פודקאסט גן לאומי ממשית- פלא האדריכלות המדברית
10/07/2023העיר הנבטית הקדומה המציגה את נפלאות האדריכלות הנבטית היא אתר מורשת עולמי ולא סתם. בואו לגלות את סודותיה ולהכיר את כל נפלאותיה של ממפיס, הלא היא ממשית, שיפה במיוחד בשקיעה

בדרך לגן הלאומי ממשית מאזינים לפודקאסט ומקבלים טיפים ליום טיול עם הילדים.
הקליקו 👇🏼 והאזינו לפודקאסט:
חליל מדברי ברקע מצליחים לדמיין את זה?
שיירת סוסים אציליים, שבט נוודים עוטי גלביות, רוח צחיחה. הגעתם לממשית.
בירת הנבטים בנגב. טוב, בירה.. קצת הגזמתי. יישוב. אין משאבים לבנות בירה פה.
למרות שאם תשאלו את הנבטים, "מלכי המדבר", אצלם אין דבר כזה שאין משאבים. אחרת איך תסבירו את היכולת המדהימה שלהם לפתח חקלאות באזור מדברי, לגדל בעלי חיים ואף להצטיין באדריכלות?
והנה חידה בשבילכם:
מה הקשר בין אלביס פרסלי, לגן הלאומי ממשית? נו..זרקו ניחוש בסוף הפודקאסט יגיע הפתרון, ומי שידע, יקבל נקודה.
אז למרות שהיא הקטנה ביותר מבין ערי הנבטים שבנגב, היא המשוחזרת שבהן (מה שאומר שכאן אין צורך להפעיל יותר מדי את הדמיון). היא גם מציגה לראווה אדריכלות נבטית מפוארת למדי, כזו שלא תפגשו בשום מקום אחר. יש כאן רחובות יפהפיים, להם נושקים מבנים כאולמות, חצרות ומרפסות – והכל מעוצב לעילא – מרמת הסיתות של אבני הבנייה ועד לקשתות התומכות בתקרות. ברוכים הבאים לגן הלאומי ממשית.
היסטוריה
זוהי סוף התקופה הרומית. הנבטים, שהם למעשה שבט נוודים שכבר אינם נודדים אלא נטמעים באימפריה הרומית ומקבלים את הדת השלטת, וכך הם מגיעים לאזורנו (כי מי שלא כאן, לא קיים) ומתיישבים בשישה ריכוזי התיישבות. שלושת הגדולים הם עבדת, ממשית, ושבטה כאשר הראשון נושא שמו של מלך הנבטים, הלא הוא עבדת. הם דאגו להיות ממוקמים על דרכי המסחר הקדומות, ממכרות הנחושת דבר שנתן להם יתרון כלכלי משמעותי. ומכיוון שחיו במדבר ללא מקור מים קבוע, הם ניצלו את קרבתם לנחל ממשית: הם בנו סכרים לאצירת מים וכרו בארות. כישרון אדריכלי כבר אמרנו?
בתקופה הביזנטית עברו הנבטים תהליך התנצרות שבא לידי ביטוי גם במבנים השונים שהשאירו אחריהם, ובמאה ה-7, בעקבות הכיבוש המוסלמי, דעכה העיר עד שננטשה לחלוטין. שיירת הסוסים והשבט המסתורי המשיכו בדרכם הלאה, ולנו נותרו רק שרידי יישוב מתוכנן להפליא, בלב המדבר. אז בואו נצא לטייל במסתוריה.
מה באתר:
עם כניסתכם לאתר, תפגשו שרידים של שני מתחמים גדולים מחוץ לחומות העיר ששימשו אכסניות לשיירות הסוחרים. אלו הם פונדקי השיירות.
שער העיר, נבנה בתקופה הרומית המאוחרת. הוא היה חלק מביצורי העיר והגנו עליו שני מגדלים.
בא לכם לראות וילה נבטית? גשו אל בית האמידים: כאן תפגשו בית מפואר במבנה דו-קומתי ובו חדרים המקיפים חצר מלבנית. הוא כולל חדר משמר, אולם קבלת פנים, גנזך, חדרי משרתים, אגף מגורים, ועוד.
זה הזמן לעלות לתצפית מהקומה השנייה של המגדל הנבטי על מרחבי העיר ממשית, על נחל ממשית, על הסכרים ועל העיר דימונה.
זוכרים שדיברנו על בניה נוצרית? יש כאן שני שרידים: הכנסייה המערבית. הכנסו פנימה וחפשו את הפסיפס מעוטר בכתובות בדגמים גיאומטריים ובדמויות ציפורים שעל הרצפה, והכנסיה המזרחית בה נמצאו שני אגני טבילה למבוגרים ולתינוקות.
