לא לגעת, כן לדווח. בעמק החולה התגלו עגורים נגועים בשפעת עופות מזן H5N1
05/01/2022בחודשים האחרונים התפרצה מחלת שפעת העופות במשקים רבים באזורים שונים בארץ ולאחרונה היא פגעה גם בעופות בר. בשבועות האחרונים נתקלנו בתמותה של עגורים בעמק החולה בהיקף שכמותו לא ראינו מעולם. להתפרצות זו נוספו מספר אירועים בעמק יזרעאל, בעמק המעיינות ובאזורים אחרים. פקחי רשות הטבע והגנים אספו דגימות מהשטח והעבירו אותן למעבדת המכון הווטרינרי בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, והתגלה שהעגורים, השקנאים ועופות בר נוספים חלו בשפעת עופות מזן H5N1 – זן העלול לגרום תחלואה גם באדם.

יצאתם לשטח ונתקלתם בעופות פגועים או מתים?
- אין לגעת בהם בשום אופן – המחלה עלולה להדביק בני אדם!
- הימנעו גם ממגע עם הפרשותיהם. הן עלולות להכיל נגיפים רבים שיכולים להדביק או לעבור עמכם למקומות אחרים.
- הימנעו מדייג במעיינות, אגמים ומקורות מים נוספים. יש סיכון להדבקה גם במגע עם המים.
- אנא דווחו מיד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639 *
הדיווחים שלכם יסייעו לנו לנטר את מוקדי ההתפרצות ולמנוע את התפשטות הנגיף.
לדעת עוד: שפעת העופות בקצרה
מהי שפעת העופות?
מחלת השפעת נגרמת מנגיף ייחודי ברבגוניותו ובשינויים התדירים בו ומאופיין במגוון הזנים שהוא מייצר. שפעת העופות פוגעת בעיקר בעופות והם מפיציה, ויש לה כמה זנים שנבדלים אלו מאלו ברמות ההדבקה והאלימות שלהם. המחלה יכולה להדביק עופות ממינים שונים אך גם יונקים שונים ובסבירות נמוכה גם בני אדם.
כיצד הגיע הנגיף לישראל?
ישראל היא ציר נדידה חשוב לעופות וחולפים בה מדי עונה כחצי מיליארד בעלי כנף בדרכם מאירופה ואפריקה, לפי העונה. עמק החולה ואתרים אחרים בישראל משמשים אתר עצירה ו"תדלוק" לעופות רבים, וחלקם נשאר לחרוף בה, בעיקר עופות מים, שהם הנשאים הבולטים של הנגיף. המפגש בין עופות מאזורים שונים מגביר את סכנת העברת מחלות בין אוכלוסיות ומינים של עופות וסכנת התפרצויות בקרב אוכלוסיות שנחשפות לנגיף בפעם הראשונה.
כיצד עלולים בני אדם להידבק בנגיף שפעת העופות?
הדבקה אפשרית במגע ישיר עם עופות נגועים או עם הפרשותיהם. הנגיף יכול לעבור גם בהפרשות הנישאות על נעליים או על גלגלי רכב, וכדומה. הסיכוי שאדם יידבק מעוף מת או חולה המצוי במרחק כמה מטרים ממנו הוא נמוך ביותר.
מהם התסמינים הקליניים של שפעת העופות בבני אדם?
התסמינים דומים לתסמיני השפעת האנושית המוכרת לכולנו: חום ותסמינים נשימתיים, אך הם עלולים להחריף ולהתפתח למחלה חריפה מאד.
האם זן הנגיף שנמצא בעופות הבר שנפגעו – זן H5N1 – מסוכן לבני האדם?
בכל אירועי שפעת העופות השנה, גם בעמק החולה, היה מעורב נגיף מסוג H5N1. ידוע כי זהו זן אלים שעלול לגרום בסיכון נמוך לתחלואה בבני אדם. למרות הסיכוי הנמוך להידבקות, למי שייחשף לנגיף ולא יטופל, נשקפת סכנה מוחשית.
שימו לב:
שמורת טבע החולה סגורה, בשל שפעת העופות
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים