כריש להכיר- כריש לווייתני Whale shark Rhincodon Typus
15/10/2017כמעט כל שנה באביב מגיע נציג של הדג הגדול בעולם לבקר את הרוחצים באילת, ומתחבב על כולם. השנה הסוף היה פחות שמח – הוא מצא את מותו. לזכרו של הכריש הצעיר מוקדשת הכתבה

משפחה
הכריש הענק הוא הכריש היחיד ממשפחת ה-Rhincodontidae (כריש-לווייתני), ובתרגום מיוונית: rhynchos = חרטום ו-odontos = שיניים, על שום השיניים הקטנות בקצה אפו. חשוב לציין שכריש לווייתני הינו כריש, ועל כן דג הוא. הוא נושם דרך זימים ככל הדגים. השם לווייתן הודבק לו משום גודלו העצום ונטייתו לשהות על פני המים, בדומה ללווייתנים.
תיאור ביולוגי
זהו הדג הגדול ביותר בעולם, מסנן פלנקטון, נמצא בכל הימים מלבד אזורי הקטבים והים התיכון. הוא שוחה לאט, בדרך כלל בגפו, ומתקבץ רק באזורי רבייה או באזורים עשירים במזון. הוא שוחה מרחקים גדולים, אך מגלה נאמנות לאזורי מחיה קבועים.
תזונה
צורת התזונה הינה אחת הסיבות העיקריות לשם שניתן לו. כריש לווייתני ניזון על ידי סינון פלנקטון, בדומה ללווייתני המזיפות הגדולים. סינון פלנקטון משמעו שחייה בפה פתוח באזורים שבהם נפוצות בעיקר חיות קטנות בגוף המים. חיות אלו הן בדרך כלל סרטנים, דגים וחסרי חוליות אחרים, אך דיונונים שונים השוחים בעמודת המים יכולים להיכנס גם הם לתפריט. בבליז ובמפרץ הפרסי גילו שכרישים אלו מגיעים במיוחד לאזורים שבהם מתרחשת רבייה גדולה של דגים, והם ניזונים מתאי המין בזמן ההשרצה.
איך מזהים?
אורכו של הכריש הלווייתני מגיע עד 12.5 מטרים (קיימים דיווחים על פרטים גדולים בהרבה, אך הם לא אומתו), ראשו שטוח ובקצהו שיניים קטנות. לאורך גופו נמשכים פסי אורך ברורים ועורו מקושט בדגם של פסים ונקודות. דגמים אלו וכן צלקות וחתכים משמשים חוקרים בעולם לזיהוי ודאי של הפרטים.
אזור מחיה
זהו כריש קוסמופוליטי נפוץ באזורים הטרופיים והממוזגים של האוקיינוסים בכל העולם. את רוב זמנו מבלה ב-50 המטרים העליונים, אולם הוא יכול לצלול גם לעומק כמה מאות מטרים. התקבצויות של צעירים ידועות בדרום ים סוף, ובאילת מבקרים צעירים באביב המאוחר.
מחזור חיים
שנים רבות לא ידעו דבר על דרך רבייתו של הכריש. בתחילת שנות ה-80 נמצאה ביצת כריש ובה עובר של כריש לווייתני, והמדענים השתכנעו שמדובר בכריש מטיל ביצים. ב-1996 נמצאה נקבה נושאת בבטנה 300 עוברים, והיא זכתה בכינוי "מגה-מאמא". התברר שבמין זה מתפתחות ביצים בעלות קליפה. הצאצאים בוקעים מן הקליפה בתוך גוף האם, ורק לאחר מכן יוצאים לעולם.
מצב אקולוגי
דיג מכוון ולא מכוון הביא לירידה מהירה במספר הכרישים הלווייתניים בעולם. הרבה משיטות הדיג שכוונו לכרישים אלו הופסקו בשנות ה-90, אולם מוצרים שונים המיוצרים ממין זה כגון תרופות, תמרוקים, מזכרות ואף בשר, עדיין נמכרים במחירים גבוהים מאוד.
כיוון שכרישים אלו שוחים לאט ושוהים משכי זמן ארוכים קרוב לפני המים, הם חשופים לפגיעות מכלי שיט, ובעיה זו מתעצמת עם העומס המתגבר בים. הכריש שהגיע לאילת בקיץ הנוכחי מצא את מותו במנועה של סירת גוררת גדולה בצד הירדני של המפרץ. פגיעות כאלו קשה מאוד למנוע בניהול או באכיפה כיוון שהן אינן מכוונות. מסיבות אלו, ומפאת קצב רבייה נמוך שלו, כמו רוב הכרישים הכריז ה-IUCN (האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע) שמין זה הוא מין "בסכנת הכחדה".
כזכור: כל הכרישים והבטאים מוגנים בישראל והדיג שלהם אסור על פי חוק.