קהילת צפון הגולן

בצפון רמת הגולן , יש יער מהאגדות
אלונים גדולים ומרשימים, עליהם מיני מטפסים השואפים להגיע אל אור השמש, רקפות יוניות פורחות ופטריות לרוב - זוהי שמורת הטבע יער מסעדה

צעירי שפיים ואלוני הבשן במגדל שמס - צילמה אתי נפרין
צעירי שפיים ואלוני הבשן במגדל שמס - צילמה אתי נפרין

מזה שנים רבות תושבי הכפרים הסמוכים לשמורה לוקחים חלק בשמירה היער, בהם תלמידי בתי הספר היסודי, בני הנוער, והמבוגרים.

בתכנית שותפים מגוון קהלי יעד מקהילת מסעדה.
15 שנה פועלת תוכנית חינוכית "קשר" בבתי הספר באזור מסעדה .התלמידים בתכנית לומדים על היער והמגוון הביולוגי בו, מה פוגע ביער הקסום ואיך ניתן לשמור עליו.

בני הנוער בכתה ח' ומעלה משתתפים בתכנית 'מקומי בטבע', ומהווים קבוצת מנהיגות לתחומי שמירת טבע. הם יוצאים לטיולים, הבוגרים שבהם מדריכים את הצעירים ומעבירים ביער פעילויות חווייתיות . בחגים וסופי שבוע המתנדבים הצעירים מפעילים תחנות מידע לשמירה על היער ומחלקים שקיות זבל לאיסוף הפסולת .

כיתות ז' ו י' בכפר עורכים ביער חקר במגוון נושאים: הנבטת בלוטי אלון, ניתור החרקים, הצבת מצלמות שביל לגילוי מגוון חיות הבר ביער ועוד.

לאחרונה גויסה קבוצת מתנדבים מבוגרים מהכפרים הדרוזים, עשרה חבר'ה נחושים ומחוברים אל הטבע הסובב את הכפרים באזור. הם עברו סדרת מפגשי הכשרה עם פקחים, אקולוגים ואנשי סביבה, למדו על המגוון הביולוגי של היער ועל האיומים עליו ובקרוב יחלו לפעול באיתור מפגעים ובהסברה למטיילים הרבים הפוקדים את השמורה.

זייד, מנהל ביה"ס (2015), מספר על חשיבות התכנית בעיניו:
"אני רואה בתפקידי כמנהל ביה"ס שליחות ליצירת מנהיגות לדור הבא. תכנית המנהיגות של בני הנוער היא כלי שמחזק את הביטחון העצמי של המשתתפים ונותן להם תחום חדש שבו הם מנהיגים. לדעתי ילדים שיש להם הישגים טובים ותחום שנותן להם בטחון ושייכות יצליחו יותר גם במקצועות כמו מתמטיקה. לתכנית החינוכית בביה"ס יש גם השפעה על צוות המורים. חשוב שהמורים ייפתחו לצורת חשיבה חדשה, ישכילו, ילמדו את החקר בעצמם"