תוכידג כרתי
27/01/2019
מערכה: מיתרניים Chordata
על-מחלקה: דגי גרם Osteichthyes
משפחה: תוכינונים Scaridae
שם מדעי: Sparisoma cretense
מצב שימור (IUCN): לא בסיכון
תפוצה בישראל: הים התיכון
משפחת התוכינונים מתאפיינת בשיניים שמזכירות מקור של תוכי, ומכאן שמם. בזכות השיניים והלסת החזקות והתאמות מבניות אחרות התוכים גורסים חלקי סלע. הם מגרדים אצות מהמצע ביעילות רבה וכך הם מווסתים את גדילת האצות וכמויותיהן ותורמים למאזן בינן לבין יצורים ישיבים אחרים, למשל אלמוגים, המתחרים עם האצות על מקום פנוי להתיישבות. לכן, חשיבותם האקולוגית רבה.
בים התיכון יש שני נציגים מהמשפחה – תוכידג כרתי ותוכינון האוכפים (מין שהיגר מים סוף). לזכר ולנקבה הבוגרים של התוכידג הכרתי צבעים שונים: הזכר אפור ואילו רוב גופה של הנקבה אדום עם כתם גדול בקדמת הגוף בצורת אוכף בצבע אפור, מלווה בכתמים צהובים קטנים יותר ופס צהוב שמכסה את העין.
התוכידג הכרתי נמצא בדרך כלל במים רדודים, עד עומק מרבי של כ־50 מטרים. הוא חי באזורים עם קרקעית סלעית המכוסה אצות וגם במרבדי עשב ים (אצלנו בארץ פחות).
תזונה:
התוכידג ניזון בעיקר מאצות ומחסרי חוליות קטנים שהוא מגרד מהסלע בשיניו החזקות.
רבייה:
זכרים יכולים להחזיק הרמון של נקבות, אך יכולים גם לחיות בקבוצות עם מעט נקבות.
כל המינים ממשפחת התוכינוניים מוגנים
כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!
נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*
מקורות:
Afonso P., Morato, T., & Santos, R.S. (2008). Spatial patterns in reproductive traits of the temperate parrotfish Sparisoma cretense. Fish. Res., 90, 92-99
Bonaldo, R.M., Hoey, A.S., & Bellwood, D.R. (2014). The ecosystem roles of parrotfishes on tropical reefs. Oceanography and Marine Biology: an Annual Review, 52, 81-132.
Louisy, P. (2015). Europe and Mediterranean Marine Fish Identification Guide. Les Editions Ulmer, France
רוטמן, שבי. מדריך החי והצומח בים תיכון