היום העולמי לשמירת החי בבר

מאת: איל שפירא | פברואר 2017| 03/03/2018

שיתוף הפעולה הבינלאומי לשמירת חיות הבר וצמחי הבר בעולם מגיע לשיאו מדי שנה בשנה ב"יום העולמי לשמירת החי בבר" (World Wildlife Day), המצוין בכל 3 במרץ. ביום זה הציבור נחשף למגוון החי והצומח בעולם ולצורך בשימורו, והשנה אנו נקראים להקשיב לצעירי העולם וללמוד, לדעת ולפעול למען חיות הבר וצמחי הבר בהווה ובעתיד.

עזניות הנגב נעלמו מהארץ לפני כמה עשורים אך הפרט שבתמונה הגיע לביקור מפתיע בחי בר כרמל ביוני 2013 צילום- דיוויד רזק
עזניות הנגב נעלמו מהארץ לפני כמה עשורים אך הפרט שבתמונה הגיע לביקור מפתיע בחי בר כרמל ביוני 2013 צילום- דיוויד רזק, עזניות הנגב נעלמו מהארץ לפני כמה עשורים אך הפרט שבתמונה הגיע לביקור מפתיע בחי בר כרמל ביוני 2013 צילום- דיוויד רזק

גם מי שחשב שכבר ראה הכול נאלץ להודות שהמראה היה מכמיר לב במיוחד. בחורף 2015 הזעיקו מטיילים באזור שוהם את פקחי רשות הטבע והגנים בעקבות היתקלות בציידי צבאים. בתום מרדף קצר התגלו לעיני הפקחים שלוש נקבות צבאים שחוטות, אחת עדיין מניקה.

המראה היה עצוב ומקומם, ומראות מעין אלו חוזרים ונשנים. אין חולק שהסחר הבינלאומי הלא חוקי בחיות ובצמחי בר ובמוצריהם הולך ומתרחב, והוא איום גדול המרחף על עולם הטבע. כדי למנוע פגיעה באוכלוסיות הטבעיות ולשמור עליהן, רשות הטבע והגנים משקיעה מאמץ מיוחד ומשתפת פעולה עם עוד 180 המדינות החתומות על אמנת CITES להסדרת הסחר הבינלאומי בחיות בר ובצמחים בסכנת הכחדה.

צבי שניצוד- הצבאים מוגנים בחוק האוסר לצוד אותם- צילום מוטי שפי, צבי שניצוד- הצבאים מוגנים בחוק האוסר לצוד אותם- צילום מוטי שפי

לצקת תוכן בהצהרות

שיתוף פעולה חובק עולם זה זוכה בחיזוק משמעותי ממיזם "היום העולמי לשמירת החי בבר" (World Wildlife Day), שמאז 2013 מצוין בכל שנה ב-3 במרץ. מטרותיו העיקריות הן חשיפת הציבור למגוון החי והצומח על פני כדור הארץ והעלאת המודעות לצורך בשימורו. לשם כך האו"ם אינו מסתפק בהצהרות אלא יוצק תוכן ממשי במחויבות לערכן הרב של חיות הבר ושל צמחי הבר ולתרומתם העצומה לעולמנו: תרומות אקולוגיות, גנטיות, מדעיות, כלכליות, חברתיות, תרבותיות וחינוכיות.

בישראל רשות הטבע והגנים היא הגוף המקצועי הממונה מטעם המדינה על כל נושאי האמנה ועל ההתמודדות בסחר בחיות בר ובצמחי בר שמקורם ישראל ומדינות אחרות. ישראל ממוקמת בין שלוש יבשות ולכן עולם החי והצומח בה עשיר מאין כמוהו, אך לעתידם של רבים מבעלי החיים והצמחים נשקפות סכנות מהרעלות, מציד לא חוקי ומהרס בתי גידול טבעיים עקב פיתוח מואץ על חשבון השטחים הפתוחים.

שתי דרכים עיקריות בהן מתמודדת הרשות עם פגיעות אלו הן יצירת גרעיני רבייה להשבה לטבע של מיני חיות בר בסכנת הכחדה ושל מינים שחיו בעבר בתחומי ישראל ונכחדו בה, והקמת גני מקלט למיני צמחים בסכנת הכחדה. בגני המקלט הצמחים מתרבים וזרעיהם ייזרעו בטבע.

צפו בסרטון:

הקשיבו לקולות הצעירים

השנה (2017) הנושא של היום העולמי לשמירת החי בבר הוא הדור הצעיר, וססמתו "הקשיבו לקולות הצעירים", שכן כרבע מאוכלוסיית העולם היום היא בגילים 10 עד 24 ומדור זה יצמחו מנהיגי העתיד ומקבלי ההחלטות.

כרזה של ארגון האומות המיוחדות, כרזה של ארגון האומות המיוחדות

את הכרזה הפיצו בארצותיהן המדינות החברות בארגון.
"כל דור אחראי לשמור על חיי הבר למען הדור שבא אחריו", אמר לאחרונה ג’ון סקאנלון, מזכ"ל ארגון CITES. "כדי שנצליח עלינו לרתום את הכוחות ואת יכולת החדשנות של הצעירים לחכמת החיים ולניסיון שלנו, המבוגרים. השמירה על חיי הבר תבטיח את ההישרדות של בני האדם, של בעלי החיים ושל הכוכב שלנו… לאור הקצב הנוכחי של הציד והסחר הבלתי חוקיים, האם יום אחד בעתיד ידברו בני האדם על פילים, על קרנפים ועל עוד מינים בסכנה כפי שאנו מדברים היום על ממותות, כלומר כמו על יצורים פלאיים השייכים לעבר?"

לוגו עברית-יום שמירת חיות הבר, לוגו עברית-יום שמירת החי בבר 3 במרץ