החפירות בשיחין 2019 – גן לאומי ציפורי

01/09/2019

בחודשים מאי-יוני 2019 נערכה עונת החפירות השישית בשרידי הכפר היהודי שיחין שמצפון לציפורי. החפירה המשיכה להתרכז בשטח העיקרי, בראש הגבעה, והתמקדה בשני נושאים: האחד הוא מתחם ייצור נרות השמן בצד מזרח, והשני שרידי בית הכנסת בצד מערב.

קיר בית הכנסת שנחשף בשיחין - ציפורי JPG
קיר בית הכנסת שנחשף בשיחין - ציפורי JPG, קיר בית הכנסת, צילום: Jourdan Barnett

ייצור הנרות:

גם השנה התגלו מאות שברי נרות שמן מכמה טיפוסים. השנה הושלמה עבודת התיעוד והבדיקה הסטרטיגרפית של הכבשן הקטן שנועד כנראה לצריפת נרות שמן וכלים קטנים. הכבשן נחפר בחלקו התחתון אל תוך שכבה קודמת וקירותיו הכילו לא רק אבני שדה ואבן גזית בשימוש חוזר, אלא גם שברי לבנים ששימשו בכבשנים קודמים. לבני טין אלו הן בעובי של כ-3 ס"מ, יש בהן גם כמה שלהן חור בקוטר של כ-5 ס"מ שדרכו עבר האויר החם מתא הבעירה אל תא הכלים. קוטר החור מתאים לתנור קטן כמו זה שנחשף, ועל כן נראה כי הוא נבנה מתנור קודם שעמד בקרבת מקום. בשנה שעברה נמצאו בכבשן נרות תמימים וספל חרס קטן. מתחת למפלס תא הבעירה התגלה נר שמן תמים מעוטר באמפורה על חרטומו ובאשכולות גפן בצדדים, מהטיפוס שמכונה עד כה "נרות דרום צפוניים". זהו הטיפוס המעוטר ביותר שיוצר בשיחין, אלא שבנר זה לא נוקב פי הנר (מקום הפתילה) ולמרות זאת הנר נצרף בתנור. הוא שייך ודאי לכבשן שקדם לכבשן שנחפר.

בעת הסרת מחיצה בין הריבועים, התגלו כמה ממצאים נוספים הקשורים לתעשיית הנרות: שבר תבנית, חלק עליון מעוטר

תבנית הנר התמים והמעוטר. צילום: יהושע (ישו) דריי   בורדה על החרטום ואשכולות גפן בצדיו; שבר נר שעל חרטומו ורדה ועל כתפיו ענף עם פרי;

שבר נר עם ורדה וענף עץ פרי (התמונה הימנית) ושבר תבנית עם ורדה ואשכולות גפן. צילום: Clair Oldfather

חלק עליון ושלם של תבנית אבן שעליה אמפורה על החרטום, עלי גפן ואשכולות ענבים על הגוף. זו תבנית האבן השלמה הראשונה מבית המלאכה של שיחין, והתבנית השלמה הראשונה של טיפוס "נרות הדרום" שמתגלה בחפירה ארכיאולוגית סדורה בארץ.

ממזרח לכבשן נחשפה בריכה מטויחת שנחפרה לתוך השכבה הקודמת. כשהבריכה יצאה מכלל שימוש היא מולאה בשברי פסולת קדרים, בעיקר מטיפוס "קערות ציפורי". הממצא מהשכבה שלתוכה נחפרה הבריכה הוא מהמאה ה-ב' לפסה"נ ועד המאה ה-ב' לסה"נ. בריכה זו וגם הקודמת, שנחפרה ב-2018, שימשו כנראה לטיוב החומר לתעשיית הנרות והכלים הקטנים במהלך המאות ה-א' וה-ב' לסה"נ. נראה כי תעשיית הנרות בשיחין, למרות איכותה הגבוהה, הייתה למעשה ייצור ביתי בחצרות בתי הקדרים.

 

 

בצד המערבי של שטח החפירה, נחפר ריבוע שמטרתו הייתה להתחקות אחר הקיר הצפוני והפינה הצפון מערבית של המבנה הציבורי שאנו מניחים שהוא בית כנסת. להפתעת המשלחת, התברר כי במקום ניצב עדיין קיר בגובה של למעלה מ-2 מ', הבנוי מ-7 נדבכים של אבנים מסותתות. הקיר הושתת על קטע של רצפת טיח קדומה יותר שנחשפה רק בקטע קטן. הממצא המאוחר ביותר מצפון לקיר הוא מקבץ חרסים מן המאות ה-ג' וה-ד' שמציינות את סופו של הכפר.

מדרום לקיר נחשפו 5 פריטים אדריכליים השייכים לבית הכנסת: 3 חוליות של עמודים בקוטר שבין 63 ל-67 ס"מ, בסיס עמוד וכותרת יונית בעלת לוליינים (וולוטות) שקועים. שימוש ביחס 1:9 מעלה את האפשרות שהעמודים היו בגובה של כ-6 מ'.

 

 

למעלה: הבריכה. למטה: קיר בית הכנסת. צילומים: Jourdan Barnett