החפירות בהר ציון ביולי 2020 – גן לאומי סובב חומות ירושלים

מאת: המכון הארכיאולוגי הגרמני – פרופ' ד"ר דיטר פיויגר (תרגום מאנגלית: צביקה צוק) 01/09/2020

החפירה התקיימה במסגרת מצומצת של 6 אנשי צוות של המכון ועוזרים בגלל מגבלות הקורונה. מטרות החפירה השנה הוקדשו לשאלות לגבי תארוך וזיהוי חומת העיר מתקופת הברזל – שאלות שנידונות כבר למעלה ממאה שנים.

שטחי החפירות של המכון הארכיאולוגי הגרמני בהר ציון
שטחי החפירות של המכון הארכיאולוגי הגרמני בהר ציון, שטחי החפירות של המכון הארכיאולוגי הגרמני בהר ציון

על מנת לחקור את חומת העיר נפתח שטח בגודל של 12 מ"ר לעומק של 5.5 מ'. נחשף מחדש קיר רחב שכבר בשנות ה-80 של המאה שעברה תוארך על ידי האב ברגיל פיקסנר לתקופת הברזל. בחפירות סמוכות לכאן לא נמצא קיר דומה ולכן לחפירה הזו חשיבות רבה והיה צורך לחקור אותו בקפידה.

דינר כסף מהתקופה הפרסית -כוסרו ה-2 ותבנית ליציקת צלב מהתקופה הביזנטית, דינר כסף מהתקופה הפרסית -כוסרו ה-2 ותבנית ליציקת צלב מהתקופה הביזנטית

כל חומות העיר שנמצאו כאן נחפרו בקפידה, כולל בדיקות OSL ו-14C שאת תוצאותיהן נקבל בשנת 2021 וכך נוכל לתארך את החומות באופן מדויק יותר.

רקע היסטורי

בספר מלכים ב כ':20 נכתב שחזקיה בנה את תעלת המים תחת עיר דוד וכך הכניס את המים לתוך העיר. המצור על ירושלים על ידי סנחריב מלך אשור (681-704 לפנה"ס) מתואר במלכים ב פרקים י"ח וי"ט. המצור מתואר גם במקורות האשוריים: "ואשר לחזקיהו היהודי, שלא נכנע לעולי: 46 ערים בצורות, והערים הקטנות שהיו רבות באזור, בהרסם עם אילי ניגוח, על ידי הבאת כלי מצור ובהתקפות רגלים, ועל ידי חפירות וחורים תחת לחומה, צרתי עליהן ולקחתיהן. 200,150 אנשים, גדולים וקטנים, נשים וגברים, סוסים, פרדים, חמורים, גמלים בקר וכבשים ללא מספר, הבאתי משם וספרתי כשלל. (חזקיהו) עצמו, כציפור בכלוב סגרתיו בירושלים, עיר מלכותו."
בנוסף מסופר בספרי המכבים ואצל פלוויוס יוספוס כי בתקופה ההלניסטית נבנתה חומה חדשה בירושלים (מאות 2-3לפנה"ס). החומה החשמונאית נמצאה בשטח I כולל שלושה סיפים של השערים מימי הורדוס (4-37 לפנה"ס), הדריאנוס (אחרי 135 לספירה) ומהתקופה הביזנטית (מאות 5-4 לספירה?), וכן קירות מתקופת הורדוס ומהתקופה הביזנטית. שער הדריאנוס עמד כאן כקשת מונומנטלית ללא חומות כמו שער שכם בצפון העיר.

א. חומת העיר הביזנטית כולל שער ומגדל המתוארכים למאה ה-4 לספירה ושופצו על ידי הקיסרית אודוקיה (460-401) לספירה.
ב. שער הדריאנוס (המחצית הראשונה של המאה השנייה לספירה) הניצב חופשי (קשת מונומנטלית).


ג. חומת הורדוס (בצבע ורוד) ובה "שער האיסיים" המפורסם (לפי פלוויוס
יוספוס), הכולל שני מגדלים בצפון מערב ובדרום מערב.


ד. חומת סוגרים ומגדל (בצבע כחול) מהתקופה החשמונאית שנמצאה גם בבית הקברות הקתולי (ממזרח לחפירה שלנו) על ידי בליס ודיקי לפני יותר מ-100 שנים. המבנה שרוחבו 2.4 מ' נמצא גם בשטח I שלנו. המילוי של החומה נחפר כנראה על ידי האב ברגיל פיקסנר בשנות ה-80. החומה נבנתה ישירות על סלע האם. המילוי החלקי היה גבוה יותר ב-70 ס"מ ושימש בעת תיקון החומה לאחר שנת 624 לספירה.
פיקסנר תיארך חומה זו לתקופת הברזל כי רצה להוכיח את הכתוב בספר מלכים ב. קירות החומה ויסודותיה מכילים יותר מ-90% קירמיקה הלניסטית/רומית קדומה ולכן יש לדחות את הצעתו. פיקסנר ואנחנו מצאנו חרסים פזורים מתקופת הברזל II המאפשרים להציע שהשטח שימש למגורים או לחקלאות בתקופה זו. החומה כנראה כללה מגדל נוסף ושער ממערב לחפירתנו, אשר תוארו ונחקרו על ידי בליס ודיקי. אין אפשרות לחפור וכמובן לתארך קטע זה כיוון שהוא נמצא תחת ההרחבה של בית הקברות האנגליקני-פרוסי משנת 1903/4, שכוסה בקברים גרמניים ממלחמת העולם ה-I.


