ליל כוכבים וירח
01/08/2021אם הסתכלתם לאחרונה לשמיים, במיוחד בלילה וניסיתם לראות כוכבים ולא כל כך הצלחתם תדעו שאתם לא לבד. יותר ויותר כוכבים נעלמים לנו.. או שאולי משהו מסתיר אותם?
לתופעה הזאת קוראים "זיהום אור".

נשמע כמו המצאה מוזרה.. איך אור יכול לזהם?
מסתבר שהוא יכול. ומסתבר שהנזקים שלו משמעותיים, גם לטבע, וגם לבני האדם.
אבל נתחיל מהתחלה:
ההגדרה המדעית של זיהום אור הוא "סך כל ההשפעות השליליות הנוצרות כתוצאה מתאורת לילה מלאכותית"
בעבר, האדם התאים את עצמו למחזור היום והלילה. עם האצת תהליכים טכנולוגיים עיור ופיתוח, התאורה המלאכותית והשפעותיה גדלו בהתאם. הבעיה היא, שחלק מהן לא לקחנו בחשבון.
תאורה מלאכותית מפריעה לתהליך הנדידה, משבשת מנגנוני רביה של בעלי חיים, יוצרת התנגשויות בין ציפורים ומעופפים, מקשה על טורפי הלילה לצוד ואף פוגעת בראייתם של בעלי חיים רבים.
במחקר שהתקיים בבריטניה, הוכח כי באזורים שיש בהם זיהום אור משמעותי, משתבש מנגנון הצמחיה ומשפיע על כל שרשרת המזון.
ולבסוף, זה מגיע אלינו.
חשיפה מוגברת לאור מלאכותי על חשבון אור טבעי יוצר שיבוש במנגנוני הערות והשינה, הפרעה לתהליך ייצור ההורמונים, הפרעות מטבוליות, דיכוי המערכת החיסונית והעלאת הסיכון למחלות שונות.
במדינות שונות כמו קנדה קיים חוק המגדיר בצורה מדויקת את עוצמת האור המותרת בשטחים ציבוריים.
בבריטניה הנושא של זיהום אור מוסדר כחלק ממדיניות התכנון הלאומית, באיטליה מתבצע מדידה של עוצמת האור וגבולותיו, כל חריגה מהתקן גוררת קנס, ובשוויץ הוסדר "כיבוי אורות" בשעה 22:00 בלילה באזורים רגישים אקולוגית.
בישראל אין עדיין חקיקה בנושא, אך קיימות המלצות המיושמות בתהליכי תכנון וביצוע של כבישים ומתקני תשתית, המדגישות כיצד בעזרת תאורה הממוקדת למטרה ניתן גם לתת מענה לצרכי האדם וגם לא לפגוע בטבע מסביב.
באזורים רגישים מבחינה אקולוגית ישנה הקפדה יתרה על שמירה על שמי לילה חשוכים באופן טבעי. ובנוסף פועלת רשות הטבע והגנים לקדם חשיפה של הנושא באמצעות חוויה אישית: "שמורת אור כוכבים". חוויה שניתן להבין את העוצמה שלה רק בלילה חשוך ושקט. זיהום אור הוא נושא שחשוב להיות מודעים אליו ולהשלכות שלו. וכן, לפתע הביטוי "אני אשב פה לבד בחושך" לא נשמע כמו רעיון גרוע כל כך.
אז אם עשינו לכם חשק לכבות את האור ולראות כוכבים מקרוב זה הרגע להמליץ. רשות הטבע והגנים מציעה לכם מגוון פעילויות ליליות מרתקות מגן לאומי כוכב הירדן בצפון ועד חי בר יטבתה שבדרום בפריסה ארצית ובמגוון הדרכות בהן תחשפו לשמים זרועי כוכבים ולהסברים שתמיד רציתם לשמוע ולא היה היכן. מהו מטר מטאורים פרסאידים? מהי ערפילית? מהן שנות אור, ואיפה עובר שביל החלב?
סיורי שקיעה ועששיות, תצפיות מודרכות, סדנאות צילום, סיפורי מיתולוגיה ואסטרונומיה,
ואם כבר לילה למה לא לשלב בלינה חוויתית בחניון הלילה, ואפילו הכנת פוייקה? הכל קיים ולכם נותר רק לבחור. להלן מבחר מייצג של פעילויות הקיץ בנושא אור כוכבים וירח, אז קדימה, תנו לכוכב ליפול מעליכם ותביעו משאלה

לפעילויות שבוע ליל מטאורים – לחצו כאן >>
לכתבות נוספות בנושא זיהום אור והשפעתו על הטבע בישראל – לחצו כאן >>
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות