יום הנדידה 2014

30/03/2014

תיירות נודדת בעקבות הציפורים
יום הנדידה הבינלאומי 2014, מציין את הקשר ההדוק בין נדידת העופות לבין עולם התיירות.

יום הנדידה 2014
יום הנדידה 2014, יום הנדידה 2014

בדומה למעוף הציפורים הנודדות, גם בני אדם טסים ממקום למקום ברחבי העולם. חלקם עושים זאת על מנת לחזות בתופעות טבע ייחודיות (ecotourism). אבל תופעה אנושית מבורכת זו – חשוב שתיעשה באופן שיבטיח קיימות ויתחשב בעופות הנודדים ובבתי הגידול שלהם.

השנה, ארגון התיירות הבינלאומי – WORLD TOURISM ORGANIZATION UNWTO חבר ליום הנדידה במטרה לקדם את המודעות והשמירה על "הטסים המתמידים מן הטבע", זאת לצד הצגת היבטים של הדרכים להגן על העופות הנודדים ועל בתי הגידול שלהם.
החיבור בין נדידת העופות לבין תחום התיירות, יעסוק בין השאר בהקמת מיזמים שבבסיסם הקמת וטיפוח בתי גידול באתרי נדידה מרכזיים בעולם. מטרה נוספת בפרויקט היא גם לרתום את האוכלוסייה המקומית לטובת שמירה על אופיו של האתר, הרגיש מבחינה אקולוגית.
ישראל, כך יודע כל צפר מתחיל, זכתה להימצא במיקום גיאוגרפי ייחודי בכל הקשור לנדידת הציפורים בקו אירופה-אפריקה. כ-11 מיליארד ציפורים נודדות ברחבי עולם פעמיים כל שנה, בסתיו ובאביב.
לפחות כחצי מיליארד מהן חולפות בשמי ישראל, בזכות מיקומנו המיוחד – מה שהופך אותנו למעצמת נדידה אמיתית.
מיקום זה, בצומת המצוי בין שלוש יבשות (אפריקה, אירופה, אסיה), אף יוצר מפגש בין אזורים ביו-גיאוגרפיים שונים: אזור ים תיכוני, אזור איראנו-טורני ואזור סהרו-ערבי (עם חדירות טרופיות ואלפיניות).
זאת ועוד: מינים רבים של עופות נודדים נמנעים מחציית ימים ולכן אלו מהם שמקיפים את הים התיכון ממזרח – או את הים האדום ממערבו – חייבים לעבור מעל מרחבי ישראל בנדידת הסתיו והאביב.
כמדינה המוגדרת "מעצמת צפרות", מגיעים לישראל מדי שנה מרחבי העולם תיירים חובבי ציפורים, לצד צפרים, צלמים ומומחים בתחום.

רשות הטבע והגנים, כגוף ממלכתי הממונה על פי חוק על הגנת חיית הבר בישראל, גאה להצטרף גם השנה לאירוע חשוב זה המתקיים ב-119 מדינות ברחבי העולם.

קישורים נוספים בנושא