הנחיות בנייה מהעולם העתיק: תובנות חדשות על תווי הסתתים של העולם הרומי

מאת: ארלטה קובלבסקה וד"ר מיכאל איזנברג, משלחת חפירות סוסיתא המכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן, אוניברסיטת חיפה 01/07/2019

חוקרים מאוניברסיטת חיפה חושפים עוד רובד חשוב בהבנת תווי סתתים מהתקופה הרומית ומציעים לראשונה מסגרת כרונולוגית מוחלטת לתופעה ולהבנתה.

5d1a0449270c5
5d1a0449270c5, רחבת הפורום בסותיתא. כ-20 מאריחי הבזלת נושאים הבזלת נושאים תווי סתתים

העיר העתיקה סוסיתא הולכת ונחשפת זה כעשרים שנים בידי משלחת מטעם המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה בראשותם של ד"ר מיכאל איזנברג וארלטה קובלבסקה. עבודת המשלחת מאפשרת לרשות הטבע והגנים לפתח בחודשים אלו את גן לאומי סוסיתא לביקורי קהל. החוקרים ערכו מחקר מקיף של תווי הסתתים מהתקופה הרומית בסוסיתא

ובאתרים רומיים רבים נוספים והצליחו לראשונה לתארך את התופעה במסגרת כרונולוגית קשיחה ולהבין אותה באופן טוב יותר. תווי סתתים הופיעו גם בתקופות קדומות לרומית וגם לאחריה, אך שיאם בתקופה זו במסגרת מפעלי הבנייה הכבירים שלה.

המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Tel Aviv, מאפיין את תופעת תווי הסתתים במזרח הרומי ובעיקר באזור א"י, ירדן וסוריה של היום ומציע לראשונה מסגרת כרונולוגית להופעתם.

A. Kowalewska and M. Eisenberg, “Reading the Signs – Masons’ Marks from Antiochia Hippos and Roman Syria-Palaestina”, Tel Aviv 04. 2, 2019.

תווי הסתתים הם סימנים זעירים שנחרתו על גבי אבני הבנייה, אך מרגע שמבינים את שפתם, משמעותם גדולה. שני סוגי תווי סתתים שכיחים: הראשון הוא ציון תו היכר המסומן במחצבה. אבני הבנייה הגיעו מן המחצבות הסמוכות לעיר ועל כל אבן חמישית לערך סותת תו פשוט. התו הוא בדרך כלל אות ביוונית, בכל שפה אחרת שהייתה מוכרת באזור ואפילו סימן פשוט שאינו אות. אבני המחצבה הגיעו אל אתר הבנייה הקדום ועל האבן העליונה ניתן היה להבחין בקלות בתו ההיכר של המבצע וכך לתגמל אותו על עבודתו או לספור את סך אבני הבנייה שסופקו. התו מהסוג השני הוא מעניין יותר; זהו סימן המשמש כמדריך לשם בנייה והרכבה של עמוד, פריטים אדריכליים או מבנה. באופן זהה לחלוטין לרהיט איקאה שרוכשים כיום היו הנחיות הרכבה בעולם העתיק. פריטי האבן סומנו בצד עליון שמאל או תחתון ימין, מוספרו בהתאם למיקומם בבנייה והכילו הנחיות ברורות החקוקות באבן ו/או צבועות עבור האדריכל והבנאי הקדום. כ 10% מכלל מרצפות הבזלת הכבדות בסוסיתא נושאות תווי סתתים. הצלחנו לזהות 10 תווים שונים. כלל לא בטוח שאנשי המחצבה ידעו קרוא וכתוב, אך מה שהיה חשוב הוא שאת הסימן ידעו לסתת על כל אבן חמישית בכדי שיקבלו את שכרם, והבנאים ידעו לפרשם.

התווים כה קשים לזיהוי היום עד שלעיתים כלל לא מודעים לקיומם עד אשר תרים אחריהם עם פנס לאחר שיודעים היכן יש לחפש. 'האסימון נפל לנו' רק לאחר שכבר הרכבנו חלק מחוליות הבזלת הכבדות שהרכיבו את עמודי הבזיליקה הרומית.

כל עמוד הגיע לגובה של כ 9 מ' והורכב מאדן, בסיס, חוליות וכותרת, כולם עשויים מהבזלת המקומית. הבעיה מתחילה כאשר אתה מבקש להרכיב את החוליות וליצור גזע עמוד שווה גובה בכל המבנה. כל חוליה היא בקוטר שווה אך בגובה שונה. במחצבה התאימו את החוליות כך שהגובה הכללי של גזע העמוד יהיה שווה, סימנו כל חוליה בקווים, המסמנים מיקומה בגובה, ולצידם אות ביוונית זהו סימן ההרכבה לבנאים. – IIIIA יהיה מעל IIIA וכו'. זיהוי כמה מחוליות העמודים שעיטרו את רחוב העמודים הראשי של העיר סוסיתא איפשר לחוקרים לראשונה לשחזר במדויק חלק מהחוליות של עמוד ברחוב. המאוזוליאום )קבר מעוטר בעל מספר קומות( הרומי ההולך ונחשף באוכף של סוסיתא מכיל עשרות רבות של פריטים בעלי עיצוב מדהים וקפדני בבזלת ואלו נושאים תווי סתתים; אולי יום אחד יתאפשר לנו לשחזר את המבנה בהתבסס על תווי הסתתים.

5d1a043ca3f9d, הדקומנוס מקסימוס ממזרח לפורום. תווי סתתים על ריצוף הבזלת

החידוש הגדול במחקר זה הוא ההבנה שלתופעת תווי הסתתים, מהסוג שתואר לעיל, קיימת מסגרת כרונולוגית קשיחה למדי מסוף המאה הא' ועד לסוף המאה הב' לספירה. המחקר יאפשר כעת לחוקרים נוספים להשתמש בנתון זה בכדי לתארך פריטי בנייה הנושאים תווי סתתים מן התקופה הרומית אשר שלא ניתן לתארכם באופן אחר. תופעה זו של תווי הסתתים קשורה ככל הנראה במפעלי הבנייה העירוניים הענקיים במהלך ה'שלום הרומי', ששיאו במאות אלו.

5d1a044534d12, חולית עמוד מבזלת מאחד מעמודי הבזיליקה הנושאת תו סתתים
5d1a0440ddce3, חולית עמוד מאחד מעמודי רחוב העמודים של הדקומנוס מקסימוס הנושאת תו סתתים
5d1a044d17276, בדיקת השליפה של מוטות