גן לאומי ימי בהתהוות – קיסריה מהים
10/06/2020כולנו מכירים את קיסריה שעל החוף, על שלל הממצאים הארכיאולוגיים שבה, התיאטרון העתיק, ההיפודרום, בתי הקפה והחנויות. אך מה על האוצרות שמתחת למים? בשביל לשמור עליהם יוקם הגן הלאומי הימי הראשון – ים קיסריה.

רבים מאיתנו ביקרו בגן לאומי קיסריה – בסיור, בטיול עצמאי, בהופעה בתיאטרון העתיק או באחת המסעדות או בבית קפה במקום. האם מצאתם את עצמכם מתהלכים בהיפודרום, מתפעלים מהתיאטרון הגדול או מביטים על הים מארמון השונית ותוהים… מה היה פה פעם? ובכן לפני כ-2000 שנה הורדוס בנה את רוב רובה של קיסריה (העתיקה) כפי שאנו מכירים אותה היום. בתנודות של שגשוג ומפלה היא השתנתה, התפרקה, נהרסה ונבנתה מחדש וחוזר חלילה. עם השנים חלקי בנייה מצאו את עצמם בים, וכיום חלק נכבד מההיסטוריה והארכיאולוגיה של המקום נמצא מתחת לגלים.
נמל קיסריה נבנה בשנת 22 לפנה"ס, עוד קודם שהעיר נבנתה, כדי לספק שירותים לאוניות שהפליגו בין חופי מזרח הים התיכון ואירופה. הנמל השתרע על 200 דונם בקירוב. כ-100 שנים אחר כך הוא כבר יצא מכלל שימוש ולאחר 300-250 שנים הוא נהרס כליל ושקע בים, בדרך שחוקרים עדיין מנסים לפענח. יש הסוברים כי הנמל שקע כיוון שישב על קו שבר, אחרים מוצאים עדויות לגלי צונאמי ששטפו לים את הנמל וחלקים מהעיר. אילו רק נמתח הטיול בגן הלאומי היבשתי אל תוך הים היינו מסיירים בין עוגנים קדומים, כלי שיט רומאיים, אוצר מטבעות, קירות נמל עתיק, שובר גלים שקוע וממצאים ארכיאולוגים אחרים.

הטיול התת-ימי שלנו היה מזמן לנו גם מפגש עם היצורים החיים בבית הגידול הייחודי שנוצר בהטמעת העתיקות בים: מגוון של דגים, בהם טווסונים צבעוניים ודקרים (לוקוסים), תמנונים, מלפפוני ים, שושנות ים יפהפיות, חשופיות מרהיבות בצבעוניותן, אלמוגים, צדפות וכן טריגונים ומחבטנים ("חתולי ים"). דמיינו טבע שמשתלט על הנוף הימי ועוטף את השרידים העתיקים ששוכבים בו כמעט 2000 שנים ביצורים שונים, החל באצות מסוגים שונים וכלה בבעלי חיים חסרי חוליות צמודי מצע כמו ספוגים צבעוניים, המשווים לעתיקות נופך קסום ומסתורי.

חוויה מיוחדת, מה?
כך אני מדמיינת את הגן הלאומי הימי הראשון בישראל – ים קיסריה. אכן המאפיינים המיוחדים שתיארתי קודם שוכנים מתחת למים ואף הפכו לפארק צלילה, אך הם אינם זוכים בהגנה, וללא הגנה נאבד את היופי התת-מימי הזה. לכן רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות והרשות לפיתוח קיסריה התאגדו יחד וגיבשו תוכנית שתענה על שלושת היסודות של הגן הלאומי: שימור ושיקום אתרי עתיקות וחשיפתם לציבור; הסדרת פעילות פנאי, נופש וספורט; ושמירה על ערכי טבע וסביבה. אם כן, מטרת האכרזה היא להנגיש את השפע הימי הזה לקהל הרחב ובה בעת להגן על האלמנטים שמעניקים לו את ייחודו. אין ספק, הגנה על הערכים הטבעיים וההיסטוריים של קיסריה, לצד הסדרה של הפעילות הימית באופן שיאפשר לשחיינים, גולשים, חותרים וספורטאים ימיים אחרים ליהנות בסביבה בטוחה הם המפתח להפיכתה לפנינה ימית. תהליך אישור התוכנית עשוי להימשך כמה שנים, אך אנו מקווים שהיא תאושר לבסוף ושגן לאומי ים קיסריה יוקם בעתיד הלא רחוק על מנת שערכיו יהיו מוגנים גם בשנים הבאות.


לקריאה נוספת:
אולי יעניין אותך גם
גני שמורה קשורים
דפים קשורים