אחרי השריפה הגדולה בהרי יהודה
06/03/2022את השמיים הבהירים כיסו ענני עשן כבדים ומחניקים. חלקנו אולי לא זוכרים אבל השריפה הגדולה שהשתוללה בהרי יהודה בירושלים באוגוסט 2021 השאירה אחריה אדמה חרוכה והמון ערכי טבע פגועים ושרופים. החדשות זורמות בקצב מהר והאייטם הבא כבר מתחלף, אבל לטבע יש את הקצב שלו, ולוקח זמן להתאושש.

אלפי דונם של שטח טבעי נשרפו. צמחיה מקומית ובעיקר אורנים ומגוון רב של בע"ח. מאות אלפי בעלי חיים נספו בשריפה, בעלי חיים גדולים ומהירים ככול הנראה הצליחו להימלט (צבאים, צבועים, שועלים תנים וגיריות) בע"ח חיים קטנים ואיטיים התקשו להימלט ועל כן נפגעו: מיני נחשים, לטאות, צבי יבשה, חרדונים, דורבנים ומכרסמים למיניהם. הנפגעים העיקריים הם פרוקי הרגליים למיניהם, המניעים את המערכת האקולוגית (מפיצים זרעים, מאביקים, מתחחים קרקע) כמו פרפרים, גמלי שלמה, חגבים, מיני עכבישים וחיפושיות. לעיתים הם נתפסים כבע"ח קטנים ופחות חשובים אך בשל חשיבותם למערכת האקולוגית הפגיעה בהם היא פגיעה קשה בשטח הטבעי כולו.
כעת, כחצי שנה לאחר השריפה הגדולה הזאת ניתן לומר בזהירות שיש ניצנים של תקווה ופריחה.

מאותו האירוע ועד היום ממשיך הניטור בשטח כדי להבין את היקף הפעולות הנדרשות. יחד עם זאת, עם הגיע החורף והגשמים, אנו עדים להתחדשות זהירה של שמורת הטבע הר טייסים לבלוב ופריחה ראשונית וכיום השמירה על מיני הצומח חשובה אף יותר משום שהם מהווים תשתית למערכת שלמה שמשתקמת לאיטה מנזקי האדם. ראשונים ללבלב היו עצי הקטלב ובימים אלו פורחות כלניות ורקפות וראשית פריחת הסחלבים שהם סיבת הכרזת השמורה היות ובשמורה מגוון רב של מיני סחלבים.
לפני השריפה, החורש הים תיכוני הכתיב את תוואי השטח וכיום כשעצים רבים אינם יש חשש לירידה מהשביל. השטח לכאורה נראה פתוח אבל הוא לא. ירידה מהשביל מסוכנת בשל עצים שרופים ומזיקה יותר מתמיד למאמצי השיקום וההתחדשות בעתיד. היא עלולה לגרום לסחף קרקע ולמניעת התחדשות הצומח ולכן נתיב הנסיעה לאנדרטה נתחם במעקה.
היבט נוסף לשיקום השטח קשור בכניסת כלבים. ישנה חשיבות רבה למניעת כניסה עם כלבים לשמורה, אלו עלולים להזיק ולהבריח צבאים, יחמורים ובע"ח אחרים ששטחי המסתור והמחסה שלהם הורגלו נשרפו, אם ינסו לשוב לשטח המחייה שלהם יהיו חשופים. כלבים שמאיימים בשגרה בעת הזו, מאיימים ופוגעים אף יותר.
חשוב לציין שירידה משבילים בשמורת טבע והכנסת כלבים מהווה עבירה על החוק, ובעת הזו חשיבות שמירת הכללים קריטית לשיקום.

פעולות נוספות שנעשות כצעדי מנע, וכזהירות מפני השריפה הבאה:
ממשק אורנים – כריתת אורנים לעידוד שגשוג וצמיחה של צמחיה מקומית שתחליף את האורנים שידוע שבעת שריפה הם מתלקחים מהר ועל פני שטח רחב מאוד.
הקמת קווי חיץ – כמסקנות מהשריפה הגדולה בכרמל, בוצעו קווי חיץ במקומות בהם נוגע ישוב בשמורה או בגן לאומי כדוגמת הישוב נטף הנושק לשמורת הכפירה, בית מאיר הנושק לשמורת המסרק ומבשרת ציון הנושקת לשמורת נחל חלילים וגן לאומי עינות תלם. חשוב לציין כי תפקידו של קו החיץ הוא לא לעצור את השריפה כי אם להאט את קצב התפשטותה, להוריד את עוצמתה ולאפשר מעבר לכוחות הכיבוי להתמודד עם האש ולהציל נפש ורכוש.
הגדרת איזורי חייץ בשלבי התכנון של הרחבת ישובים ואזורי פיתוח שלא יבואו על חשבון שטחים פתוחים
מעבר לכך הפעולה הטובה ביותר היא מניעה: מידי שנה נרשמות בשטחים השמורים באזור המרכז למעלה מ100 שריפות- בעוצמות שונות, רבות מהן באזור לכיש ובאזור הדום שומרון (לא מעט בשל אימוני צבא). ערכי טבע, חי צומח ואתרי מורשת נפגעים מידי שנה בשריפות בשטחים הפתוחים, ופחות בשטחים שמורים כמו שמורות טבע וגנים לאומיים. שרפות נגרמות רק מגורם אנושי אם בכוונת הצתה או אם ברשלנות כגון רשלנות מטיילים או אימוני צבא. מודעות, ציות לכללי הסביבה וזהירות הינם כללי ברזל שימנעו את השריפה הבאה.
אילן שיפמן מנהל מרחב שפלה והר ברשות הטבע והגנים מתייחס לשיקום המערכת האקולוגית באזור:
"אני שמח לראות את הפריחה האדומה בין העצים השרופים. יחד עם זאת אני רואה חשיבות רבה לטיול בטוח בשבילים המסומנים בלבד במיוחד לאחר הפגיעה הקשה באזור מהשריפה ותחילת השיקום של המערכת האקולוגית והצומח הייחודי לאזור זה. השריפה גרמה לחשיפה לאור בשל הפגיעה בצומח ולכן אנו רואים את צמיחה הפרחים האדומים בצורה בולטת בשטח. אני קורא לציבור המטיילים להקפיד לטייל רק בשביל המסומן ולא להכניס כלבים על מנת שהשטח יוכל להשתקם בצורה מיטבית".

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים