שפן סלעים – מידע לציבור

שפן סלע הוא יונק שניזון ממגוון רחב של צמחים ומעדיף להימצא בקרבת סלעים מפני שהם משמשים לו מסתור. לשפן הסלעים כושר טיפוס מופלא. הוא יכול לטפס בקלילות על עצים ועל קירות זקופים וגם על רוב סוגי הגדרות.

שפן סלע בשמורת טבע עין גדי
שפן סלע בשמורת טבע עין גדי, צילום: אלונה ואנסטסיה

תפוצה בישראל

שפני הסלע נפוצים בכל הארץ, וקצב ההתרבות שלהם מהיר. בתי הגידול הטבעיים שלהם מצויים באזורים הסלעיים – במצוקים בנגב, בשומרון וביהודה, בכרמל, בגולן ובגליל – אך בשנים האחרונות תפוצתם בארץ התרחבה בגלל שפע מזון זמין וריבוי אתרי מסתור מלאכותיים (מסלעות).

שפן הסלעים והאדם

כאמור, מסלעות מלאכותיות שנוצרו בפיתוח לבניית שכונות, יישובים ושטחים חקלאיים יצרו גם בתי גידול נוחים לשפני סלע, ואוכלוסיותיהם גדלו. בשנים האחרונות עניין זה בולט במקומות שאליהם הם הצליחו להתפשט מאוכלוסיות סמוכות. בתנאים אלו השפנים עשויים לגרום נזקים: הם אוכלים עלים ופירות מעצים בוגרים, שוברים ענפים של עצי פרי ואוכלים גידולי שדה במטעים וגם בגינות פרטיות ובגינות ציבוריות.

שפני סלע – צילום שלי נהרי, שפן סלע על קיר תמך - מסלעה צילום שלי נהרי

 

האם שפני סלעים מעבירים מחלות לאדם?

בשנים האחרונות התרחבה תפוצתו של הטפיל המחולל את מחלת הלישמנייה העורית ("שושנת יריחו"). הטפיל מועבר לאדם על ידי עקיצה של זבוב החול. מחקרים מראים ששפן סלעים הוא חלק ממעגל המחלה, שכן הוא משמש פונדקאי לטפיל.

המחלה אינה מסכנת חיים, אך גורמת זיהומי עור קשים שתהליך הריפוי שלהם ממושך. כדאי לדעת כי ילדים עלולים להיפגע יותר ממבוגרים, מאחר שזבוב החול עוקץ בגובה נמוך יחסית. כדי להימנע מעקיצה באזורים המועדים מומלץ לנקוט צעדים אלה: ללבוש בגדים ארוכים בשהייה מחוץ לבית בערב, להשתמש בתכשירים דוחי יתושים ולהפעיל מזגן או מאוורר.

כיצד נצמצם את פעילות שפני הסלעים בקרבת יישובים?

שפני סלעים מתיישבים בחללים שבין אבני המסלעות. ללא חללי הסלע לא תוכל להתקיים המושבה שלהם. המשמעות היא שכל צעד למניעת יצירת החללים צפוי לצמצם את התופעה.

להלן שתי דרכים אפשריות לצמצומה:

  1. פינוי סלעים ומסלעות בקרבת שכונות מגורים.
  2. אטימת מסלעות. שפני הסלע אינם נוהגים לחפור, ולכן אפשר לאטום את המסלעות באדמה ואף בבטון. באתרי בנייה חדשים, שקרובים לשטחי מחיה של שפני סלעים, יש לדרוש מהקבלנים לפרק את המסלעות או לסתום את פתחיהן בבטון עוד לפני הקמת השכונה החדשה.
שפן סלע צילום שלי נהרי, שפן סלע על קיר תמך - מסלעה צילום שלי נהרי

 

האם מותר לפגוע בשפני סלעים?

שפן סלעים מוגדר בחוק "חיית בר מוגנת" ואין לפגוע בו. הוא אף מהווה מרכיב חשוב בשרשרת המזון בטבע, בהיותו טרף עבור חלק מהעופות הדורסים. עם זאת, בהתמודדות עם מחלת הלישמנייה, פרסמה רשות הטבע והגנים היתר פגיעה כללי בשפני הסלעים באזורים מיושבים ובקרבתם בלבד (פגיעה בשפני הסלע אסורה בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים). יש לפעול על פי הוראות ההיתר בלבד! יובהר כי פגיעה בשפני סלע בלי לצמצם את בית הגידול שלהם לא תפתור את הבעיה. שפני סלעים אחרים ימלאו את החסר תוך זמן קצר.

זיהוי מהיר

לשפן הסלעים פרווה חומה, אוזניים קצרות, והוא חסר זנב (בניגוד לארנבת, שלה אוזניים ארוכות וזנב קצר). אורך גופו כ-50 ס"מ.

שפן סלע – צילם דורון ניסים, שפן סלע - צילם דורון ניסים

 

רשות הטבע והגנים עומדת לרשותכם בעצה ובהדרכה על הדרכים הנאותות להתמודד עם חיכוכים הקשורים בחיות בר.
לפרטים ולייעוץ התקשרו לטלפון 3639*.