זיהום אור במרחב שקמה
24/05/2022זיהום אור הוא עודף של אור מלאכותי בשמי הלילה, תוצר לוואי של העידן התעשייתי, המפריע לצפייה בכוכבים ולטבע.

זיהום אור – מה זה?
זיהום אור הוא עודף של אור מלאכותי בשמי הלילה, תוצר לוואי של העידן התעשייתי, המפריע לצפייה בכוכבים ולטבע.
מגוון כה גדול של זיהומים מייצר האדם, ובכך פוגע בסביבה, בחי ובצומח. אחד מהם, פחות מוכר לקהל הרחב, הוא זיהום אור. במאה השנים האחרונות התגברו ההיקף והעוצמה של תאורת הלילה המלאכותית לממדים שיש להם השפעה מכרעת על הביולוגיה והאקולוגיה של בעלי החיים בטבע.
מצורפת מצגת PPT – מפת זיהום אור בשקמה >>
השפעותיו של זיהום אור
יש להבחין בין שני סוגי זיהום אור:
- זיהום אור אסטרונומי, שמעלים את המראה של הכוכבים בשמי הלילה. זהו מפגע אסתטי, הפוגע בהנאה שלנו מחשכת הלילה, המביאה עמה עושר של כוכבים מנצנצים, שנראים באופן קלוש למדי מהערים ובקרבתן.
- זיהום אור אקולוגי, המשפיע על בתי גידול של בעלי חיים. זיהום זה מביא עמו נזק של ממש לחיי הטבע, מאחר שפעילות רבה מאוד של בעלי חיים מתרחשת דווקא בשעות הלילה. לדוגמא:
- ציפורים נודדות המנווטות לפי אור הכוכבים בלילה מסתנוורות מתאורת הלילה הבוהקת בערים, סוטות ממסלולן ומתנגשות בבניינים;
- צבי ים שזה עתה בקעו והגיחו מהחול נמשכים אל אורות העיר הסמוכה במקום אל הים המנצנץ;
- יונקים גדולים הסובלים מחוסר התמצאות במרחב או משינויים ב"שעון הביולוגי" שלהם, נדרסים בכבישים.
- עטלפי חרקים – ליד עמודי תאורה מתקבצים חרקים רבים המשמשים להם מזון. מיני עטלפים מסוימים, דומיננטיים יותר, עשויים לדחוק את רגליהם של מיני עטלפים אחרים, ובכך לגרום אף להכחדתם. זאת ועוד: המינים ש"זכו" להתבסס ומשחרים לטרף באזורים המוארים, עלולים להיטרף בעצמם על ידי עופות דורסים.

זיהום אור במרחב שקמה
מצב זיהום האור במרחב שקמה משתנה מאזור לאזור. ההבדלים מושפעים מהקרבה לכבישים ולערים המקיפות את המרחב. בחלק מהמרחב, הם תואמים את דרגות השימור של האזורים השונים.
האגן המזרחי (בין כביש 40 לכביש 232) מהווה רצף של שטחים פתוחים, ללא בינוי מסיבי. בליבה השמורה, בין רוחמה, דורות ותלמים ועד כביש 334, באופן טבעי זיהום האור נמוך מאוד (כחול במפה המצורפת).
בכל האזור העוטף קטע זה, וכן בשוליים הקרובים לכבישים 40 ממזרח, 352 מצפון ו-232 ממערב, זיהום האור נמוך (צבע ירוק במפה). זה המצב גם באגן המרכזי (בין כביש 232 לכביש 4), מצפון לאור הנר. שטחים אלה כוללים את שמורות הטבע המוכרזות: פורה, בתרונות רוחמה, כורכר רוחמה, חרבת ג'ממה, נחל זדים, נחל חצב, כורכר גבר-עם, וכן שטחי משארים בעלי ערכיות גבוהה לשימור בעלי החיים באזור.
ככל שמתקרבים לכביש מס' 4 ולעיר שדרות, מצב זיהום האור מחמיר. בארז, ניר-עם וברוב האגן המערבי (בין כביש 4 לים), מצב זיהום האור בינוני (צהוב). בשטח זה נמצאות שמורות הטבע המוכרזות כורכר ניר-עם, כרמיה וחולות זיקים, וכן שמורות חולות מבקיעים וחולות נתיב העשרה. מצפון לכרמיה, ככל שמתקרבים לעיר אשקלון, הולך זיהום האור ונעשה גבוה (כתום), בשל השפעת התאורה העירונית ותשתיות כגון תחנת הכוח רוטנברג, קצא"א ועוד.
כל אלה מעידים שהשפעתו של זיהום האור אינה מקומית בלבד, אלא משליכה גם על האזורים הסמוכים.
חשיבותם של השטחים הפתוחים, אם כן, מתבטאת בהיבט נוסף לחיי חיות הבר – הצורך בחושך לקיום תהליכי חיים.
מפת אזורי רגישות לתכנון במרחב שקמהמצורפת מצגת PPT – מפת זיהום אור בשקמה
לילות שקמה – צפו בסרטון מרתק על חיי הלילה כפי שנתפסו במצלמה תרמית בשמורות הטבע בנחל שקמה:
מאת ד"ר יריב מליחי – אקולוג מחוז מרכז, וקובי סופר – פקח אזורי מישור החוף הדרומי.
טבע זה שם המשחק – חיי לילה – מצורף מערך הדרכה בנושא חיי הלילה
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
דפים קשורים