פודקאסט גן לאומי תל באר שבע- מפעל מים אדיר והסטוריה מרתקת

מאת: נעמה טוכפלד 10/07/2023

בגן הלאומי תל באר שבע פוגשים את ההסטוריה פנים אל פנים. מהתקופות הקדומות ביותר ועד ימנו אנו, עם תצפית מרהיבה על האיזור כולו וגולת הכותרת: מפעל המים האדיר שידהים אתכם רק כשתהיו בתוכו, ותנסו להבין איך בנו דבר כזה לפני אלפי שנים.

הירידה למאגר המים תל באר שבע, צילם צביקה צוק
הירידה למאגר המים תל באר שבע, צילום: דר' צביקה צוק

בדרך לגן הלאומי תל באר שבע מאזינים לפודקאסט ומקבלים טיפים ליום טיול עם הילדים.

הקליקו 👇🏼 והאזינו לפודקאסט:

מים שקטים חודרים עמוק, מכירים את המשפט? אז תל באר שבע.

מה הקשר בין תל באר שבע למים, ועוד עמוק.. תיכף תבינו אבל קודם כל, ברוכים הבאים לפודקאסט שלנו דרך הטבע שילווה אתכם בנסיעה עד למסלול שבחרתם.

אז היום יורדים היי דרומה, לגן הלאומי תל באר שבע. זהו אתר מרתק ייחודי ויפהפה, מאלו הצנועים והנסתרים שרק שמגיעים אליהם מבינים כמה שווה היה המאמץ.

קצת רקע לפני שנתחיל:

גן לאומי תל באר שבע הוא תל מקראי חשוב – אחד משלושת התילים המקראיים בישראל, שאונסק"ו כלל ברשימת אתרי המורשת העולמית שלו יחד עם תל חצור ותל מגידו. התל משקיף אל מרחב החיים בו פעלו אבות האומה: אברהם יצחק ויעקב. מן התל נשקף מראה יפה של בקעת באר שבע ובליבה העיר באר שבע החדשה. במרכזו של התל מאגר המים המרשים החצוב בבטן האדמה ובראשו מתחם ארכיאולוגי מורכב ומרתק שמספר לנו סיפור של עם.

תל באר שבע נמצא  כ-5 ק"מ ממזרח לעיר באר שבע, והוא חולש על נחל חברון הנשפך לנחל באר שבע ועל המעבר הנוח מבקעת באר שבע-ערד לנגב המערבי. תזכרו את הפרט הזה כשתהיו בנקודת התצפית. מדובר במקום אסטרטגי ולכן כבר בתקופת המקרא היתה פה עיר מנהלית קדומה.

מה עוד היה פה? מרכז מנהלי מבוצר עם מאגר מים כבר אמרנו, מצודה ששימשה לאגירת ציוד ומזון והצבת חיילים, מקדש הלניסטי ואפילו בית מרחץ!  (יותר אמבט…) כן כן מה שיראו עיניכם באתר היה מרכז חיים שוקק ופעיל מהתקופה הכלקוליתית ועד ימנו אנו. כבוד.

גם בתקופה המודרנית שימש תל באר שבע כנקודה אסטרטגית כאשר במלחמת העולם הראשונה, חיילי אנז"ק: פרשים אוסטרלים וניו זילנדים כבשו את התל בדרכם לכיבוש העיר באר שבע. אז אחרי שפתחתי לכם את התיאבון לגבי האתר המסקרן והייחודי הזה, הנה כמה נקודות ביקור שאסור לכם בשום אופן להחמיץ, ונתחיל:

נקודות עניין:

