הנאווית הכחולה חוזרת לירקון
10/10/2016ביום ב' (10/10/16) שוחררו בנחל הירקון שמונה מאות דגי נאווית כחולה שמצטרפים לעוד כשבע מאות דגים ששוחררו בנחל לפני חודש ימים.

הנאווית הכחולה היא אחד הדגים היפים שהתקיים בנחל באופן טבעי. הנאווית נכחדה מהירקון במהלך שנות התשעים כתוצאה מזיהום המים והתייבשות הנחל. מאז בוצעו פעולות רבות לשיקום הנחל בכלל זה הזרמה של כמות רבה של מים ובאיכות גבוהה. העדות הטובה ביותר לשיקום הנחל הוא השבה מוצלחת של הדג לבנון הירקון, שנכחד מהנחל עת הזיהום והושב בהצלחה במהלך שנות ה- 2000. לאור זאת חברו שוב רשות הטבע והגנים עם רשות נחל ירקון, הפעם להשבה של הנאווית הכחולה.
עבור פרויקט ההשבה אסף ד"ר אלדד אלרון, שמוביל את הפרויקט, לפני כשנה מאה פרטים של הדג נאווית כחולה מנחל תנינים. הדגים הועברו לבריכה ייעודית, שנחפרה על גדות נחל הירקון- בגן לאומי מקורות הירקון, לאקלום ולרבייה. במהלך השנה האחרונה בוצעו תצפיות בבריכה המלאכותית על מנת לוודא שהדגים הסתגלו בהצלחה לביתם החדש ומתרבים שם. היום נאספו חלק מתוצרי הרבייה מבריכת האקלום והועתקו חזרה לנחל הירקון. האקולוגית ד"ר דנה מילשטיין, מרשות הטבע והגנים מציינת כי , "הפרויקט מבחינתנו עדיין לא תם. אנו נמשיך לעקוב אחר התאקלמות הנאוויות גם בנחל הירקון ונבצע העתקות נוספות ככל שידרש עד להתבססות אוכלוסייה של הנאווית בנחל. ההצלחה הגדולה של השבת לבנון הירקון בהחלט זורעת אופטימיות גם באשר לנאווית".
תעודת זהות נאווית כחולה:
נאווית כחולה היא דג קטן (עד חמישה סנטימטר), שתפוצתו בפרס, תורכיה וישראל. בישראל שני תתי מינים של הנאווית; נאווית כחולה עינונית (A. m. mento) ו- נאווית כחולה פסוסה (A. m. striptus) השונים זה מזה בדגמי הצבע.
הנאווית הכחולה העינונית נמצאת בגליל- בכינרת וצפונה לה, ואילו הנאווית הכחולה הפסוסה נמצאת במערכת נחלי החוף ובאזור בית שאן. בעין פשחה חיים שני התת מינים יחד והם מעמידים בני כלאים. הנאווית מתקיימת במקווי מים בריכתיים. מתפתחת היטב בסביבה עשירה בצמחי מים המספקים לה מחסה מפני טורפים.
הנאווית הכחולה ניזונה במזון מהחי ומאצות. הזכר והנקבה של הנאווית נבדלים זה מזה בצבע גופם. בעונת הרבייה הזכרים צבעוניים יותר ואת גופם מעטרות נקודות כחולות רבות. צבע הנקבות אפור, דל לעומת זה של הזכרים. הנאווית מתרבה על ידי הטלה של ביצים אותם מטילה במהלך האביב. בתקופה זו נעשים הזכרים טריטוריאלים. כל זכר בונה בשטחו קן וממתין לנקבות שיבואו להטיל את ביציהן.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים