גורת הצבוע שנדרסה זכתה לחיים חדשים בטבע

06/02/2017

בשורה משמחת מהטבע: הצבועה הגורה, שהושבה לטבע לאחר שנדרסה לפני כשנתיים, ושוקמה - נצפתה השבוע בטבע בריאה ושלווה

הצבועה הגורה, שהושבה לטבע לאחר שנדרסה לפני שנתיים, ושוקמה - נצפתה השבוע בטבע בריאה ושלווה
הצבועה הגורה, שהושבה לטבע לאחר שנדרסה לפני שנתיים, ושוקמה - נצפתה השבוע בטבע בריאה ושלווה

פקחי רשות הטבע והגנים זכו בשבת האחרונה למראה משמח ומרגש בטבע עת זיהו את גורת הצבוע שנאספה וטופלה על ידם לפני כשנתיים לאחר שנדרסה, כשהיא מתהלכת לה בריאה ושלווה כ-20 ק"מ מהמקום בו הושבה לטבע – באזור שדה בוקר.

מבחינת אנשי רשות הטבע והגנים, עדן אוליאל, פקח מדבר יהודה , שזיהה את הצבועה וערן היימס, מנהל מרחב ערבה , שליווה את שיקומה  לאורך כל הדרך, הדבר הוא העדות הטובה ביותר להצלחת תהליך שיקומה והשבתה לטבע לאחר שנפצעה קשה.

הקשר בין הצבועה הגורה לבין רשות הטבע והגנים החל לפני כשנתיים כאשר התקבל דיווח ממטייל שראה אותה פצועה לאחר שנדרסה בכביש 40 באזור שדה בוקר. עם קבלת הדיווח נאספה הצבועה ע"י ידי פקחי רשות הטבע והגנים והועברה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן. הצבועה שאובחנה כפצועה קשה על ידי הצוות הווטרינרי של בית החולים, זכתה לטיפול מסור ולאחר שהחלה להתאושש ולאכול לבד, עברה להמשך תהליך שיקום בשמורת הטבע חי בר יטבתה. הצבועה שהתה שם מספר חודשים תחת השגחה על מנת שתוכל לחזק את שריריה ולהתאקלם חזרה לסביבה הפתוחה. למרות שנראה שהיא היתה בכיוון הנכון, בעקבות אקטיביות יתר פצעה עצמה שוב ברגל שנשברה וטופלה בזמנו ,  מה שחייב טיפול וניתוח חוזר בבית החולים לחיות בר. משם עברה שוב חזרה לחי בר יטבתה, ואז בעקבות חוות דעת של הצוות המקצועי שליווה אותה מצד רשות הטבע והגנים, הוחלט לפני כשלושה חודשים להשיבה לטבע. זאת לאחר שגם ענדו לה קולר צהוב בולט שיאפשר זיהויה בטבע.

לדברי ערן היימס, מנהל מרחב במחוז דרום של רשות הטבע והגנים

"כבר כעבור מספר ימים מרגע השחרור קיבלנו דיווח ממישהו שראה צבועה בעין זיק שבדרום עם קולר צהוב. הדבר היה סימן חיובי מבחינתנו ששרדה את הימים הראשונים בטבע. כמובן שזה לא הרגיע אותנו לגמרי ועדיין דאגנו לה מאוד. לפני כחודש זכינו לעוד דיווח דומה וכמובן ששמחנו מאוד כי זה היה עוד סימן חיובי. עתה, עם הזיהוי של הימים האחרונים, שלושה חודשים אחרי ו-20 ק"מ מהמקום ששוחרה במקור, ניכר היא מצליחה להשתלב ולשרוד היטב בטבע".

היימס מוסיף כי, "מבחינת רשות הטבע והגנים, זו הוכחה להצלחת תהליך שיקומה הארוך והשבתה לטבע מאז נדרסה ונפצעה קשה יחד עם הגשמת הייעוד המרכזי של שמורת טבע חי בר יטבתה לאקלום, שיקום והשבה לטבע של מיני חיות בר שנכחדו או מצויים בסכנת הכחדה.  חשוב לציין בנוסף, שעצם הזיהוי שלה שוב בטבע הוא בגדר נס כי הקולר לא היה ממושדר וזה כמו למצוא מחט בערימה של שחת".

הצבוע המפוספס הוא טורף פעיל לילה ממשפחת הצבועים, והוא המין היחיד בארץ שמייצג משפחה זו. מקורה של משפחת הצבועים באפריקה והצבוע המפוספס הוא נציגה באסיה וגם בישראל. הצבוע הוא הטורף הגדול ביותר בארץ ומשקלו עשוי להגיע ל – 40 ק"ג ואף יותר. אמנם הוא ניזון מבעלי חיים קטנים, חרקים ופירות, אך עיקר תפריטו מורכב מפגרים, ובכך הוא תורם רבות לסניטציה בטבע.

מקום מחייתו של הצבוע הוא בשטחים פתוחים בכל רחבי הארץ, ובמיוחד בשטחים סלעיים מבותרים בהם הוא יכול למצוא מחסה במהלך היום. עם השנים הצבועים למדו לחיות גם בשולי סביבת האדם ולנצל את מקורות המזון שהוא משאיר להם, כגון פגרי חיות משק וחיות בית. למרות זאת, קשה לצפות בו בשל ביישנותו והיותו פעיל בלילה. הצבוע מוגדר כמין בסכנת הכחדה עקב פגיעה בבתי גידול טבעיים, קיטוע שטחי מחיה, צייד, ירידה במקורת המזון, הרעלות ודריסות. באופן אירוני, צבועים רבים נדרסים בכבישי הארץ בעת ניסיונם לאכול בעל חיים שנדרס והושאר על הכביש.