זמן טבע 4: עטלפים
שאלות, תשובות סרטון ומשימה - להתעלף על עטלף - הצלחתם לענות על כל התשובות נכון? העטלפים מודים לכם!

לא קל להיות עטלף בימים האלו, תשמעו מאתנו – גם ככה התדמית לא משהו. מה לא אמרו עלינו? מוצצי דם, מסתבכים בשערות, קרובים של דרקולה. יח"צ על הפנים. ועכשיו, הקורונה הזאת.
זה לא אנחנו, זה אתם! ובכלל, החשד נפל על פנגולין אבל לא באנו לסכסך. רצינו לספר לכם קצת על עולמנו המיסתורי שיש אנשים שמבוהלים ממנו עד מוות ובלי סיבה.
צפו בסרטון:
בחנו את עצמכם:
מה באמת אתם יודעים על החיה המופלאה הזו? ענו על השאלות, בדקו את התשובות בתחתית הדף ותהנו ממשימה עם הילדים.
- מדוע ישראל נחשבת מעצמת עטלפים?
- למה אסור להיכנס למערות בהן חיים עטלפים בעונת החורף
- האם עטלפים מוצצים דם או מסתבכים בשערות?
- למה עטלפים תלויים הפוך?
- כיצד מתמצאים העטלפים בחושך? האם הם רואים?
- כיצד מועילים העטלפים?
- עטלפים היוו השראה לדמויות רבות בסיפורים בסדרות טלוויזיה וסרטים. כמה אתם מכירים?
להלן התשובות:
- מדוע ישראל נחשבת מעצמת עטלפים?
בישראל חיים 33 מיני עטלפים. בהשוואה ליבשת אירופה כולה בה חיים רק 45 מיני עטלפים. - למה אסור להיכנס למערות בהן חיים עטלפים בעונת החורף?
בחודשים הקרים, העטלפים בתרדמת חורף. הם מורידים משמעותית את פעילות גופם כדי לא לאבד אנרגיה. הסיבה לכך היא שבחורף, בהעדר חרקים, קשה לעטלפים למצוא מזון. אם נכנס למערה, נעיר אותם מתרדמת החורף, הם ינצלו את שארית האנרגיה שלהם ולא יוכלו לחדשה ללא מזון והם ימותו. - האם עטלפים מוצצים דם או מסתבכים בשערות?
העטלפים אינם מוצצים דם ואינם מסתבכים בשערות! מתוך כ 1200 מיני עטלפים בעולם, 3 מינים הם ערפדים הקיימים רק בדרום ומרכז אמריקה. הערפדים פוצעים בשיניהם בעלי חיים, ומלקקים בלשונם הקטנה את הדם. ברוק שלהם יש חומר נוגד קרישה שכל עוד הם מלקקים את הפצע הדם לא נקרש.
- למה עטלפים תלויים הפוך?
העטלפים תלויים הפוך ומנצלים את הנפילה לתחילת התעופה ובכך משקיעים פחות אנרגיה לתחילת התעופה. - כיצד מתמצאים העטלפים בחושך? האם הם רואים?
"חוש ההתמצאות" של העטלפים מכונה "אקולוקציה", עטלפי החרקים משמיעים קולות בתדר גבוה (שאת רובם האדם אינו שומע) הקול פוגע בעצם וחוזר אליהם – כך הם מתרגמים את העצמים בסביבה בה הם מעופפים. זוהי למעשה "ראייה על ידי שמיעה". בדרך זו הם גם מאתרים את הטרף שלהם. ישנם עטלפים שמשמיעים את הקולות הללו באמצעות אפם ולא רק מגרונם. הסיבה: כדי לאפשר להתמצא במרחב חשוך או בסבך צפוף בעת שטרפם בפיהם. - כיצד מועילים העטלפים?
לא רק שהעטלפים לא פוגעים בנו הם אף מועילים. אוכלי הפירות מסייעים בהפצת זרעים, עטלפי פירות הניזונים מצוף פרחים מסייעים בתהליך האבקה. - עטלפים היוו השראה לדמויות רבות בסיפורים בסדרות טלוויזיה וסרטים. כמה אתם מכירים? באט מן, ערפדינה, דרקולה, ג'ף העטלף
קחו משימה!
עזרו לנו לשפר את תדמית העטלף. חברו כרזה צבעונית לטובת העטלפים ושתפו אותנו ( תוכלו להעזר באתר אינטרנט שלנו).
שלחו אלינו את הכרזה שלכם למייל oreng@npa.org.il או כהודעה בעמוד הפייסבוק של רשות הטבע והגנים.