תמנון עינוני
שם מדעי: Octopus cyanea
שם באנגלית: Big blue octopus

מערכה: רכיכות Mollusca
מחלקה: סילוניות (ראש-רגלאים) Cephalopoda
סדרה: תמנונים Octopoda
מצב שימור (IUCN): לא בסיכון (LC)
תפוצה בישראל: ים סוף
במחלקת ראש-רגלאים ישנם בעלי חיים מפותחים ומרתקים מאוד. לתמנון שמונה זרועות ציד המחוברות ישירות לראשו ומקיפות את פיו, ולאורכן כפתורי הצמדה ללכידת טרף. התמנון ניחן בראייה מצוינת ובמערכת עצבים מפותחת. גופו חום-ורדרד והחלק התחתון של זרועותיו עטור פסים כהים. בזכות תאי עור מיוחדים הוא יכול לשנות את צבעו, ובשינוי הצבע הוא מגיב לסביבתו, מסתווה ומתקשר עם פרטים אחרים: ביכולתו להביע מצבי רוח כמו פחד או תוקפנות, לחזר אחר בת זוג פוטנציאלית או להסוות את עצמו. כשהוא חש מאוים הוא יכול לשחרר למים דיו שחור. הדיו מעכב את הטורף ומסייע לתמנון להימלט (מעין רימון עשן). התמנון העינוני חי בשוניות אלמוגים בקרקעית הים, ושלא כמו מינים אחרים, הוא פעיל יום.
תזונה
תמנונים אוכלים רכיכות, סרטנים ודגים. הם מסוגלים לקדוח בקונכייה ולהחדיר לטרפם ארס משתק. לסתותיהם החזקות מזכירות מקור של תוכי, ובעזרתן הם מרסקים את הטרף.
רבייה
בעונת הרבייה צבעם של הזכרים כהה מצבע הנקבות והם מחזרים אחריהן. תאי הזרע נאגרים בתוך כמוסות בגוף התמנון, וזרוע מזרועותיו משמשת להעברתן לגוף הנקבה. הנקבה מסוגלת לאחסן את הזרע בכיסים מיוחדים בגובה. לאחר ההפרייה הנקבה מטילה מחרוזות של ביצים במאורה או בסדק בשונית. לאחר כחודש בוקעים מהביצים תמנונים צעירים. זמן קצר לאחר מכן התמנונים ההורים מתים.
כל הראש-רגלאים, ובהם התמנונים, מוגנים במפרץ אילת.
כל פגיעה בערכי הטבע המוגנים, כולל דיג וסחר, אסורה ומהווה עבירה פלילית שעונשה עד שלוש שנות מאסר!
נתקלתם בדייגים, בחנויות דגים או במסעדות שמגישות מינים מוגנים? ראיתם חיית בר במצוקה או פגיעה בערך טבע מוגן? אנא דווחו למוקד רשות הטבע והגנים, הפועל 24 שעות ביממה, בטלפון 3639*
מקורות:
- דפני, י. מפרץ אילת, מים סוף ועד סופו.
- הלר, י. רכיכות הים של ארץ ישראל – אורחות חיים. אלון ספר, ישראל 2011 עמ' 323.
- פישלזון, ל. כרך 4: החיים במים. בתוך: אלון, ע. (עורך), החי והצומח של ארץ-ישראל. הוצאת משרד הבטחון והחברה להגנת הטבע 1983.
- Zoe E. Squires, Mark D. Norman, Devi Stuart-Fox, Mating behaviour and general spawning patterns of the southern dumpling squid Euprymna tasmanica (Sepiolidae): a laboratory study, Journal of Molluscan Studies, Volume 79, Issue 3, August 2013, Pages 263–269, https://doi.org/10.1093/mollus/eyt025.
- https://www.sealifebase.ca
- Allcock, L., Taite, M., Headlam, J. & Allen, G. 2018. Octopus cyanea. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T163055A967286. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T163055A967286.en. Downloaded on 12 November 2020.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות