התחדשנו: שמורת טבע מורדות הרי נפתלי

29/12/2022

בשבוע שעבר הוכרזה שמורה חדשה: השמורה מהווה חלק מהמסדרון האקולוגי הארצי צפון-דרום, גדלה בה צמחייה ייחודית ונדירה, מתקיים בה מגוון אקולוגי רחב ונמצאו בה ארבעה ישובים מהעת העתיקה

שמורת טבע מורדות רכס נפתלי ממוקמת בגליל המזרחי, ממזרח לעמק החולה ומהווה את המדרונות המזרחיים של הרי נפתלי. השמורה מהווה רצף אקולוגי בין שמורת נחל קדש מדרום ושמורת מצוקי קריית שמונה, יערות נטועים וגן לאומי תל חי מצפון. רצף זה יכול לתמוך באוכלוסיות בנות קיימא. רצף זה הוא גם חלק מהמסדרון האקולוגי הארצי צפון דרום.

השמורה מהווה יחידה נופית מגוונת עם תצפיות נוף מרהיבות לעמק החולה. היא גם מגוונת אקולוגית בייצוג של בתי גידול בהפרשי גובה של כ- 600 מ'.

הצמחייה הייחודית בשמורה

במרומי השמורה חורש של אלון מצוי, עוזרר קוצני ואשחר מנוקד וכן שילוב נדיר של שלושת מיני האלה הגדלים בארץ, אלה אטלנטית, אלה ארצישראלית ואלת המסטיק. זהו אחד מהמקומות הבודדים, ככל הנראה, בו קיימת אלת ספורטה, שהיא בת כלאיים של אלה ארצישראלית עם אלת מסטיק.

במורד השמורה ישנו מגוון של תצורות צומח, שהבולטות בהן היא הגריגה של הקידה השעירה, הבתה העשבונית העשירה מאוד במינים, החורש ויער הפארק. יער הפארק של אלון תבור ואלה אטלנטית גולש עד תחתית המדרון. האלות האטלנטיות גדולות במיוחד ומהוות בחלק מהשטח תצורה נופית מיוחדת.

מבין הגיאופיטים נמצא את החלמונית הזעירה, חצב מצוי, כדן סגול, כדן קטן פרחים, רקפת מצויה, כלנית מצויה, בן-חצב יקינטוני, נורית אסיה, נרקיס מצוי, סחלב פרפרני,  דבורנית צהובה, וסתוונית היורה. כמו כן סייפן התבואה, לוע ארי גדול, גביעונית הלבנון, קדד גדול פרי, אחיאירוס מצוי וכן צמחי אזורים לחים כמו שנית מתפתלת, פלגית שיחנית, עבדקן מצוי וכרפס הביצות.

בשמורה צמחים בסכנת הכחדה רבים: אירוס הדור, אירוס נצרתי, מרווה מרושתת, פעמונית צידונית, שלהבית צהובת עלים, עטינית ארוכה. באזורי המעיינות שבשמורה נמצא את הארכובית הצמירה, אשבל ארך שיבולת, גמא ירקון, גמא פפירוס, ברוניקת החולה, גמא אזמלני, נופר צהוב וסחלב הביצות, יש לציין שחלק מהצמחים הושבו לשטח לשיקום בתי גידול לחים.

מהצמחים הנדירים נמצא את אלת הכלאיים, חוטמית מאוצבעת, מרווה מרושתת,  סחלב איטלקי וכן בבתי גידול לחים: מדד זוחל, ספלילה מצויה ונידה קטנה.

חשוב לציין כמה מאבות צמחי התרבות הגדלים בשמורה, כמו: זית הבר, אגס סורי, שיבולת שועל נפוצה וחיטת הבר. שימור דינמי של אבות צמחי התרבות בבית גידולם הטבעי (IN SITU) מהווה כיום אחת ממטרות שימור הטבע המודרני, כפוטנציאל לעמידות ולפיתוח זני תרבות.

5

 

עולם החי בשמורה עשיר ומגוון

ד"ר יפתח סיני, אקולוג מרחב גליל תחתון מרשות הטבע והגנים: זהו אחד מבתי הגידול החשובים לצבי הארצישראלי, שאוכלוסיית בארץ הולכת ופוחתת, כמו גם לטורפים, כמו זאב, תן, קרקל, שועל מצוי, צבוע, נמייה, דלק, גירית מצויה, חתול ביצות וחתול בר ולאוכלי עשב נוספים כמו שפן, חזיר בר, דורבן וארנבת ויערון צהב צוואר. וכן אוכלי חרקים כמו קיפוד מצוי,  ועטלפי חרקים כמו יזנוב קטן ויזנוב גדול.

מהזוחלים נמצא את הנחש זעמן שחור, קמטן, לטאה זריזה, מניפנית גלילית, שממית עצים וצב יבשה. דו – חיים כמו צפרדע נחלים.

עולם העופות עשיר, מינים רבים של ציפורי שיר כמו עורבני, עלוית, מיני סבכי, חכלילית עצים, דוחל שחור גרון, שלושה מיני חנקן, ירגזי, שרקרק, ירקון, צופית, חוחית, שיחנית קטנה, נקר סורי, קוקיה מצויצת וגדרון. עופות קרקע כמו חוגלה ופרנקלין, ציפורי מצוקים כמו צוקית בודדת, עופות דורסים כמו עקב עיטי (המקנן בשמורה), חיוואי, איית צרעים, שלושה מיני זרון, רחם, עיט שמש, עיטם לבן זנב, עקב חורף, נץ קצר אצבעות, נץ מצוי ובז מצוי, דורסי לילה כמו: לילית, תנשמת, אוח עיטי, ינשוף עצים, כוס חרבות ושעיר.

בשמורה פרפרים רבים, ביניהם: צבעוני שקוף, לבנין התלתן, לבנין הרכפה, לבנין הצלף, כחליל האזוב, סטירית משוישת, זנב סנונית נאה, כתום כנף צהוב ונמפית הלבנון.

בשמורה רעיה של עדרי בקר, המהווים חלק מממשק השמורה לפתיחת חורש ולמניעת שריפות, שביל הולכי רגל ודרך נופית חוצים את הרכס מלמעלה למטה ופותחים בכך את השמורה לטיולים.

 

3

 

הממצא הארכיאולוגי

ד"ר דרור בן יוסף, ארכיאולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים: בתחום שמורת הטבע ארבעה יישובים מהעת העתיקה.

חורבת רשיד – יישוב מתוחם בקיר אבן ובו יסודות מבנים. במקום מבנה מרכזי מרובע ופתח בעל אבני מזוזה. בדרום החורבה נמצאו משקולות בית-בד, משטח סחיטה ובור אגירה. אבני בנייה רבות מפוזרות בגבול היישוב. במזרח נתגלה קיר תמך לטרסה ונאספו מהשטח חרסים מהתקופות הרומית המאוחרת והביזנטית.

ארץ' אל סולםמבנה מסיבי מהתקופה הרומית ובו אבני בנייה גדולות. שרידי יישוב וחרסים התקופות הבאות: הברזל, ההלניסטית, הרומית הקדומה וימי הביניים.

אל בויזיה במקום נתגלו שרידי בנייה ומתקנים חצובים בסלע. לאור ממצא כלי צור יש לתארך את המכלול לתקופה הניאוליתית (8000 לפסה"נ לערך). לאור ממצא החרסים עולה שהמקום נושב גם בתקופת הברונזה הקדומה (3000 לפסה"נ לערך).

חורבת כפר ג'חולהבמקום מערות קדומות חצובות בסלע, מיתקנים חצובים וחרסים מתקופת הברונזה הקדומה ב' וימי הביניים.

2

 

הישג חסר תקדים

לדברי רעיה שורקי, מנכ"לית רשות הטבע והגנים: "זהו הישג חסר תקדים בקידום הכרזת שמורות טבע וגנים לאומיים לשנה זו מאז הקמת  הארגון באמצע שנות ה 60. ההכרזות הן  באזורים בעלי חשיבות אקולוגית, נופית וערכית בהן גם הכרזה על גלישת פלמחים כשטח מוגן ייחודי בלב המים הכלכליים של מדינת ישראל הודות לשרת הגנת הסביבה תמר זנדברג ושרת הפנים אילת שקד ומנהל התכנון.

"אני מודה לראשי הרשויות שתמכו בהכרזות ורואים בנו שותפים  לשמירת  השטחים הפתוחים משאב חיוני לשמירת צביונה של המדינה. ההכרזות על שמורות וגנים חשוב עוד יותר לאור לחצי הפיתוח המאיימים על השטחים הפתוחים ושינויי האקלים המחייבים היערכות של הגורמים הרלוונטיים לשמירת הטבע ונכסי המורשת.

"בעשור האחרון הוכרזו בין 2012-2021 73 שמורות טבע ו-26 גנים לאומיים בשטח כולל של 670 אלף דונם. המשימה שלנו לשנים הקרובות היא קידום הכרזות שמורות טבע בים לצד ניהול הגנים והשמורות הקיימות תוך התמודדות עם כמויות המטיילים ההולכות וגדלות בשטחים הפתוחים".

חזיר בר בשמורה

 

נכתב בסיוע ד"ר דידי קפלן