אם קהילה רוצה - הקהילה עושה! פסטיבל 'טעם של פעם' בעין ראפה
23/03/2015שיתוף פעולה בין הכפר עין ראפה לבין מרכז חינוך והסברה הרי יהודה , יצר את פסטיבל "טעם של פעם", חגיגה של אוכל מקומי, סיורים מודרכים, תרבות ומפגש מיוחד עם אנשי הכפר וסביבתו הטבעית.

מצורפת כתבה שפורסמה במקומון של מטה יהודה
הכפר עין ראפה נמצא על הדרך העולה לירושלים, תיירים ומבקרים רבים חולפים על פניו מבלי להכיר את אופיו המעניין והייחודי להרי יהודה: נופי החקלאות הערבית המסורתית, בתי הכפר הישנים, הטבע העוטף אותו ולא פחות אדיבות התושבים.
פסטיבל טעם של פעם
בכפר מוקדי עניין רבים כמו גרעין הכפר הישן, טרסות חקלאיות וחקלאות אורגנית, שבילי טיול ושביל אופניים, מעיינות בתוך הכפר ובשוליו, מסגד ואימאם מסבירי פנים, מסעדות ותושבים שישמחו לפתוח את ביתם לסיפור, לשיח וחוויה תרבותית.
מרכז חינוך והסברה הרי יהודה וירושלים ברשות הטבע והגנים מדריך ומחנך לשמירת טבע נוף ומורשת באזורו, במסגרת פעולתו זו, יוצר קשר עם הקהילות הסמוכות לאתרים (שמורות טבע וגנים לאומיים) במטרה להדק את הקשר ולבסס שיתופי פעולה מגוונים. המפגש בין תושבי עין ראפה לבין אנשי מרכז ההדרכה היה טבעי, תחילתו בפעילות במסגרת החינוכית של הכפרים עין ראפה ועין נקובה בגן הלאומי עין חמד הסמוך והמשכו בעבודה עם קבוצת הנוער של תנועת הנוער העובד והלומד ופעילות עם קבוצת נשים בכפר.
מעורבות מרכז ההדרכה בנעשה בכפר, ומפגש עם אנשיו הנפלאים יצרו מערכת יחסים מצויינת במהלכה הלך והתגבש רעיון הפסטיבל. הרעיון נולד מתוך הצורך שפעם באנשי הכפר, לחשוף את מיקומו בלב השטח הפתוח ואת תרבותם.
רבים מאנשי הכפר נרתמו למשימה ובכוחות מקומיים ובכישרונות שהתגלו מחדש, בנו בידיהם את תוכנית הפסטיבל ותכניו. מרכז ההדרכה ליווה את התהליך מתוך ניסיונו המקצועי בבניית אירועים ופעילויות לקהל הרחב. במהלך ההערכות התגייסו התושבים למבצעי ניקיון שיזמו וביצעו בעצמם. ניקיון הרחובות, הכשרת שטחי חנייה ובעיקר ניקיון יוצר דופן של ברכות מעיינות הכפר. הפסטיבל היווה מנוף לתחומים רבים בהם איכות הסביבה ואיכות הפעילות החברתית – קהילתית. מרכז הפסטיבל נקבע בבית הספר הישן שבמרכז הכפר. מבנה זה עמד שומם מזה כמה שנים לאחר בניית בית הספר החדש, לבד מגן ילדים שעדיין קיים בו. תוך כדי עבודה החליטו התושבים לשנות את שמו של המקום מבית הספר הישן למרכז הקהילתי.
מפגשי הערכות רבים בוצעו על ידי ועד הכפר הצעיר והנמרץ בראשותו של עלא ברהום. גזבר הועד המקומי – ואסים ברהום ניצח על המהלך כולו בהנהגה סוחפת ובונה. אחד ממפגשי ההכנה הועבר על ידי מנהלת מרכז ההדרכה אדר סטולרו מליחי ובו נחשפו כ- 60 ממבוגרי הכפר למשמעות כניסת מבקרים לכפר, ניהול מבקרים, מיקוד מסרים ובין היתר גם אודות חשיבות השמירה על השטחים הפתוחים למען העצמת הערך הטבעי שבסביבתם הקרובה.
תחושת התחדשות וחג אפפה את הכפר ואנשיו במהלך השבוע האחרון לפני הפסטיבל. המועצה האזורית מטה יהודה סייעה ותמכה במתן התרים ואישורים רלוונטיים. קרן קיימת לישראל נרתמה אף היא למשימה כחלק מפעילות שוטפת בכפר. התרגשות גדולה לוותה את יום הפסטיבל הראשון. כ2,500 איש הציפו את סמטאותיו הצרות של הכפר המונה סך הכל כ- 1,200 נפש. המבקרים זכו לבקר ולטעום חוויות ייחודיות מעין ראפה בזכות דוכני הבאזר שהציעו מאכלים מסורתיים מיוחדים.
שיח עם וותיקי הכפר על שכנות טובה, סיורים מודרכים אל המעיינות, סיור אופניים על סינגל עין ראפה שנחנך לפני שנה ביוזמת קק"ל. בני תנועת הנוער העובד והלומד הזמינו את הציבור לסיורים בבתי משפחות בכפר שפתחו את ביתם למבקרים, אימאם המסגד סיפר על תושבי הכפר ואמונתם. גן הילדים פתח את שעריו והזמין את הילדים להצטרף ליצירה משותפת ובכל מקום נראו חיוכים ושביעות רצון הן של המארחים הן של המתארחים.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים