הסוף להתחשמלויות והתנגשויות של עופות דורסים בקווי מתח ועמודי חשמל?
20/02/2022לאחר תהליך שארך כשנה, סיכמה חברת החשמל עם רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, על מיגון של 6,000 עמודי חשמל בסה"כ, בחמש שנים הקרובות, מפני התחשמלויות של דורסים בסכנת הכחדה כדוגמת העיט הניצי, שרק במהלך 2021 התחשמלו לפחות 15 פרטים של המין המיוחד הזה. בנוסף, חברת החשמל תממן פער בתקציב של 400,000 ₪ במימון פיילוט שנועד לבחון אמצעים להקטנת התנגשויות של בעלי כנף בקווי מתח.

לדברי ד"ר יהושע שקדי, המדען הראשי ומנהל חטיבת מדע ברשות הטבע והגנים: ״חברת החשמל תמגן גם את קו החשמל בשמורת יהודייה שבגולן, בו התחשמלו מספר עיטים. הכוונה היא להטמין אותו בעתיד, אך לא נמצא לכך התקציב עדיין. אנחנו משקיעים באמצעות הפרויקט מאמצים רבים בגרעיני רביה לעופות דורסים, בשחרור לטבע, בהקצאת מזון נקי מתרופות ורעלים, שמירה על קינים ועוד, הכל כדי לשמור על הדורסים בישראל בכלל, ועל העיט הניצי בפרט לנוכח מצבו העגום.
בפיילוט שנערך לאורך קו מתח אחד בעמק יזרעאל, נמצאו מאות עופות שנפגעו כתוצאה מהתנגשות עם קו המתח במהלך שנה. כל השותפים בפרויקט מבצעים בימים אלה ניסוי בקנה מידה גדול יחסית כדי לבחון אמצעים שבעזרתם נצליח להקטין את מספר העופות שמתנגשים בקווי המתח. הניסוי נתמך גם על ידי הקרן לשטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל.

אורן הלמן, סמנכ"ל שרות שיווק ורגולציה של חברת החשמל: "כחלק מהאחריות התאגידית של חברת החשמל ובהמשך לשותפות של החברה מזה 25 בפרויקט פורשים כנף, לשמירה על הדורסים ושאר בעלי כנף, החברה השקיעה, משקיעה ותגדיל את השקעותיה במיגון העמודים ורשתות החשמל. מדובר בתוכנית מאתגרת שכאמור, מטרתה שמירה על העיט הנצי ואוכלוסיות פורשי כנף".
השותפים בפרויקט קיבלו החלטה להנציח את פועלה של נחמה ריבלין ז"ל שפעלה רבות לשמירה על הטבע . לשמחתנו מר ריבלין נענה לבקשה והוא אף גאה בה. הנשיא העשירי הודה על המחווה בשם המשפחה כולה ואמר:
״קריאת הפרויקט המופלא ״פורשים כנף״ על שמה של נחמה שלנו היא מחווה מקסימה. הפרויקט היה קרוב לליבה של נחמה, וההנצחה עושה חסד לקשר שבין אהבת הטבע, שמירת הטבע וצעדים ברורים שעל כולנו לנקוט בהם כדי למנוע הכחדה של מינים מפני כדור הארץ בכלל ודורסים בפרט.״

אוכלוסיית העיט הניצי המקננת בישראל הצטמצמה באופן מובהק מאז הקמתה של מדינת ישראל. "עם קום המדינה עוד קיננו בישראל מעל 60 זוגות בכל המרחבים המצוקיים, מהחרמון ועד להרי אילת, אולם כיום מוערך כי בישראל מקננים בין 12 ל-20 זוגות בלבד. בשל כך, בפרויקט מושקעים מאמצים רבים על מנת לשמר אוכלוסייה זו, ובכלל זאת גרעיני רבייה, השבות לטבע, ממשק פעיל ושמירה על קינים ועוד. העיט הניצי הינו דורס-יום גדול, מונוגמי, המקנן בטריטוריות קבועות. הוא בונה את קיניו הגדולים על מצוקים נישאים ומטיל בין 2 ל-3 ביצים (החל מסוף דצמבר ועד לאמצע מרץ) כאשר הדגירה נמשכת כ-42 יום. הגוזלים פורחים מהקן לאחר חודשיים וחצי לערך ומבלים עם הוריהם עוד כחודשיים במרחב המחייה שבו בקעו.
ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי בחברה להגנת הטבע: אנו מקווים שמהלך המיגון ישפר את מצב אוכלוסיית העיט הניצי בישראל. במצב הנוכחי, מאמצי השימור האדירים המושקעים להצלת העיט הניצי יורדים לטמיון כאשר ההתחשמלויות מחסלות עיטים רבים".
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות