נמר המדבר

שם כתב: יניב כהן - דוברות רט"ג 21.03.2021

הנמר חי בבדידות, פעיל לילה ולרוב צד את טרפו ממארב.  תוחלת חייו בטבע כ-15-18 שנה.

נמר המדבר. צילום אייל ברטוב נמר המדבר. צילום אייל ברטוב

מבנה גוף

הנמר המדברי הינו תת מין קטן של הנמר. אורכו כ-160–180 סנטימטר. הזכרים שוקלים בממוצע 30 קילוגרמים, והנקבות כ-20 קילוגרמים. למרות גודלו הקטן יחסית נמר זה הינו טורף העל במדבריות אותן הוא מאכלס. הוא טורף מגוון רחב של סוגי טרף, ממכרסמים קטנים ועד ליעל הנובי.

תפוצה

ככל הנראה נותרו ממנו בכל העולם בסך הכול 200־250 פרטים, רובם הגדול בתימן, עומאן וערב הסעודית.

בשיאה הוערכה אוכלוסיית הנמרים בישראל בכ-10-20 פרטים.

הכחדת הנמרים בישראל החלה בשנות התשעים של המאה הקודמת.  נהוג לשייך את ההכחדה למספר גורמים כגון התערבות והפרעה אנושית, לרבות הרעלה במזיד או בשוגג, ומחלת חתלתלת שקיבלו מחתולים.

המחקר האחרון על נמרים בישראל  נערך ע"י חוקרים מאוניברסיטת תל אביב בשנים 2002–2003. לפי הממצאים שהתבססו  על מחקר גנטי של גללים הוערכה אז אוכלוסיית הנמרים בנגב ובמדבר יהודה בכ-8 פרטים.

כיום כבר נראה שבישראל הנמר נמצא על סף הכחדה קריטי אם לא כבר נכחד. בשנים האחרונות לא נרשמו עדויות ממשיות לנוכחות שלו בנגב ובמדבר יהודה

נמר המדבר שצולם במדבר יהודה בשנת 1985. צילום אייל ברטוב