זמן טבע 9: ראמים

03/05/2020

 אם ביקרתם בשמורת הטבע חי-בר יוטבתה ודאי ראיתם את הראמים. אי אפשר לפספס את החיה המרשימה הזו, עם הקרניים הארוכות והמחודדות. מי הם הראמים? למה מגדלים אותם בחי-בר? והאם הם חיים גם בטבע בישראל?

זמן טבע ראמים
זמן טבע ראמים

צפו בסרטון, נסו לענות על השאלות ובדקו אחר כך האם הצלחתם לענות נכון!

תשובות 

  1. השם ראם מוזכר כבר במקרא – נכון / לא נכון
    תשובה: נכון – הראם מוזכר בתנ"ך מספר פעמים בהן מוזכרות גם קרניו הייחודיות והארוכות המתנשאות לגובה של כ-70 ס"מ והן שימשו מקור לדימויים אחדים במקרא כגון: "כתועפות ראם לו" (במדבר כ"ד ח') או "וקרני ראם קרניו" (דברים ל"ג י"ז).
  2. יש כמה מיני ראמים. הראם הלבן המתקיים בישראל היה כנראה המקור לאגדת חד הקרן – נכון / לא נכון
    תשובה: נכון  – אחת הסברות היא כי חד הקרן הצטרף אל יצורי האגדות  בימי הביניים באירופה בעקבות אירופאים שביקרו במדבריות אפריקה, ראו את הראם וקרניו הישרות והמרשימות וסיפרו על  סוסים לבנים יפהפיים, שעל מצחם צומחת קרן אחת בלבד. ככל הנראה, כשצפו בראם מן הצד, שתי הקרניים נראו כאחת.
  3. הראמים חיו בישראל בעבר אך נעלמו מנופי הארץ במאה ה19 עקב נגיף מסתורי והושבו אליה מאוחר יותר– נכון / לא נכון
    תשובה: לא נכון – הראמים חיו בדרום הנגב ובערבה. דיווחים מאותם ימים סיפרו על עדרים שמנו לעיתים גם 100 פרטים! היעלמותם ממדבריות המזרח התיכון כולו נעוצה בצייד בנשק חם. הראם נחשב בעל חיים כשר ופרוותו הלבנה היתה מבוקשת מאוד. בטבע, הראם הוא בעל חיים חזק ואמיץ, עומד בנחישות מול אויביו הטבעיים ולא חושש לתקוף ולהילחם בהם. הנמר והזאב, למדו להימנע מצייד של ראמים כך גם ציידים עם חניתות.  תכונה זו, (לעמוד מול האויב ולא לברוח) לא עמדה לזכותם של הראמים מול הציידים שהחלו להשתמש בכלי נשק. שבטי הבדואים בדרום האמינו שמי שאוכל בשר ראם, לא רק שנהנה מארוחה טובה, אלא גם הופך אמיץ וחזק כתכונותיו הידועות  של הראם.
  4. הראמים הובאו לישראל בשנות ה80 מאירן במבצע מיוחד  –  נכון / לא נכון
    תשובה: לא נכון. הראמים הובאו לישראל מגן חיות בארה"ב בסוף שנות ה70. לאחר מבצע איתור בינלאומי בשל החשש מפני הכחדת המין בכל העולם, הובאו מספר פרטים מכווית, ערב הסעודית ועדן שבתימן לארה"ב.  למרות החששות, פרטים אלו  גודלו בגני חיות, בשבי, התאקלמו ואף התרבו. מנהיגי העולם הערבי ממדינות שבהן הועברו הראמים לא היו מוכנים להעביר לישראל את הראמים ולכן רשות שמורות הטבע דאז ( היום רשות הטבע והגנים) קיבלה מספר פרטים לאחר שהתאקלמו והתרבו  בגני חיות בארה"ב.
  5. הראמים הובאו לארץ והושבו אל הערבה – נכון / לא נכון
    תשובה: נכון. רשות שמורות הטבע הציבה לעצמה מטרה, להשיב  אל הטבע הישראלי את חיות התנ"ך שנעלמו ממנו ובהם היען, הפרא, הראם אייל הכרמל והיחמור. לשם כך הקימה את חי בר יוטבתה וחי בר כרמל. רק במאי 1978 התאפשר להביא ראמים לישראל. הראמים הובאו לחי בר יוטבתה שבערבה.
  6. הראמים שהובאו לישראל משמשים גרעין רבייה ומעמידים צאצאים רק בתחומי חי בר יוטבתה – נכון/לא נכון
    תשובה: לא נכון. הראמים הובאו לחי בר יוטבתה. הם הסתגלו למקומם החדש ואף החלו להתרבות. לראשונה, במרץ 1997 שוחררה בערבה, לא הרחק מחצבה, קבוצת הראמים. בשנים הבאות שוחררו עוד ועוד פרטים אל הטבע על פי תכנית השבה מסודרת הכוללת מעקב. קשה לעקוב אחר הראמים משום שלאחר שיחוררם הם הופכים "ביישנים". חלק מהראמים משוחררים אל הטבע עם קולר למטרות מעקב. עדרים נצפים במצלמות גם מהאוויר, זיהוי צעירים בתוך העדר מלמד שרבייה מתקיימת גם בטבע.
  7. המאמץ לשמירת הראמים ולהתבססותם חזרה בטבע הישראלי הסתיים – נכון / לא נכון
    תשובה: לא נכון. אמנם הראמים שבו לנופי הנגב והערבה אך המאמצים למנוע את הכחדתם נמשכים. גם היום, משוחררים אל הטבע ראמים שנולדו בגרעיני הרבייה שהקימה רשות הטבע והגנים. והמעקב אחריהם בטבע נמשך.
  8. הראם הצטרף לסדרת בובות החיות של רשות הטבע הוגנים המכונה "החברים של ארצי" – נכון/ לא נכון
    תשובה: נכון. סדרת הבובות "החברים של ארצי" כוללת חיות בר המצויות בסכנת הכחדה כמו צב הים, הנשר, הסלמנדרה, העטלף  וגם הראם. את הבובות ניתן להשיג במרכזי השירות למטייל של רשות הטבע והגנים. יש לכם בבית בובת ראם מסדרת החברים של ארצי? צלמו ושתפו אותנו!

משימה:

ציירו וספרו באמצעות לוחות קומיקס את סיפורו של הראם – מימי התנ"ך ועד היום.

לדוגמא:

מוזמנים לשתף אותנו בקומיקס שיצרתם ולשלוח ל – oreng@npa.org.il