ה. החומה ההלניסטית (בצבע צהוב) (מאות 2-3 לפנה"ס) נחשפה מצפון מזרח לחומה הביזנטית. היא כוללת קיר מסיבי מאבני גזית בגודל 0.32X0.45X1.1 מ' ואבנים קטנות יותר המונחות על סלע האם החצוב כנדבך יסוד. ניתן להשוות את החומה לחומות אחרות מהתקופה ובעיקר לביצורי שומרון/סבסטיה (מאות 3-4 לפנה"ס).
ו. חומה ברורה מתקופת הברזל II לא נמצאה, אף על פי שכל השטח נחפר עד לסלע הטבעי. האם אבנים שנמצאו תחת החומה הביזנטית שייכות לתקופת הברזל נדע על ידי תוצאות הבדיקות של OSL או C14. הממצא מתאים לחפירות בהר ציון שנערכו על ידי רשות העתיקות. הם הציעו שהחומה ההלניסטית בנויה על גבי החומה הישראלית.
מה המשמעות? העיר המקראית מהמאה ה-8 לפנה"ס בימי חזקיהו הייתה בעלת חומה. היא הייתה גדולה יותר מאשר עיר דוד של היום, שנוסדה במאה ה-18 לפנה"ס על ידי הכנענים ונכבשה על ידי דוד במאה ה-10 לפנה"ס. העיר של המאה ה-8 לפנה"ס, שהייתה תחת המצור של המלך סנחריב, כללה פליטים מצפון ישראל ולכן הייתה גדולה יותר מאשר עיר דוד וכללה גם את הר ציון.

למרות שהתיאוריה הזו מציאותית נדרשים זמן וחפירות על מנת להוכיח זאת ולענות על השאלות שנשאלו בהתחלה.

אודות הפרוייקט

פרויקט החפירות של המכון הארכיאולוגי הגרמני החל בשנת 2015 ומתפרש על שלושה שטחים. השטח העיקרי של חפירתנו הוא שטח I שבתוך בית הקברות האנגליקני-פרוסי מדרום לחומות העיר העתיקה. לאחר שניקינו אותו בשנת 2015 חפרנו כאן מ-2016 ועד 2020. זהו אזור מגורים של אוכלוסיה אמידה. חפרנו כאן מספר שכבות אך השכבה של תקופת הברזל חסרה, למרות שנמצאו מעט חרסים מתקופה זו.
שטח II נמצא ב"גן היווני" ממערב לכנסיית דורמיציון. בשנים 2017-8 נחשפה כאן וילה ביזנטית עשירה. בשנת 2019 נפתח שטח III ליד מקווה כפול שבתוך שטח בית הקברות. נחשפו שרידי חומה איובית (מגדל, חומות וחפיר יבש), וכן בתי אמידים מהתקופה הרומית הקדומה (משנת 70 לספירה). החפירה מנוהלת על ידי דיטר פיויגר בעזרת מנהלי השטחים: פרדריקה שוף, קטיה זונקן, מיכאל וורץ, קתרינה פלמברגר וג'ניפר זימני. מתוכננת חפירה בשנת 2021 ליד בית יוסף (דורמיציון).

רצפת הפסיפס של הווילה הרומית, רצפת הפסיפס של הווילה הרומית

תולדות המחקר והתוצאות בשטח I – אזור המגורים

שטחים I ו-II נחפרו בעבר על ידי פרדריק בליס וארצ'יבלד דיקי במאה ה-19 בשיטת מנהרות ופירים. הם גם מצאו את 'שער האיסיים' ושני השערים המאוחרים יותר. אחר כך חפרו כאן ברגיל פיקסנר, דורון חן ושלמה מרגלית בשנות ה-70 וה-80 של המאה שעברה. המחקר שלהם היה למטרות מוגדרות מראש בגלל עניין דתי בראשית הנצרות והאיסיים, כפי שהם גם פרשו את הממצאים. חומות העיר, השער והמגדלים נראים כעת שוב לאחר החפירות של המכון הארכיאולוגי הגרמני החל משנת 2015.

משלחת החפירות של המכון, משלחת החפירות של המכון