חזירי בר 

01/07/2018

חזיר בר הוא יונק אוכל-כול והוא חי בעדרים. הוא ניזון משורשים ופקעות, מחרקים, מזוחלים, מגרגירים, מבלוטים ואף מנבלות. יש מהם שאף צדים את טרפם. החזירים פעילים ביום ובלילה, אך בגלל תנאי מזג האוויר בארץ ופעילות האדם האינטנסיבית הם מעדיפים לחפש את מזונם בשעות הקרירות יותר – משעות הערב עד שעות הבוקר המוקדמות. בשעות היום הם מעדיפים להסתתר ולנוח במקום מוצל וקריר. בחורף ניתן לראותם בכל שעות היום.

חזיר בר
חזיר בר, חזיר בר - צילם עזרא חדד, רשות הטבע והגנים

תפוצה בישראל

לחזיר הבר בישראל אין אויבים טבעיים והוא מצליח להתמודד היטב עם שינויים בסביבה. כמו כן הוא סקרן ובעל יכולות למידה והתרבות גבוהות. כל אלו הפכו אותו בארץ (ובמקומות רבים בעולם) למין מתפרץ, כלומר מין שהגורמים המווסתים את אוכלוסייתו השתנו ובעטיים גודל האוכלוסייה ותפוצתה עלו עלייה חדה.

ביישובים רבים ברחבי הארץ נרשמות כניסות של חזירי בר בחיפוש אחר מזון זמין וקל להשגה, והם מוצאים אותו בשפע – בריכוזי פסולת, בפחי אשפה פתוחים, בנקודות האכלה של חתולי רחוב ובכל היצע מזון ממקורות מלאכותיים שהאדם הוא האחראי להם.

חזיר הבר והאדם

כניסתם של חזירי הבר אל תחומי היישובים גורמת מפגעים: נבירתם בקרקע בחיפוש אחר מזון מזיקה לגינות פרטיות וציבוריות, ובמקרים רבים הם הופכים פחי אשפה כדי להשביע את רעבונם.

חשוב לדעת: חזירי בר עלולים  להפחיד, אבל הם תוקפים בני אדם רק לעיתים רחוקות.

כיצד נוכל לסייע בהרחקת  חזירי הבר מיישובים?

טיפול בחזירי בר ללא הסדרה של מקורות המזון הזמינים אינו יעיל מהסיבה הפשוטה שמקורות המזון ימשכו עוד חזירים, ולכן כדי להרחיקם ממקומות היישוב יש לנקוט פעולות אלו:

  • יש להימנע מהאכלת חזירי בר.
  • יש לייצב ולקבע היטב את פחי האשפה. יש לוודא שהמכסה סגור ותקין.
  • קומפוסטר בחצר יש לייצב ולקבע בקרקע. ייצור קומפוסט בערימה פתוחה ימשוך אליה חזירים
  • יש לאתר נזילות מים ולעצור אותן. חזירי בר נמשכים לקרקע לחה כדי לנבור בה ולחפש בה מזון.
  • יש לגדר גינות פרטיות בגידור עמיד באיכות טובה.
  • אפשר למרוח חומר דוחה על בדים ולתלות אותם על הגדר או על הצמחייה בגובה נמוך. שיטה זו מתאימה רק במקומות שבהם לבני אדם או לחיות מחמד אין גישה לחומר הדוחה.

 

יש להימנע מפעולות אלו:

  •  אין להשאיר לחיות מחמד מזון ומים בכלים פתוחים מחוץ לבית.
  • אין להשאיר אשפה גלויה. יש לפנותה לפחי אשפה ולסגור אותם היטב.

 

חשוב לדעת:

ללא מעורבות ושיתוף הציבור לא יימצא פתרון יעיל לחדירת חזירי בר ליישובים. בכמה מקומות בישראל נעשות פעולות הסברה בנושא, ובעיר חיפה אף פותחו תוכניות חינוכיות ייעודיות.

האם מותר לפגוע בחזירי בר?

חזיר בר מוגדר בחוק "חיית בר מוגנת" וחל איסור חמור לצוד, לפגוע או ללכוד אותו ללא היתר בכתב מרשות הטבע והגנים. חזירי הבר היו נפוצים בארץ ישראל גם בתקופות קדומות והם חלק מנופה ומן המערכת האקולוגית שלה. רשות הטבע והגנים מופקדת על שלומן של חיות הבר מתוקף החוק בישראל, ובפעולתה לשמירה על המגוון הביולוגי בישראל היא חותרת גם לצמצם את הפגיעה או את ההטרדה שגורמות חיות הבר לחקלאים ולתושבים.

זיהוי מהיר

ראשו של חזיר הבר גדול יחסית ורגליו קצרות. פרוותו של חזיר צעיר מפוספסת ושל בוגר אפורה. אורך גופו של חזיר בוגר הוא 150-130 ס"מ ומשקלו 100 ק"ג ויותר. הנקבות נעות עם קבוצת גורים צעירים בדרך כלל.

לדיווחים  ולייעוץ צרו קשר עם מוקדי הרשויות המקומיות בטלפון 106