לומדים גיאוגרפיה בגן לאומי כורזים - הבקע
25/09/2016שם השיעור: הבקע ברמת כורזים ובכנרת כפי שנצפה מכורזים

המושג או הנושא מתוכנית הלימודים:
יחידות נוף בגליל המזרחי
תופעה הממחישה את הנושא:
בגן לאומי כורזים מספר נקודת תצפית אשר יחד נותנות תמונה על רמת כורזים וחלקים נוספים בבקע ובשוליו. בנוף ניראים: רמת הגולן, ימת הכינרת, העיר טבריה, הר ארבל ופסגות נוספות בגליל המזרחי, רמת כורזים, נחל כורזים ותוואי נהר הירדן.
הצעה לפעילות תלמידים:
התלמידים יסקרו את הנוף, יזהו את יחידות הנוף השונות ויאפיינו אותן. ניכרים הפרשי הגבהים בין ימת הכינרת להרים סביב. כמו כן ניתן להשוות בין רמת הגולן במזרח לבין פסגות הגליל במערב. ברמה מתקדמת יותר ניתן לזהות הבדלים בין הגליל התחתון, הבנוי מסדרה של שברים ורמות, לבין הגליל העליון. בעזרת מפה טופוגרפית ניתן לבדוק את הגובה הטופוגרפי של כל איזור ולאמוד את הפרשי הגבהים והשפעתם על יחידות הנוף. כך יזהו את קוי השבר.
בנוסף, התלמידים יגדירו ויאפיינו את סלע הבזלת ממנו בנויה רמת כורזים, ואשר שימש לבניית הבתים ביישוב. זהו סלע קשה וכהה, לעיתים נקבובי. בעזרת תצפית ומפה גיאולוגית ניתן לזהות כי הסלע כאן דומה לסלע המרכיב את רמת הגולן ושונה מהסלעים של חלק מפסגות הגליל המזרחי. ניתן להסיק כי בסדר ההיווצרות של רמת כורזים, תחילה נפער הבקע, אחר כך הוא התמלא על ידי שפך בזלת, ולבסוף נחלים כנחל כורזים ונהר הירדן חתרו מעברים בבזלת.