יש גם בניה סטנדרטית יותר אם תרצו לקבל דוגמא לבנייה אופיינית מהתקופה הנבטית גשו לבית המגורים.
כמו בכל עיר שמכבדת את עצמה, יש כאן גם שוק, אותו רחוב משוחזר מהתקופה הנבטית. בשני צדיו טורים של חדרים ששימשו חנויות (יש הסבורים שהרחוב היה מחנה צבאי)..
כמובן, תמיד צריך להזהר מאויבים, המצודה הקדומה של ממשית נבנתה בנקודה הגבוהה בעיר. בשנת 1936 בנו שם שלטונות המנדט הבריטי את מבנה משטרת הרוכבים המדברית כדי לפקח על תנועת הבדווים והיהודים בנגב. המבנה נבנה על בניין נבטי קדום. גג המבנה מעניק תצפית מצוינת על שרידי ממשית הקדומה ועל נחל ממשית.
בית נבטו הוא הבית הגדול ביותר שהתגלה בממשית. המבנה משתרע על 2,000 מ"ר בקירוב ובו חצרות פנימיות וגרמי מדרגות. הכינוי שניתן לבית מבטא את המאפיינים הנבטיים הרבים שהתגלו בו, בהם אורווה ל-16 סוסים וכותרות ובהן מגולפים ראשי אדם, קנקן ושור. בקירות אחד החדרים נמצאו שרידי פרסקאות המתארות דמויות מהמיתולוגיה היוונית. באחד מחדרי הבית התגלה מטמון של כ-10,800 מטבעות כסף.
וכמובן, אם אין מים אין חיים. אל תשכחו שאנחנו במדבר ולכן מבנה של מאגר העיר, מעין בריכה ציבורית שקלטה את מי הנגר מהבתים ומהרחובות נמצא פה. בחפירות נמצא בברכה חרס ועליו כתובת, וזה תרגומה: "בשביל פלאביוס גורמוס, בנו של זכריהו, סיימת עבודה אחת מעבודות החובה בשביל הברכה, 25 לחודש דיוס".
הלאה. בית המרחץ של ממשית בנוי ליד המאגר ונראה שמימיו באו ממנו. בבית המרחץ היו שלושה חלקים עיקריים נראה אם אצליח להגות אותם נכון: פריג'ידריום – חדר ובו מים קרים, טפידריום – חדר ובו מים פושרים, וקלדריום – חדר ובו מים חמים. אפשר להבחין בצינורות החרס שנבנו בתוך הקירות ובהם זרם האוויר החם. מדבר או לא מדבר, הם ידעו לחיות, החבר'ה האלה.
לסיום ולקינוח, בא לכם טיול רגלי מרענן? שביל מסומן יוצא משער הכניסה לגן הלאומי ויורד לנחל ממשית. בנחל בנו תושבי ממשית העתיקה כמה סכרים לאגירת מים. זהו מסלול רגלי קל וכיפי שניתן לעשות את הגרסא המשפחתית שלו – מסלול מעגלי קצרצר או לחילופין למיטיבי לכת, שמתחיל בכניסה לאתר ומסתיים על הכביש למפעלי אורון.
עוד דברים שחשוב לדעת:
- בקיץ יש כאן פעילות מגוונת, ובחגים המקום לובש צבעים ריחות צלילים וטעמים וקם לתחיה עם פעילות ססגונית במיוחד, פסטיבל ממשית. שווה לבדוק באתר גן לאומי ממשית טרם ההגעה.
ללוח הפעילויות לחצו כאן. - בגן הלאומי ממשית ישנו חניון לילה מאובזר ומסודר עם אוהלים יחודיים ששמם טוקולים, ומעניקים חוויה משפחתית מהנה.
- ממשית היא גם נקודת יציאה לטיולים במכתש ירוחם המרשים, בעין ירקעם ובמכתש הקטן – ממש כמה דקות נסיעה. במרכז השירות למטייל ישמחו לסייע לכם בכל מה שתצטרכו.
- אגב יש כאן גם אופן ספייס אם בא לכם לעבוד בראש רגוע.
הגענו כמעט לסוף. זוכרים את החידה? אז הקשר בין אלביס פרסלי לממשית הוא העיר ממפיס, כך נקראה ממשית בפי הרומאים ובתקופה הערבית היא כונתה כורנוב – על שמו של משקה שמיזג חלב, דבש ותמרים. אכן ארץ זבת חלב דבש ותמרים.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים