עיט זהוב

שם כתב: יניב כהן - דוברות רט"ג 21.03.2021

עיט זהוב הוא העיט הגדול ביותר שדוגר בישראל. מדובר בעוף חזק ועוצמתי, המסוגל לצוד טרף גדול, כמו שועל או גדי.

עיט זהוב - צילם יובל דקס עיט זהוב - צילם יובל דקס

למרות יכולותיו הפיזיות המרשימות, העיט הזהוב ניזון בעיקר מיונקים בינוניים וקטנים דוגמת שפן סלע, ארנבת ושועל אך מגוון גם בעופות בינונים ובזוחלים כדוגמת חרדון צב. בנוסף הוא גם מפצח צבים שאותם הוא מטיל מגובה רב.

הגורמים הבולטים לירידה במספר הפרטים בישראל הם התחשמלות, חמיסת קינים, הפרעות לקינון על ידי מטיילים וכן פגיעה מהתחשמלות או צייד בעת שוטטות הצעירים בארצות שכנות.

העיט הזהוב נמצא בסכנת הכחדה חמורה ביותר. בסוף שנות ה-80 הוערכה אוכלוסייתו בכ-40 זוגות, אך מאז הצטמצמה אוכלוסייתו באופן דרמטי, והיא עומדת כיום על כעשרה זוגות בלבד (זאת לאחר שב-2018 הגיעה לשפל של 6 זוגות). במסגרת פרויקט "פורשים כנף" המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל, מבוצע ניטור הדוק לקינון, הצבת שמירה על קינים הסובלים מחמיסה והפרעות וממוגנים עמודי מתח באזורים בהם תועדה התחשמלות.