מאורת זאבים בפרדס לימונים
31/05/2022בנגב המערבי ישנם מספר פרטים בודדים של זאבים, הם נצפים מידי פעם במצלמות שביל של רשות הטבע והגנים כחלק מניטור האוכלוסייה. השבוע זכו הפקחים לתצפית מפתיעה של משפחת זאבים: אמא אבא ושבעה גורים

מורן בקיש פקח רשות הטבע והגנים: ״חקלאי דיווח על תצפית של מאורת זאבים בתוך שטח חקלאי, הוא עסק בגיזום עצי הלימון ולפתע ראה חור כמו מאורה שהפריעה לגזום את עצי הלימון בפרדס". מורן הגיע למקום ויחד עם מתנדב הציבו מצלמות שביל במטרה לזהות האם מדובר בזאבים, ואכן בתיעוד מפתיע נראתה משפחת זאבים: זכר, נקבה ו-7 גורים. "אנחנו שמחים שהחקלאים נענו לבקשה והמתינו עם הגיזום כדי לא להפריע לזאבים ולגורים״.
צילום: רשות הטבע והגנים וינאי בונה
ינאי בונה, מתנדב רשות הטבע והגנים וצלם טבע שמסייע לפקח בתיעוד וניטור הזאבים במקום:
״האהבה הגדולה שלי בחיים זה לצלם והתרומה לרשות בשמירה על חיות הבר מעצימה את זה. בשנה האחרונה ראיתי רק זאבים בוגרים ועכשיו לראשונה תיעדתי גורים של זאבים, אירוע מיוחד ומרגש עבורי".
מורן בקיש: ״מדובר בשיתוף פעולה שמטרתו לשמור על חיות הבר באיזור ולמנוע חיכוך עם הציבור ועם החקלאים, התיעוד בוצע בפיקוח ואישור רשות הטבע והגנים והוא משמש למחקר על פעילות הזאבים באיזור. בצורה הזו הבנו שיש כאן משפחה חדשה ובסיוע החקלאי נצליח לשמור עליהם על שיעזבו את המאורה".
צילום: רשות הטבע והגנים וינאי בונה
אוכלוסיית זאבי הנגב המערבי מונה עשרות בודדות של פרטים. בתנאי המדבר הטבעיים טרפם הפוטנציאלי של הזאבים הוא ארנבות, חוגלות, מכרסמים, שועלים וצבאים. כשיש מעט טרף הזאב ניזון גם מפירות, ירקות וצמחים שונים. מאחר שמפגש בין טורפים גדולים לאדם עשוי להוביל למתחים ואף לפגיעה מכוונת בטורפים, הסברה הרווחת הייתה שהזאבים בנגב ינסו להימנע מקרבת האדם הן מבחינת המיקום והן מבחינת שעות הפעילות.
"צריך סיבה טובה מאוד כדי שחיית בר תתקרב לאדם" מוסיף בקיש. חוסר במזון בשטח הזמין לזאבים גרם לשינוי בהתנהגותם והזאבים התרגלו למצוא מזון בקרבת האדם וכן צל ומים בתוך הפרדסים. מדובר במזון שמקורו בפסולת או בגידולים חקלאיים ולעיתים אף האכלה שמבוצעת על ידי האדם. האכלה של חיות בר היא עבירה על החוק בישראל, היא פוגעת בחיות ויוצרת מפגשים בעייתיים בין האדם לחיות הבר ולכן הרשות פועלת להסברת הנושא ולתיעוד פעילות הזאבים וניטור האוכלוסייה.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות