כפן גושמני

27/01/2019
כפן גושמני Scyllarides latus
כפן גושמני Scyllarides latus, איור: טוביה קורץ

מערכה: פרוקי רגליים Arthropoda
מחלקה: סרטנים עילאיים Malacostraca
סדרה: מעשירי רגליים Decapoda
משפחה: כפניים Scyllaridae

שם מדעי: Scyllarides latus

שמות נוספים: Mediterranean Slipper Lobster, جراد البحر, Большой рак-медведь

מצב שימור (IUCN): חסר מידע (DD)
תפוצה בישראל: הים התיכון

הכפן הגושמני מוכר גם בשמותיו העממיים לובסטר, צרצר ים וסיגל, והוא המין הגדול ביותר בקרב הסרטנים ארוכי הבטן בחופי הים התיכון של ישראל. כמינים אחרים במשפחת הכפניים, סרטן זה ניחן בראשחזה משוטח ובשפות צדדיות. עיניו שקועות בתוך גומות, זוג המחושים השני שלו קצר עם קצוות בצורת לוחיות רחבות והוא חסר צבתות. אורכו עד 35 ס"מ. הכפן הגושמני חי באזור הסלעי במים רדודים ועד לעומק של 50 מ'. הוא פעיל בלילה. בשעות היום הוא נוהג להסתתר במערות ובנקיקי סלע. כאשר טמפרטורת המים הרדודים עולה, חוץ מאשר בעונת הרבייה, פרטים בוגרים רבים נודדים למים עמוקים וקרירים יותר.

תזונה:

הכפן הגושמני לרוב ניזון מרכיכות, בעיקר צדפות.
רבייה: עונת החיזור והרבייה של הכפן הגושמני חלה באביב.
הכפן הגושמני נע באיטיות. הוא מתגונן באמצעות שריונו הקשיח ומכות פתאומיות של בטנו. בעבר היה מין זה נפוץ בבתי גידול סלעיים בכל הים התיכון, אך ברוב האזורים, בהם ישראל, הצטמצמו אוכלוסיותיו עקב דיג יתר. במסגרת לימודי תואר מוסמך באוניברסיטת חיפה עורך איל מילר מחקר על הכפן הגושמני בשמורת ים ראש הנקרה – אכזיב. נראה שבבתי גידול מתאימים, נוכחותו ומידת שכיחותו של סרטן זה הם סמנים לרמת השימור של בית הגידול.שמורת ים ראש הנקרה – אכזיב היא השמורה היחידה בישראל בה מתבצע פיקוח על הדיג עוד משנות ה-80 של המאה העשרים, ולפיכך שמורה זו תשמש כמודל במחקרו של מילר לבחינת יעילותן של שמורות ימיות בשימור המין.

כל המינים ממשפחת הכפניים מוגנים

כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!

נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*

 

מקורות:

Butler, M., MacDiarmid, A. & Cockcroft, A. 2011. Scyllarides latus. The IUCN Red List of Threatened Species 2011: e.T169983A6698918. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2011-1.RLTS.T169983A6698918.en. Downloaded on 17 December 2017.
מילר, איל. תקציר מחקר תואר מוסמך – אוניברסיטת חיפה.
פישלזון, ל., 1983. כרך 4 – החיים במים. בתוך: אלון, ע. (עורך), החי והצומח של ארץ-ישראל. הוצאת משרד הבטחון והחברה להגנת הטבע.
רוטמן, שבי. מדריך החי והצומח בים תיכון.