בטבע ש-לח: על היום הבינלאומי לשמירת בתי גידול לחים

08/01/2017

יום רַמסָר - היום הבינלאומי לשמירה על בתי גידול לחים

יום בתי גידול לחים מתקיים בישראל בשבת 4.2.2017
יום בתי גידול לחים מתקיים בישראל בשבת 4.2.2017

מים הם התנאי הראשון לקיום האדם, הצומח והחי ולכן קיומנו על פני כדור הארץ תלוי בהם באופן מכריע.
לפי ההגדרה המקובלת בית גידול לח (באנגלית: wetland) הוא אזור שמוצף במים כל השנה או באופן עונתי. בהגדרה זו נכללים מעיינות, אגמים, נהרות וביצות.

בתי הגידול הלחים מקיימים מגוון עשיר של חיים – מיני ציפורים, יונקים, זוחלים, דו-חיים, דגים, חסרי חוליות וצמחים, ובזכות מאפייניהם הם גם מביאים תועלת עצומה לסביבה ולכלכלה: אספקת מים איכותיים, דיג, כר פורה לגידול עצים, תרומה לחקלאות משובחת (בשל יכולתם להחזיק ביציבות את מפלס המים ואת רמת חומרי ההזנה), ומקורות לכבול (חומר אורגני המשמש גם להסקה ולדישון). הם גם בית גידול חיוני לחיות בר ואתר מהנה לתיירות ולבילוי בחיק הטבע. בתי הגידול הלחים גם עוזרים לשמור על איכות המים: הם משמשים מעין מסננים, וכך הם גם מקור מים וגם משפרים את איכותם, והם מרוויחים ביושר את כינויים "הכליות של העולם". הם אף מסייעים רבות בוויסות שיטפונות: אזורי הביצה לוכדים מי שיטפונות ומשחררים אותם לאט.

גם הבריכות העונתיות (בריכות החורף) – בין שלוליות זעירות בין מקווי מים רחבי ידיים – נכללות בהגדרת בתי הגידול הלחים, מפני שהן גופי מים המתמלאים מי גשמים ומתייבשים בהדרגה בקיץ. בריכות עונתיות הן בתי גידול מרתקים בעלי ערכים אקולוגיים רבים. כשהבריכות מתמלאות מים מתפתחת בהן חברה מגוונת של צמחים ובעלי חיים. צפרדעים, סלמנדרות וקרפדות הן רק כמה דוגמאות. בעבר היו בישראל אלפי בריכות חורף אך רובן נעלמו מהנוף המקומי עקב פיתוח מואץ, ועמן נעלם מגוון של בעלי חיים וצמחים ייחודיים.

בחורף 1971 נחתמה בעיר רמסר (Ramsar) שבאיראן אמנה בינלאומית לשימור בתי הגידול הלחים. עד היום אמנה היסטורית זו מייצגת מאמץ כלל-עולמי לשיתוף פעולה לשימור בתי הגידול הלחים ולניצול חכם של משאביהם. כיום חתומות על אמנת רמסר 163 מדינות.

לציון אמנת רמסר נחגג ביום חתימתה (2 לפברואר) בכל המדינות החתומות על האמנה יום בתי הגידול הלחים הבינלאומי" (World Wetlands Day ). יום זה זכה בחסותו של אונסק"ו (ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם) ומטרתו העיקרית היא להעלות את מודעות הציבור לחשיבות שמירתם של בתי גידול לחים. בכל שנה מבליטים ביום זה נושא אחר והשנה (2017) הנושא הוא הוא "בתי גידול לחים לצמצום נזקי אסונות".

בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה באירועי אקלים קיצוניים, מרביתם קשורים במים, ובגלל שינויי האקלים צופים שתדירות אירועי האקלים הקיצוניים ועצמתם תגבר. לבתי גידול לחים תפקיד חשוב בצמצום ההשפעה השלילית של אירועי אקלים קיצוניים. בתי גידול לחים במעלה אגן ניקוז פועלים כספוג טבעי ויתרונם כפול: בחורף ה"ספוג" סופג ומאחסן עודפים של גשמים ובכך מצמצם את נפח השיטפונות במורד הנחלים, ובעונה היבשה הוא משחרר בהדרגה מים מבתי הגידול הלחים ובכך מקצר את הבצורת ומקטין את פגיעתה.

ביום שבת, 4 בפברואר, נציין בישראל את היום הבינלאומי לשמירה על בתי גידול לחים במגוון של פעילויות בשמורות הטבע ובגנים הלאומיים. ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר ובחינם למנויים.

 

קישורים למידע נוסף בנושא

כל מה שרציתם לדעת על בתי גידול לחים – שאלות ותשובות

קומיקס ודף הפעלה

יום רַמסָר הבינלאומי

רמסאר