבר. וחייגו 3639*

    צב ים מת – צילום מיכאל האוזר

  2. מה עושים עם צבה מטילה?

    בין החודשים מאי עד אוגוסט יש סיכוי לפגוש בצבות ים מטילות, בעיקר בשעות הלילה והבוקר המוקדם. אם נתקלת בצבת ים  מטילה, דווח מידית למוקד רשות הטבע והגנים. חשוב מאוד שלא להפריע לצבת הים בשעת ההטלה, שכן אם תרגיש מאוימת תשוב אל הים מבלי להטיל את הביצים. לכן, התבונן בצבה מרחוק ושמור שהסובבים לא יתקרבו אליה. נסה לצמצם רעש ותאורה מלאכותית, ואל תצלם עם פלאש. ההטלה קשה לצבת הים, אך היא אינה זקוקה לעזרתך – אל תתקרב ואל תיגע בה. הנח לה להטיל ולחזור אל הים בשלווה. לאחר ההטלה, אל תנסה לחפור את הקן ואל תטשטש את העקבות. תעד את מיקומו על מנת שפקח רשות הטבע והגנים יוכל למצוא אותו.

    צבת ים מטילה – צילם יניב לוי

    3. מה עושים עם הגחה של אבקועים?

בין החודשים יולי עד ספטמבר מתרחשות הגחות של אבקועים מהקן. מרבית הקנים בוקעים בחוות ההדגרה תחת השגחה, אך מידי פעם תיתכן בקיעה של קן שלא אותר בעונת ההטלה, או שאותר אך הושאר במקומו. אם נתקלת בהגחה טבעית, דווח מידית למוקד רשות הטבע והגנים. אפשר לאבקועים לזחול אל הים בכוחות עצמם והשגח שבעלי חיים וכלי רכב לא מתקרבים אליהם. במידת האפשר – ספור אותם, אך אל תאיר עליהם ואל תצלם עם פלאש. במידה והאבקועים זוחלים לכיוון אור מלאכותי, במקום לים, הרם אותם בעדינות והעבר אותם לאזור חשוך יותר בחוף. בחושך מוחלט – האבקועים יזחלו לכיוון הים. שים לב – האבקועים זקוקים לזחילה הזו. אל תנסה לעזור להם על ידי העברתם קרוב יותר למים.