מבצע עטלף במערת התאומים
06/01/2019במבצע משולב של כוחות רשות הטבע והגנים וצוותי כים ניר, הוטס ציוד בניה כבד למערת התאומים (נחל המערה) שבשמורת הטבע נחל דולב לשם

הסתיים פרויקט מורכב אשר התקיים בנחל המערה מבצע מיוחד: "מבצע עטלף", במסגרתו גויס צוות מוטס של חברת כים- ניר כדי לסייע בשינוע ציוד בנייה כבד לתוך מערת התאומים. מטרת המבצע – הסדרה ושיקום של שביל העץ שבמרכז המערה אשר נבנה במיוחד עבור המבקרים ונשחק עם השנים.
המערה תהיה סגורה למטיילים עד ל-1 לאפריל (כמדי שנה) על מנת לאפשר לעטלפים תרדמת חורף ההכרחית להישרדותם.
מהי מערת התאומים
מערת התאומים ממוקמת באזור בית שמש והיא מערה קרסטית גדולה ורטובה באורך של 75 מטרים וברוחב מקסימלי של 50 מטרים. במהלך מיליוני השנים בהם מומסת אבן הגיר על ידי זרימת המים במערה, נוצרו בה תופעות טבע נדירות הכוללות נטיפים מרשימים.
המערה נחקרה לראשונה בשנת 18734 כאשר רק בשנת 2009 החלו המחקר המודרני אשר בין השאר הביא לגילוי עצמות בני אדם ומטמון גדול של מטבעות כסף וזהב מתקופת מרד בר כוכבא.
כיום המערה היא מקום משכנם של כ-3,000 עטלפי פירות ועשרות עטלפי חרקים נדירים. והיא מוכרת לציבור בזכות ערכי טבע ייחודיים שבה. עד לשנת 2007, הביקור במערה היה קשה נוכח החשכה, ריבוי בורות וכוכים ומשטחי סלע חלקים מטפטופי המים מקירות המערה. ללא שביל הליכה מוסדר, שהו מבקרים בכל שטחי המערה, סיכנו את עצמם והפרו את שלוות העטלפים שמצאו בה את משכנם, מרביתם מינים מוגנים ובסכנת הכחדה.

באוקטובר 2007, הכשירה רשות הטבע והגנים שביל עץ בבטן המערה על מנת להבטיח את בטיחות המטיילים ואת שמירת העטלפים. הכשרה זו היתה מבצע בפני עצמו בו לקחו חלק טייסי חיל האוויר שניצלו את המבצע לשמירת הטבע, וכמו כן גם לטובת אימון.
במהלך השנים האחרונות ביקרו מאות אלפי מבקרים בשמורת הטבע ובמערה בפרט ונהנו מהשביל ששיפר את חווית הטיול בה. הלחות שבמערה ואינטנסיביות הביקור בה גרמו לבלייה משמעותית של שביל העץ שדרש טיפול משמעותי לרווחתם של המבקרים.


תנאי השטח בשמורה שכוללים ערוץ צר וחורש ים תיכוני צפוף, אינם מאפשרים כניסת כלי רכב, כל שכן משאיות שיישאו ציוד גדול וכבד. לשם כך, נדרשו כמה פעולות מיוחדות, בהן סגירת שביל הטיול והכנסת הציוד הכבד אל הנחל וכן ישירות אל פתח המערה.
לטובת המבצע המורכב, פנתה רשות הטבע והגנים לכים ניר על מנת להסתייע בכלי התעופה שברשותה ולהכניס את הציוד הרב מן האוויר.

שרון טל מנהל הפרויקט מטעם רשות הטבע והגנים: "עשינו כאן פרויקט די מורכב בשל התנאים ואילוצי העבודה, עבור המטיילים (החלפת מקטע מדרך בתוך המערה), תוך חשיבה והקפדה על שמירת טבע בדגש על העטלפים, שוכני המערה, עבורם זה מקום המחייה. המערה סגורה לביקור למהלך החורף בתקופת החריפה (שנת החורף) של העטלפים, כל הפרעה מסכנת אותם, ותיפתח שוב לביקור ב-1 באפריל 2019"
שומרים על רווחתם של העטלפים
למועד המבצע חשיבות רבה, סיום העבודה במערה חייב להתבצע עד סוף אוקטובר כדי למנוע את הפגיעה בעטלפים. עטלפי החרקים המצויים במערה אוגרים שומן במהלך הקיץ והסתיו ובחורף נכנסים לחריפה (תרדמת חורף) תוך שהם ניזונים ממאגרי השומן שצברו.
כניסה למערה בזמן החריפה מניסה את העטלפים למקום אחר אשר אינו בהכרח מתאים לחריפה תוך בזבוז אנרגיה בזמן המעוף ופגיעה בגורים- הנולדים באביב.