גן מקלט באתר נבי סמואל

מאת: ד"ר רוית פרבר, מתנדבת רשות הטבע והגנים בגן לאומי נבי סמואל 14/03/2017

תיאור קצר של ההיסטוריה הבוטנית של אתר נבי סמואל לכבוד חנוכת גן המקלט, שהתקיים ביום שלישי, 14 במרץ 2017

חנוכת גן מקלט בנבי סמואל
חנוכת גן מקלט בנבי סמואל, חנוכת גן מקלט בנבי סמואל

אתר נבי סמואל קושר היסטוריה של נטיעות בעבר לפיתוח ושיקום צמחייה בהווה. היום מנהל אותו קמ"ט רשות הטבע והגנים במנהל האזרחי.

נטיעת עצים באזור נבי סמואל נעשית לא רק בשנים האחרונות. ממכתב שפורסם בשנת 1931 אנו יודעים שיהודים נטעו כאן עצים בשנים 1924-1921.

מסוף שנות ה-80 של המאה ה-19 עד מלחמת השחרור פעלה בארץ אגודה בשם נחלת ישראל-רמה. בשמה איחדה האגודה את נחלת ישראל ואת רמה, המיוחסת לשמואל הנביא (נבי סמואל). האגודה רכשה קרקעות באזור נבי סמואל ורמות והיו כמה ניסיונות ליישבן, אך אדמה טרשית וקושי להתקיים במקום הניעו את חברי האגודה לנטוש אותן.

ממכתב שיש בידינו מאת אדם בשם אברהם בן יהודה ונשלח לנחלת ישראל-רמה אנו למדים שהוא שתל שתילים בנבי סמואל, וכך הוא כתב: "אני החתום מטה אברהם בן יהודה אני מוסר לכם דין וחשבון שלי משנת 1924-1921 שחישבתי על אדמת חברת נחלת ישראל. קבלתי הלוואה מן הועד שלכם של 25 לירות בעד לנטוע שתילים בהסכמת הועד ובאחריות השמירה של הועד נטעתי את השתילים".

כיום יש בנבי סמואל צמחייה טבעית אופיינית לאזור – פרחים כגון נורית ירושלים, נורית אסיה, כלנית מצויה, רקפת מצויה, סחלב שלוש השיניים ובן סחלב צריפי, וכן פרחים נדירים – אירוס הסרגל ומרווה כחולה. כמו כן יש בגן הלאומי באזור המעיינות עצי בוסתן, בהם עצי אגסים, רימונים, זיתים, שקדים, גפן, אגוזי מלך ואורן ירושלים.

אך כפי שנרמז, יש צמחים שהתמעטו והם נדירים, ובפארק נבי סמואל קם פרויקט גן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה מהרי ירושלים, יהודה ושומרון. יעדי הגן הם שמירה על צמחים אלו, חינוך המבקרים והסברת החשיבות שבשמירת הצומח. יעד חשוב אחר הוא שיתוף הקהילות הקרובות בטיפוח הגן. הגן הוקם בעזרת המנהל האזרחי, רשות הטבע והגנים וקרן "ציוני דרך", ובשיתוף פעולה עם הגן הבוטני האוניברסיטאי גבעת רם והגן הבוטני בהר הצופים. היום מנהל אותו קמ"ט רשות הטבע והגנים במנהל האזרחי.

בשטח פארק נבי סמואל גדלים היום כמה וכמה מינים בסכנת הכחדה, בהם אירוס הסרגל הפורח בחורף. מלבדם יש עוד כ-50 מינים בסכנת הכחדה באזורי ההר ביהודה ושומרון. בגן שדות בעיבוד מסורתי, וכמה אזורים עיקריים מייצגים בתי גידול שונים: בתה ים-תיכונית, בתת ספר ומדרונות סלעיים.

ביום שלישי, 14 במרץ 2017 התקיים טקס גזירת סרט וחנוכת גן המקלט