  • עם הכניסה למתחם התל, נתקל בשחזור של מזבח האבן. בחפירות באתר נתגלה מזבח ששימש להקרבת קרבנות, והחוקרים מייחסים את פירוקו לתקופת חזקיהו המלך, ככל הנראה מתוך התנגדות לפולחן שנערך בו. המזבח התגלה בחפירות מפורק לחלקים ואבניו משולבות ב"בית המחסנים". היום המזבח המקורי (בעל ארבע קרנות) מוצג במוזאון ישראל תנו בו מבט, ונמשיך.
  • באר המים: כמה נמוך אפשר לרדת? תתפלאו,  זו אחת הבארות העמוקות בישראל (69 מ'), היורדת עד מפלס מי התהום. הבאר כרויה בצמוד לשער העיר ומחוצה לו. יש הסבר מרתק לכך אבל אני לא רוצה להרוס לכם. תחשבו על הסיבה למה הבאר נמצאת מחוץ לשערי העיר וכשתגיעו, תגלו. הלאה.
  • לצד הבאר ניצב השער הקדמי ובעורפו השער הראשי. על השער הראשי שמרו שני מגדלים גבוהים. המגדלים לא השתמרו, אך אפשר לראות את שרידי הקומה התחתונה של מגדל שמירה, ובה ספסלי אבן. מאוד מרשים.
  • כדי להבין את רמת הבניה כאן גשו להתרשם מארמון המושל. זהו מבנה בולט בעל מסדרון כניסה, אולמות לצרכי איחסון, יחידות מגורים, מטבח ומחסן. קומפלקס מורכב ומושלם.
  • בית המחסנים גם הוא מבנה מן הגדולים בעיר, ובו שלושה בתי מחסנים בשטח כ-600 מ"ר. המחסנים מחולקים לאולמות מוארכים ונמצאו בהם מאות כלי חרס.
  • מכאן ממשיכים הלאה, ואל תוותרו על תצפית מרהיבה בראש התל הנפרשת על כל האיזור:
  • אני ממליצה לעלות אל מגדל תצפית ממנו תוכלו להשקיף ב-360 מעלותשם תראו את העיר באר שבע ממערב, עומר, יער להב והרי חברון מצפון, עמק שרה ושגב שלום, מדרום ותל שבע ונבטים ממזרח. ואם תרימו עיניים השמימה
  • תוכלו להבחין במגוון גדול של עופות דורסים, החגים מעל התל והאזור בחיפוש אחר מזון.

ו… את הטוב שמרתי לסוף. דמיינו לעצמכם, שמתחת לגבעה תמימה מתקיים עולם מופלא וסודי, חצוב באבן בעל כוכים ומחילות וחללים עצומים ש..איך? איך בנו את זה? אז

מאגר המים

זהו  מאגר מים גדול ומרשים, המשולב בביצורי העיר. במאגר שלושה חלקים: פיר בעומק כ-20 מ' ובדופנותיו גרם מדרגות; מאגר בנפח 700 מ"ק, חצוב בסלע הקירטון, שזה מטורף; ותעלת הזנה המובילה מי שיטפונות מנחל חברון אל המאגר. תחשבו על רמת החשיבה והתכנון של מאגר מים כזה, ששימש כאן בתקופות השונות ב כמרכז חיוני לקיום האדם, בנגב הצחיח. אגב, כשתהיו שם, חפשו את סימני החציבה על הקירות, בהם רואים ממש את כפות הידיים והאצבעות של הטייחים, ממש דש מן העבר.

מאגר המים יצא מכלל שימוש בשלהי התקופה ההלניסטית, כנראה עקב רעידת אדמה שסתמה את התעלה, אבל את שרידי העבר עדיין נוכל לראות במלא פארם.

עוד דברים שחשוב לדעת:

באתר, מתקיימות מעת לעת פעילויות ומומלץ להתעדכן בגן הלאומי תל באר שבע מה הולך לקרות. יש כאן סיורי עששיות הדרכות וסיורים והמון  אקשן במיוחד בחגים.

חפצים בהפעלה עצמית? מעולה. יש לנו "משחק בריחה" חוויתי למשפחות, הערכה מוצעת לרכישה בגן הלאומי.

יש כאן גם אופן ספייס אם בא לכם לעבוד בראש רגוע.

אני ממליצה להצטייד בכובע, מים לשתיה וקרם הגנה כי בקיץ חם פה ובחורף, נעים מאוד אבל עדיין.. מדברי.