לומדים מדעי הטבע בשמורת טבע גמלא

13/09/2016

שם השיעור: קינון ותעופה נשרים במצוקי גמלא

דוגמה לקן של נשר
דוגמה לקן של נשר

המושג או הנושא מתוכנית הלימודים:

התנהגות, תעופה ואיברי גוף במחלקת העופות

תופעה הממחישה את הנושא:

במצוקים של נחל גמלא קיימת מושבת קינון של נשרים, מהגדולות בארץ. ממצפור הנשרים ניתן לראות חלק מהקנים עצמם ובשעות הבוקר המוקדמות ובשעות אחר הצהרים ניתן לראות את הנשרים במעופם. בנוסף לנשרים ישנו מגון רחב של עופות דורסים ומיני ציפורים כמו: עיט ניצי, רחם, חיוואי, סיס הגליל, סלעית קיץ ועוד. ממרפסת התצפית ניתן להשקיף גם על פעילות הנשרים בתחנת האכלה.

הצעה לפעילות תלמידים:

בתצפית על המצוק ניתן לזהות את קיני הנשרים, בעיקר לפי כתמי הלשלשת הלבנה, לזהות כי הנשרים בונים את קיניהם במקום גבוה, מצוקי וחבוי המקשה על טורפים להגיע. לצורך המשך התצפית יש להצטייד במשקפות שדה. ניתן לערוך רשימה של מספר הקינים, ולזהות במי מהם קיימת פעילות. עונת הקינון נמשכת מחודש ינואר עד יוני. ניתן להתמקד בקן שזוהתה בו פעילות כלשהי, ולרשום את הפעילות ביומן: שעה, משתתפים, התרחשות. בין הפעולות שבהן ניתן לצפות: דגירה, סידור הקן, הבאת מזון, האכלה, סרוק נוצות, התחממות בשמש.

בשעות הבוקר או בשעות אחר הצהרים ניתן לראות את הנשרים יוצאים וחוזרים בתעופה. יש להתמקד בנשר אחד ולעקוב אחר תעופתו. ניתן לבדוק את אורך הכנפיים ביחס לגוף, האם יש תנועת כנפיים בזמן המעוף, הצורה בה הכנפיים נעות, צורת מסלול התעופה באוויר, כיוון וגובה התעופה ועוד. ניתן לזהות כי הנשר מניע את כנפיו כדי להתקדם, ומיד מתחיל לדאות בחיפוש אחר אוויר חם, העולה כלפי מעלה. בדאייה במעגלים בתוך גוף האוויר החם הוא עולה כלפי מעלה, ומשם יורד בדאייה כלפי מטה תוך כדי התקדמות במרחב. באופן כזה, מתקדם הנשר תוך פעילות מינימאלית של הכנפיים, לשם חיסכון באנרגיה.