על קיפודים ומחלת הגרב - טפיל ה'סקביאס'

מאת: אגף הסברה רט"ג 18/04/2019

לזהות * לשמור מרחק * לסייע במניעה

קפוד מצוי צילם אייל ברטוב.jpg
קפוד מצוי צילם אייל ברטוב.jpg, קיפוד מצוי - צילם איל ברטוב

נעים להכיר: קיפודים

בישראל קיימים כמה מיני קיפודים, והנפוץ ביותר הוא הקיפוד המצוי. כל מיני הקיפודים הם חיות בר מוגנות, ולפיכך אסור לפגוע בהם או לגדלם כחיות מחמד (כולל מיני קיפודים שמקורם מחוץ לישראל).
הקיפוד הוא יונק המשתייך לסדרת אוכלי החרקים. מלבד חרקים הוא ניזון גם משורשים, מירקות ופירות למיניהם וכן מזוחלים קטנים, משבלולים, ועוד. הקיפוד הוא פעיל לילה ואפשר לראות אותו מטייל בחוץ בעיקר בשעות החשכה. כשקיפוד חש בסכנה הוא נושף, מתעגל ומתכדרר, ולעיתים מפנה את קוציו החוצה ומרשרש בהם. זו דרכו להגן על עצמו מפני טורפים.

קיפודים ומחלת הסקביאס: מה מביא להתפרצות המחלה?

סקביאס (Scabies, גרדת) היא מחלת עור שגורמת אקרית טפילית זעירה בשם סרקופטס סקביי (Sarcoptes scabiei). אקריות קיימות בטבע בדומה לכינים ולפשפשים. הן חופרות מנהרות בתוך העור ומטילות בתוכו את ביציהן. מדובר במחלה מידבקת, העלולה לפגוע בכל היונקים לרבות בני אדם. קיפודים עלולים למות ממנה אם אין מטפלים בהם.

בשנים האחרונות השטחים העירוניים מתרחבים על חשבון השטחים הפתוחים, והקיפודים מוצאים את עצמם מנסים להתקיים בעיר ומתרבים בה. יתרה מזו, קיפודים נמשכים לנקודות האכלה של חתולי רחוב ואוכלים את מזונם, אף על פי שמזון חתולים אינו מתאים להם כלל שכן הוא עשיר מאוד בחלבונים. כך קורה שקיפודים אוכלים כמויות גדולות מהנחוץ להם של מזון לא בריא לגופם ומשמינים, ובמקרים קיצוניים אף מאבדים את יכולתם לנוע. זמינות המזון המזיק וכמותו גורמים גם להתרבות יתר ולצפיפות בקרב אוכלוסיית הקיפודים, באופן מנוגד לטבעם. השילוב של בריאות ירודה וצפיפות יתר מביא לידי התפשטות מהירה בקרבם של טפילים כגון הסקאביאס.

כך נזהה קיפוד הסובל מסקאביאס

הסימנים החיצוניים של המחלה מתבטאים בעור יבש (מזכיר במראהו אדמה יבשה) שצבעו אפור. במצב מתקדם של המחלה הקוצים נושרים. קיפוד חולה יתקשה אף לנוע ולאכול.

כיצד ניתן לסייע למניעת התפרצות המחלה?

הפעולה היעילה והפשוטה ביותר שניתן לנקוט כדי לעצור את התפרצות המחלה בקרב קיפודים היא להרחיק מקיפודים את מזון החתולים, למשל להעמידו על מדף או על שרפרף. עם זאת, קיפודים מסוגלים לטפס על גדרות אבן או על משטחים נמוכים, לכן יש להקפיד שהמזון יהיה במקום שאינו נגיש לקיפוד, למשל בצלחת על מתקן בעל רגליים גבוהות.

 

חשוב: אין לגעת בקיפוד – לא בעיר ולא בטבע. אם נתקלתם בקיפוד חולה או פצוע יש לקחת פיסת בד, להניח אותו (בלי לגעת בו) בקופסת קרטון ולהתקשר למוקד המידע של רשות הטבע והגנים 3639* כדי לקבל עוד הנחיות.

 

מעוניינים לעזור בשיקום קיפודים חולים? בית החולים לחיות בר בספארי מגייס מתנדבים. ניתן ליצור קשר עם בית החולים בדוא"ל volunteers@safari.co.il

 

 

נתקלתם בחיית בר חולה או במצוקה?
דווחו לנו: מוקד רשות הטבע והגנים פעיל 24 שעות ביממה בטלפון 3639*