הרעלת נשרים חמורה בעין עבדת

29/03/2015

הנשרים בסכנת הכחדה

משפיקים על אתרי הנשרים
משפיקים על אתרי הנשרים, משפיקים על אתרי הנשרים

ביום שישי, 27 במרץ 2015, גילה פקח מחוז דרום של רשות הטבע והגנים בגן לאומי עין עבדת נשר במצב גופני ירוד, שנראה סובל מהרעלה. הנשר הועבר לטיפול בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים.

במקביל ומיד הופעל ברשות "נוהל הרעלות", תהליך שיטתי שמטרתו לגלות את מקור ההרעלה ולבדוק את מצב אוכלוסיית הנשרים באזור. במהלך סוף השבוע התבצעו סריקות נרחבות בהשתתפות 20 צוותים של פקחים ומתנדבים ממחוז הדרום ומיד הופעלו ותוגברו תחנות האכלת הנשרים בשטח למזעור הנזקים והפגיעה. באופן זה, התגלה בהמשך נשר בוגר נוסף שהורעל. נכון ל-29 במרץ – הנשר מתאושש.

יום לאחר המקרה, ובמסגרת הסריקות והתצפיות, הבחינו הפקחים בגוזל מת באחד הקנים. בעזרת יחידת החילוץ הר הנגב של משטרת ישראל גלשו לקן ואכן גילו את הגוזל המת. בקן נוסף שגלשו אליו נמצא נשר בוגר מת כאשר תחתיו נמצאה ביצה, שנלקחה והועברה להדגרה באינקובטור מיוחד.

סך הכל, הורעלו למוות 2 נשרים בוגרים ו-3 גוזלים.

מחפשים אחר מקור ההרעלה

מבדיקות שנערכו בבית החולים לחיות בר, עולה כי הנשרים הורעלו לאחר שנחשפו לזרחן אורגני. מדובר בחומר הדברה חקלאי מסוכן שנועד לפגוע בחרקים מזיקים.

נכון לצהריי יום ראשון, 29 במרץ, מקור ההרעלה עצמו טרם נמצא ופקחי רשות הטבע והגנים ממשיכים במאמצי האיתור.

הגולן: הרעלה נוספת לפני שבועיים

המספרים הללו מצטרפים להרעלת נשרים שהתרחשה לאחרונה ב-14 במרץ באזור ציר הנפט-נפחא שברמת הגולן. שם נמצאו 4 פגרי נשרים.

נתון מדהים

אוכלוסיית הנשרים בגולן מונה 27 פריטים, ומותם של 4, מהווה מכה לניסיון לשקם את אוכלוסיית הנשרים בגולן, שמנתה בעבר יותר מ-200 נשרים.

מה כולל "נוהל הרעלה" של רשות הטבע והגנים?

מרגע שמופעל "נוהל הרעלה", נעשות באופן מידי מספר פעולות במקביל, על ידי פקחי רשות הטבע והגנים

  • סריקות פיזיות בשטח לאיתור מקור ההרעלה.
  • הפעלת מודיעין בשטח (כולל תחקורים) לאיתור מקור ההרעלה.
  • בדיקת קני נשרים באזור ובחינת מצב הגוזלים.
  • בדיקת הפרטים בשטח במיוחד פרטים שאליהם מוצמד מתקן לוויני.
  • המטרה: ניטור מקורות המזון של הנשרים.

נשרים בסכנת הכחדה

הנשר המקראי הוא אחד מגדולי העופות הדורסים בישראל. הנשרים הניזונים מפגרי בעלי חיים, מקיימים מושבות קינון וריכוזי לינה על גבי מצוקים גבוהים ותלולים במקומות שונים בארץ, בהם שמורת טבע גמלא, גן לאומי עין עבדת שבשמורת מצוק הצינים, הר הנגב ועוד.

מאז מחצית המאה הקודמת חל צמצום משמעותי באוכלוסיות הנשרים המקננים בארץ והם נמצאים בסכנת הכחדה. הסיבות לירידה קשורות קשר הדוק לפעילות האדם, כאשר הגורם העיקרי הוא הרעלות. שימוש נרחב ובלתי מבוקר בחומרי הדברה הגורמים לתמותה המונית של נשרים הניזונים מפגריהם של בעלי חיים או בולעים את הפיתיון המורעל ומורעלים אף הם.

גורמים נוספים

התחשמלות מעמידה על קווי מתח גבוה, ציד, הפרעות אדם לקינון וכן שינוי ייעודם של שטחים טבעיים ליישובים בנויים, לשטחי חקלאות ולאזורי תעשייה.

בעקבות הירידה בגודל אוכלוסיית הנשרים, מבצעת רשות הטבע והגנים מגוון רב של פעולות, בניהן פעולות מחקר, אכיפה, חינוך והסברה, למניעת הכחדתם. בפעולות לאישוש אוכלוסיית הנשרים בארץ שותפים חברת חשמל, כיל, החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים